Αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους στην πλατεία Εξαρχείων είναι οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών δίνοντας στη δημοσιότητα την Τρίτη το μεσημέρι και σχετική αφίσα παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και το φόβο επεισοδίων.
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΑΣΥ έχει πάρει «πρωτοβουλία να αναδείξει το πρόβλημα και διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις» που θα πραγματοποιηθεί την 29-06-2017 και ώρα 18:00 στην Πλατεία Εξαρχείων και καλεί τα πολιτικά κόμματα, φορείς, ενώσεις πολιτών για να αναδειχθούν οι πτυχές του προβλήματος και να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυσή τους.»
Στην ανακοίνωση της σημειώνει ότι «η Π.Ο.ΑΣ.Υ. θεματοφύλακας αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας και με θέσεις σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και αυταρχισμού, παρεμβαίνει κάθε φορά υπέρ των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται «τυφλά» φαινόμενα βίας, που στρέφονται κατά πολιτών αλλά και Αστυνομικών τα οποία τείνουν να γίνουν «Θεσμοποιημένη πραγματικότητα» με την ανοχή της επίσημης πολιτείας, που όμως η κοινωνία ουδέποτε τα αποδέχθηκε παρά του αντιθέτου που ορισμένοι πίστευαν.»
Και επισημαίνει ότι «η ευθύνη για την σημερινή πραγματικότητα είναι τεράστια, αφού κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και επιτέλους ας σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και να θέσουμε τoν δάκτυλον επί των τύπων των ήλων έστω και μετά από 43 χρόνια από τη μεταπολίτευση, έστω και τώρα.»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ερωτηθείς σχετικά είχε πει ότι «θεωρώ είναι τελείως επιπόλαια ενέργεια – διακήρυξη και ότι θα την πάρουν πίσω γιατί δεν έχει ούτε καμία σκοπιμότητα σοβαρή, προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και πιστεύω απόλυτα θα το ξανασκεφτούν».
Αντίθετος ως προς την εκδήλωση έχει εμφανιστεί και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έχει σημειώσει ότι «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνει μια τέτοια εκδήλωση στο χώρο των Εξαρχείων αλλά αντιθέτως πρέπει να γίνει μια αστυνομική επιχείρηση για να καθαρίσουν τα Εξάρχεια αλλά τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί από αυτούς που πρέπει να τη δώσουν».
Tην ίδια στιγμή η εκδήλωση των συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ προκαλεί «πονοκέφαλο» σε συναδέλφους τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να μελετούν μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπούν επεισόδια καθώς ήδη αντεξουσιαστές έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις την ημέρα εκείνη στην πλατεία Εξαρχείων . Επίσης η «αναρχική ομοσπονδία» καλεί «σε εκδήλωση/συζήτηση με θέμα την αστυνομική βία και την κρατική καταστολή» την Πέμπτη 29 Ιουνίου στις 18.00 στην πλατεία Κολωνακίου λέγοντας ότι «θα ακολουθήσει party/συναυλία για την οικονομική ενίσχυση των θυμάτων αστυνομικής βίας και της κρατικής καταστολής.»