Αριθμός ρεκόρ προσφύγων, αιτούντων ασύλων και εκτοπισμένων παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο αριθμός αγγίζει τα 65.6 εκατομμύρια και παρουσιάζει αύξηση 300.000 σε σχέση με το 2015, μικρότερη σε σύγκριση με αυτή της περιόδου 2014-2015, κατά την οποία ο αριθμός άγγιξε τα πέντε εκατομμύρια.

Ωστόσο, ο Ύπατος Αρμοστής για το προσφυγικό ζήτημα, Φιλίπο Γκράντι, τόνισε ότι και πάλι, οι αριθμοί μαρτυρούν την αποτυχία της διεθνούς διπλωματίας. «Η ειρήνη σε αυτό τον κόσμο φαίνεται να είναι αδύνατη», σχολίασε.

«Οι προηγούμενες εμπλοκές συνεχίζονται και νέες βγαίνουν στην επιφάνεια, οδηγώντας στην βίαιη μετακίνηση ανθρώπων, κάτι που συμβολίζει τους πολέμους δίχως τέλος».

Παράλληλα, ο Φιλίπο Γκράντι προειδοποίησε για το βάρος που πέφτει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, καθώς το 84% περίπου των εκτοπισμένων ζουν σε φτωχές ή μεσαίου εισοδήματος χώρες.
«Πώς γίνεται να ζητήσω από χώρες σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, με σαφώς λιγότερους πόρους, να απορροφήσουν εκατομμύρια προσφύγων, όταν οι πλουσιότερες αρνούνται να το κάνουν;» αναρωτήθηκε.

Η Ύπατη Αρμοστεία δήλωσε ότι ελπίζει η τελευταία αυτή καταγραφή των συγκλονιστικών αριθμών εκτοπισμένων ανθρώπων, να παροτρύνει τις υγιείς χώρες να αναθωρήσουν. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η αποδοχή και φιλοξενία περισσότερων προσφύγων, αλλά η ουσιαστική επένδυση στην προώθηση της ειρήνης.

Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι παγκοσμίως σε αριθμούς:

Υπάρχουν 65.6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι παγκοσμίως- περισσότεροι από όσους ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα:

  • 22.5 εκατ. άνθρωποι είναι πρόσφυγες
  • 40.3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα
  • 2.8 εκατ. αναζητούν άσυλο

Από πού έρχονται οι πρόσφυγες;

  • 5.5 εκατ. από τη Συρία, ενώ 6.3 εκατ. Σύριοι βρίσκονται εκτοπισμένοι εσωτερικά
  • 2.5 εκατ. από το Αφγανιστάν
  • 1.4 εκατ. από το νότιο Σουδάν

Ποιος φιλοξενεί τους πρόσφυγες;

Η Τουρκία φιλοξενεί 2.9 εκατ., το Πακιστάν 1.4 εκατ., ο Λίβανος ένα εκατομμύριο, το Ιράν 979.4000 χιλιάδες, η Ουγκάντα 940.800 και η Αιθιοπία 791.600.