Εξιχνιάστηκαν ύστερα από πολύμηνες έρευνες των αξιωματικών του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου οι περισσότερες από τις 21 μεγάλες κλοπές και διαρρήξεις που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2016 σε εξοχικές κατοικίες στο «νησί των ανέμων» με συνολική λεία που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο τότε να υπάρχει διαλεύκανσή της. Μάλιστα πέρυσι υπήρχαν αναφορές για έξι-επτά επιδρομές σε πολυτελείς κατοικίες της Μυκόνου, όμως στη δικογραφία που συμπληρώθηκε προ μερικών ημερών οι κλοπές και οι διαρρήξεις που καταγράφονται είναι τελικά τριπλάσιες. Ανάμεσα στις διαρρήξεις που εξιχνιάστηκαν είναι αυτές στη βίλα του πρώην αστέρα του ΝΒΑ Ρόνι Σεϊκέλι στον Αγιο Λάζαρο Μυκόνου, όπου οι δράστες άρπαξαν χρήματα, κοσμήματα και ρολόγια συνολικής αξίας 620.000 ευρώ, αλλά και η επιδρομή στην πολυτελή βίλα του 31χρονου σαουδάραβα πρίγκιπα Φαχάντ αλ Σαούντ στον Ορνό, όπου οι διαρρήκτες πήραν χρήματα και τιμαλφή αξίας 145.000 ευρώ.

Τα μέλη της συμμορίας
Ως μέλη της συμμορίας που είχε προχωρήσει σε ληστρική έφοδο στη Μύκονο κατηγορούνται πέντε Αλβανοί, ηλικίας από 21 έως 30 ετών, που διαμένουν στον Λαγκαδά Μυκόνου και στην Ιστιαία Ευβοίας αλλά κι ένας Μαροκινός κι ένας Ιρακινός, ηλικίας 44 και 33 ετών αντίστοιχα, που έχουν ήδη συλληφθεί και είναι κρατούμενοι στις φυλακές της Χίου. Οι δύο τελευταίοι είχαν κατηγορηθεί εκτός των άλλων για ληστεία κοσμηματοπωλείου στη Νάξο και για κλοπές στη Λαμία ενώ ο δεύτερος και για απόδραση προ επταετίας από το Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας μαζί με άλλα έξι άτομα. Επιπλέον η δικογραφία περιλαμβάνει στοιχεία για τρία ακόμα άτομα, τα οποία όμως δεν έχουν ταυτοποιηθεί.
Τα περισσότερα επιβαρυντικά στοιχεία για τους δράστες προέρχονται από εκτεταμένη ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων σε κινητά που κατείχαν –με αλλοιωμένα τα στοιχεία ταυτότητάς τους –οι δράστες, όπως και άλλα δεδομένα από κλοπή μοτοσικλετών, από μεταπωλήσεις ή χρήση κλεμμένων κινητών τηλεφώνων κ.λπ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το διαβιβαστικό έγγραφο έκτασης 29 σελίδων για τη δράση των διαρρηκτών της Μυκόνου συνοδεύεται με έγγραφο 28 σελίδων με αναλύσεις κλήσεων και ηλεκτρονική χαρτογράφηση της δομής της εγκληματικής οργάνωσης.
Επιπλέον στοιχεία προέκυψαν από καταχωρίσεις στο Facebook εμπλεκομένων στις ληστείες. Ακόμα ενδεικτικές είναι οι αναφορές της ΕΛ.ΑΣ. στα μέτρα που ελάμβαναν οι δράστες (αλλαγή κατοικιών και άλλα μέτρα αυτοπροστασίας) για να μη γίνει αντιληπτή η εμπλοκή τους στις επιδρομές στη Μύκονο.

Νέος κύκλος διαρρήξεων
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στη Μύκονο έχει διαπιστωθεί νέος κύκλος ανεξιχνίαστων διαρρήξεων σε πολυτελείς κατοικίες του νησιού, με τον φόβο ότι αυτές οι επιθέσεις θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα υπάρξει το μεγάλο τουριστικό κύμα στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες που «κτυπούν» τις τελευταίες ημέρες στη Μύκονο λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα για να μην αφήνουν ίχνη (νάιλον σακούλες στα παπούτσια τους, γάντια κ.λπ.). Αυτό θεωρείται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δείγμα της εμπειρίας τους αλλά και της αναβάθμισης της δράσης των κακοποιών στο νησί. Καθ’ ότι βλέπουν πως στο πολυτελές αυτό θέρετρο με τους χιλιάδες εύπορους επισκέπτες μια ληστρική επιδρομή σε μια εξοχική κατοικία μπορεί να τους αποφέρει με χαρακτηριστική ευκολία λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές) που δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν ούτε από… τέσσερις ληστείες τραπεζών ή άλλες μεγάλες «εγκληματικές» επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Στο διαβιβαστικό που συνέταξε στις 19 Ιουνίου 2017 το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου καταγράφονται οι 21 κλοπές και διαρρήξεις που σημειώθηκαν από τις 2 ως τις 25 Ιουλίου 2016 στις περιοχές Πυργί, Ορνός, Αλεομάνδρα, Ελιά, Γλαστρός, Αγιος Λάζαρος, Αγιος Μάμας, Πλυντρί, Ανω Διακόφτης, Φανάρι, Κούνδουρος και αλλού με θύματα ιδιώτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Ελβετία, όπως και ορισμένους έλληνες ιδιώτες. Το εντυπωσιακό είναι ότι υπήρχαν βράδια του περυσινού καλοκαιριού που σημειώνονταν δύο και τρεις διαρρήξεις επωνύμων σε διάφορα σημεία του νησιού.
Προσοδοφόρες επιχειρήσεις
Μια διάρρηξη που είχε επίσης προκαλέσει κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτή σε βάρος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας στον Ορνό. Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. για τη 18η ληστρική επιδρομή της «σειράς» των κτυπημάτων στο νησί των ανέμων, «Το χρονικό διάστημα από την 00.30 ώρα έως την 09.00 ώρα της 19ης Ιουλίου 2016, αφού εισήλθαν σπάζοντας παράθυρο και μπαλκονόπορτα υπνοδωματίου εξοχικής κατοικίας στην οποία διέμενε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας με την οικογένειά του, ερεύνησαν τους χώρους και αφαίρεσαν ένα κολιέ με διαμάντια και πέρλες, καθώς και ένα χρυσό κολιέ αξίας 35.000 ευρώ, δύο χρυσά κολιέ αξίας 25.000 ευρώ, δύο χρυσά ρολόγια χειρός συνολικής αξίας 45.000 ευρώ, έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή κι άλλα. Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων ανέρχεται στο ποσό των 145.000 ευρώ». Εντυπωσιάζει ακόμη η διάρρηξη που έγινε το ξημέρωμα της 9ης Ιουλίου 2016 όπου, αφού παραβίασαν παράθυρο 1ου ορόφου εξοχικής κατοικίας που βρίσκεται στην περιοχή Ανω Διακόφτης Μυκόνου, στην οποία διέμενε ένας 34χρονος Αγγλος, άρπαξαν χρήματα από χρηματοκιβώτιο και τιμαλφή συνολικής αξίας 275.500 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ