Με την εξέταση του μάρτυρα Κωνσταντίνου Κωνσταντάκου, δικαστικού επιμελητή που ήταν υπεύθυνος για τον πλειστηριασμό του «Ερρίκος Ντυνάν» και του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιώργου Σούρλα συνεχίστηκαν σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή, οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Η κατάθεση του κ. Κωνσταντάκου, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τον προσδιορισμό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του Ντυνάν, περιστράφηκε γύρω από τη μέθοδο προσδιορισμού της αξίας, ιδιαίτερα των «άυλων» περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου (φήμη, πελατεία, απαιτήσεις, σήμα, άδειες λειτουργίας και άδεια ίδρυσης κλπ). Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός της ΝΔ στην τοποθέτησή του μίλησε γενικά για το θέμα της διαφθοράς σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, κάτι που -όπως είπε- τον έχει απασχολήσει σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του θητείας.

Όσον αφορά την εξέταση του δικαστικού επιμελητή Κ. Κωνσταντάκου, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, στην αρχική τοποθέτησή του επισήμανε πως «το γεγονός ότι ένα ολόκληρο εν λειτουργία νοσοκομείο, μαζί με τις άδειές του, τα δικαιώματα και τις απαιτήσεις που είχε από νοσήλια έναντι του Δημοσίου και άλλων ασφαλιστικών εταιριών, αποτιμήθηκε βιαστικά και πρόχειρα και πιθανόν μεθοδευμένα στο ύψος των 115.000.000 ευρώ γεννά αρκετά ερωτηματικά». «Γι’ αυτό λοιπόν ψάχνουμε τι ίσχυε το χρόνο πλειστηριασμού (9/2014) και κατ’ επέκταση τι θα έπρεπε να είχε κάνει το Ντυνάν, οι εμπλεκόμενοι για το αδιάβλητο του πλειστηριασμού» προσέθεσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη μέθοδο προσδιορισμού της αξίας, ιδιαίτερα των «άυλων» περιουσιακών στοιχείων (φήμη, πελατεία, απαιτήσεις, σήμα, άδειες λειτουργίας και άδεια ίδρυσης κ.λπ.). Για την αποτίμηση των εν λόγω στοιχείων ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δεν συμβουλεύθηκε ειδικό εμπειρογνώμονα ούτε εκτιμητική.

Επίσης, ο κ. Μπαλωμενάκης, με ιδιότητα του εξεταστή του μάρτυρα, έθεσε μία ερώτηση που, όπως είπε, ακούγεται για πρώτη αφορά και αφορούσε σχετικά «με την υποχρέωση να γίνει εκτίμηση τής υπό πλειστηριασμό περιουσίας (ακίνητης και άυλης) με βάση τα ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και όχι αυθαίρετα από τον δικαστικό επιμελητή και τον υπάλληλο του πλειστηριασμού. Συγκεκριμένα, επισήμανε στον δικαστικό επιμελητή, επικαλούμενος τη διάταξη του άρθρου 39, Ν1041/1980 ότι «καθότι φιλανθρωπικό ίδρυμα, η περιουσία του Ντυνάν θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί υποχρεωτικά από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών» και απεφάνθη ότι επειδή δεν ακολουθήθηκε η παραπάνω διαδικασία, «εντελώς αυθαίρετα και παράνομα προσδιορίστηκε η αξία του εκπλειστηριαζόμενου νοσοκομείου».

Ο κ. Κωνσταντάκος τόνισε ότι «το Ερρίκος Ντυνάν βγήκε στον πλειστηριασμό ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» και υποστήριξε, σε όλους τους τόνους, ότι «η Ημιθέα δεν αγόρασε φτηνά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς δεν έδειξε κανένας άλλος ενδιαφέρον να το αγοράσει και ως εκ τούτου δεν ανέβηκε η τιμή στη διαδικασία του πλειστηριασμού».

Αναφορικά με τον τρόπο που εκτίμησε την «υλική και άυλη περιουσία του Ερρίκος Ντυνάν» ο κ. Κωνσταντάκος υποστήριξε ότι «όσο αναφορά στα ακίνητα εκτιμήθηκαν βάσει της αντικειμενικής αξίας και όσον αφορά στα άυλα η εκτίμηση ακολουθήθηκε βάση των ενέχυρων που υπήρχαν».

Ο δικαστικός επιμελητής ερωτηθείς από μέλη της επιτροπής αν «είχε έλθει σε επαφή με κάποιοι πολιτικό πρόσωπο ή συμβούλους υπουργών» αρνήθηκε λέγοντας ότι «ουδέποτε κανείς τον ενόχλησε».

Τέλος, ερωτηθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο «αν η αξία του Ερρίκος Ντυνάν θα ήταν η ίδια αν το νοσοκομείο είχε κλείσει προηγουμένως», ο κ. Κωνσταντάκος απήντησε θετικά.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Σούρλας μίλησε γενικά για το θέμα της διαφθοράς σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, κάτι που όπως είπε τον έχει απασχολήσει σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του θητείας. Αναφερόμενος για το θέμα διαπλοκή και διαφθορά σήμερα, είπε: «Δεν παραγνωρίζω την εντιμότητα του πρωθυπουργού. Η προσπάθεια όμως κατά της διαφθοράς δεν πάει καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή καλπάζει και κάτι άλλο πρέπει να γίνει». Ωστόσο, εξήρε το έργο της Επιτροπής λέγοντας «κάνετε σπουδαίο έργο ανεξάρτητα που κάποιοι θέλουν να το υποβαθμίσουν, ενώ πρότεινε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για την πάταξης της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν» ο κ. Σούρλας δήλωσε ότι πεποίθησή του, όταν δημιουργήθηκε το Ντυνάν, ήταν πως έπρεπε να γίνουν και άλλα νοσοκομεία που να δουλεύουν με ιδιωτι-οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, όπως είπε, ως υπουργός Υγείας τότε είχε εισηγηθεί και έγινε δεκτό, στη Βουλή, «τα ιδρύματα να επιδοτούνται από το Δημόσιο όταν το κόστος νοσηλείας είναι χαμηλότερο από το ½ του κρατικού για μπορούμε να περιστείλουμε τις δαπάνες».

Ερωτηθείς από τα μέλη της επιτροπής «για το ποιοι φταίνε για το Ερρίκος Ντυνάν», ο Γ. Σούρλας δήλωσε ότι «αυτό είναι έργο της Επιτροπής να το βρει, αλλά κυρίως έργο της επιτροπής δεν είναι να βρει μόνο τους ενόχους αλλά να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά και να μην ξαναγίνουν σε κανένα τομέα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι διοικήσεις», εν τούτοις δήλωσε ότι «θα ήταν πολύ επιπόλαιο από μέρους του να αποφανθεί αν φταίνε οι μεν ή οι δε καθώς αυτό είναι κύριο μέλημα της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία κάνει καλά της δουλειά της».

Εξάλλου, ο Γιώργος Σούρλας αναφέρθηκε και στο θέμα της νοθείας καυσίμων, που όπως είπε συνεχίζεται και σήμερα. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι σήμερα συνεχίζεται η νοθεία καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε και τόνισε ότι «ως γραμματέας Διαφάνειας του Δικαιοσύνης είχε καταθέσει στη στρατιωτική Δικαιοσύνη 85 φακέλους που αφορούσαν τη νοθεία στα καύσιμα των Ενόπλων Δυνάμεων».