Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας, συμμετοχή στον διαγωνισμό άνω των 45.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε τον υπουργό ότι έχει λάβει τις αποφάσεις του για την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων και ζήτησε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Επιφυλακτική η ΚΕΔΕ

Η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών εξετάσθηκε στην πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αντιπροσωπεία του ΔΣ θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο αναμένεται να εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι προτάσεις που περιέχονται στη νομοθετική ρύθμιση μπορούν να εφαρμοσθούν και δεν θα προκύψουν θέματα αντισυνταγματικότητας.

Η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, συμφωνεί με τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στην πρόταση του υπουργείου, όπως, επίσης, και με την παράταση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων για άλλους οκτώ μήνες. Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ζητεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν αυξημένη μοριοδότηση επειδή είχαν προσληφθεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και έχουν ξεπεράσει το 24μηνο.

Η πρόταση της ΝΔ για τους συμβασιούχους -Καταθέτει σχετική τροπολογία

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση της ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν και το τακτικό προσωπικό των Δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίστηκε το θέμα με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια. Εξήγησε, ότι ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό.

«Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή -μέσα στο καλοκαίρι- με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει, όπως επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις. Και πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική λύση, η οποία να σέβεται τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, αλλά και να μην παραβιάζει τις δικαστικές αποφάσεις και το Σύνταγμα. Δυστυχώς, οι προτάσεις της κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στην θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε τα εξής:
«Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση. Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία. Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα. Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι, θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε, ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει αποκλειστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως η Πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό.
«Δεν είναι, όμως, δουλειά του κράτους να καθορίζει πώς θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία. Νέα Δημοκρατία έχει κρατήσει υπεύθυνη στάση όλο αυτό διάστημα. Εμείς δεν δίναμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει και να παίζει με την υγεία των πολιτών. Οι καταλήψεις πρέπει να σταματήσουν τώρα και το τακτικό προσωπικό των Δήμων να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις μας» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Αμετακίνητη η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της

Στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν συμβασιούχοι των δήμων με αίτημα την μονιμοποίησή τους.

Τη διαμαρτυρία διοργανώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ με συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και στη συνέχεια με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου, εκτός των άλλων, να γνωστοποιήσει την πρότασή της για τη λύση του ζητήματος με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει, ειδικότερα, οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιεί στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ττης τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα.

Για την Πέμπτη έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν αναμονή μεγάλου καύσωνα και με «βουνά» από σκουπίδια στους δρόμους των πόλεων, συνεχίζονται οι καταλήψεις στα αμαξοστάσια των δήμων και στους ΧΥΤΑ της χώρας, με αποτέλεσμα να μην γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, παρά μόνο σε ευαίσθητους χώρους (νοσοκομεία, λαϊκές αγορές κ.λπ.).

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταθέτει νέα πρόταση για το θέμα των συμβασιούχων, την ώρα που νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη ρύθμιση Σκουρλέτη μιλούν για «πανελλήνια πρωτοτυπία».

«Φοβάμαι ότι το υπουργείο εμφανώς αιφνιδιασμένο από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και από την απόλυτα δικαιολογημένη οργή των ενδιαφερομένων και των συλλογικών συνδικαλιστικών φορέων τους, επιλέγει πάλι μια υβριδική ρύθμιση με την πανελλήνια πρωτοτυπία της κατάρτισης συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους από τους υπό απόλυση συμβασιούχους πριν από τη διενέργεια προκηρύξεων και πριν από την έκδοση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος που το ίδιο προκάλεσε με τις επιλογές του» σχολιάζει στα Νέα ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου και εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης.

Ακόμη, βέβαια, κι αν περάσει από τα δικαστικά όργανα, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα μπορέσουν οι υπερετούντες συμβασιούχοι να λάβουν πριμ μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας προκειμένου να διασφαλίσουν την πρόσληψή τους σε μόνιμες θέσεις.

«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει τα έγγραφά του σε αυτό τον διαγωνισμό. Το ΑΣΕΠ θα είναι εκείνο το οποίο θα προβλέψει και μία μοριοδότηση για τους ήδη εργαζόμενους» ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται το ΑΣΕΠ είναι το μόνο που δεν δύναται να ορίσει αυξημένη μοριοδότηση σε κάποια προκήρυξη.