Αντιμέτωπη με τα όρια του προπηλακισμού βρέθηκε μία γυναίκα, μέλος της πρωτοβουλίας «Απελάστε το Ρατσισμό», η οποία παρακολουθούσε τη σημερινή συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η γυναίκα, αγνοώντας – όπως φάνηκε – τη νομοθεσία σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μαγνητοφώνηση, φωτογράφηση ή βιντεοσκόπηση κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας χωρίς προγενέστερη άδεια του δικαστηρίου, θέλησε σήμερα το πρωί να απαθανατίσει την κατάθεση του μάρτυρα Θαν. Κούρκουλα. Για το λόγο αυτό κατέβηκε τις σκάλες και χωρίς να προσπαθήσει να κρυφτεί, επιχείρησε να φωτογραφίσει το μάρτυρα.

Η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν άμεση, φωνάζοντας έντονα διαμαρτυρόμενοι για την πράξη της γυναίκας, ενώ δεν έλειψαν και απρεπείς εκφράσεις. Μάλιστα, στο πλευρό της βρέθηκε και ο μάρτυρας ο οποίος την γνωρίζει και επιχείρησε να την προστατεύσει από την ένταση που επικρατούσε. Τελικά η παρέμβαση της φρουράς υπήρξε καθοριστική, καθώς αστυνομικοί απομάκρυναν και τη γυναίκα αλλά και τον Θ. Κούρκουλα, έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Υστερα από το περιστατικό, η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση του καθηγητή Πληροφορικής και μέλους της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», Θαν. Κούρκουλα, ο οποίος εξετάστηκε από συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο μάρτυρας δέχθηκε σειρά ερωτήσεων γύρω από τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής το 2008 για την επέτειο των Ιμίων. Επανέλαβε ότι είχε δει στην πορεία τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκο, καθώς και ότι οι χρυσαυγίτες κρατούσαν ρόπαλα, ασπίδες και μαχαίρια, με τα οποία και επιτέθηκαν στην αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην οποία ο ίδιος συμμετείχε.

Συνήγορος: Ο σκοπός σας ήταν η συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής να μη λάβει χώρα;

Μάρτυρας: Ο σκοπός ήταν οι μαχαιροβγάλτες και τα τάγματα εφόδου να φύγουν και να μην ξανασκοτώσουν ανθρώπους.

Συνήγορος: Εσείς γνωρίζατε ότι θα κατέβουν μαχαιροβγάλτες εκείνο το απόγευμα;

Μάρτυρας: Γνωρίζαμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πορείες των Ιμίων όπου για τη Χρυσής Αυγή είναι το «Πολυτεχνείο» εδώ και κάποια χρόνια και κατεβαίνουν πανελλαδικά χρυσαυγίτες και όλοι αυτοί που συγκροτούν τα τάγματα εφόδου. Ακολουθούσαν μαχαιρώματα και ξυλοδαρμοί από μέλη της Χρυσής Αυγής. Όποιος σκουρόχρωμος…

Συνήγορος: Πείτε μας συγκεκριμένα.

Μάρτυρας: Υπάρχουν καταγγελίες.

Πρόεδρος: Συγκεκριμένα.

Μάρτυρας: Υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα το 2007 και μπορείτε να ανατρέξετε..

Συνήγορος: Γιατί δεν αναφέρατε και στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια ότι οι χρυσαυγίτες μαχαιρώνουν, αλλά τα λέτε εδώ πρώτη φορά;

Μάρτυρας: Δεν θεώρησα ότι έπρεπε να τα αναφέρω όλα. Τώρα μου δίνεται η δυνατότητα.