Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το παρασκήνιο της υπόθεσης του Noor-1 ύστερα από ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Καμμένου ότι «παρενέβη» στον υπουργό Δικαιοσύνησης και τον εισαγγελέα για τον καταδικασμένο σε ισόβια, για την υπόθεση, κ. Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Πρόκειται για την υπόθεση που είχε αναδείξει προ μερικών ημερών «Το Βήμα» και ακολούθησαν δημοσιεύματα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Το Καρφί». Βασικό έγγραφο θεωρείται η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε προ μερικών εβδομάδων στον Αρειο Πάγο ο κ. Γιαννουσάκης . Ο φυλακισμένος επιχειρηματίας «αναφέρεται σε συνεχείς πιέσεις και διαρκή «εκβιασμό» που δεχόταν στις φυλακές Αυλώνα από αξιωματικούς του Λιμενικού (σ.σ το Λιμενικό ασχολήθηκε κυρίως με το Noor-1) προκειμένου να συνδέσει τον εφοπλιστή κ. Ευάγγελο κ. Μαρινάκη με την μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης με το Noor-1, το καλοκαίρι του 2014. Ο κ. Γιαννουσάκης στην εν λόγω αναφορά του στον Αρειο Πάγο μνημονεύει ότι «στις 17 Ιανουαρίου 2017 βραδινή ώρα επικοινώνησε μαζί μου στις φυλακές Αυλώνα ο υπουργός, που μου είπε ότι θα δεχόμουνα επισκέψεις από την Εισαγγελία Πειραιά. Μάλιστα ο υπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά και με έναν αρχιφύλακα. Σε αυτή την επικοινωνία μου έκανε φανερό ότι θα ερχόταν δικαστής για να δώσω επιτέλους αυτή την κατάθεσή μου εναντίον του Μαρινάκη».

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες η πλευρά του κ. Γιαννουσάκη φαίνεται να διαθέτει καταγραφές εισερχομένων κλήσεων από το τηλέφωνο του υπουργού.

Η εφημερίδα «Το Καρφί» ανέφερε ότι ο εν λόγω υπουργός ήταν ο κ. Πάνος Καμμένος.

Εξωθεσμικές κινήσεις και επικοινωνίες

Η ΝΔ με ανακοίνωσή της το πρωί της Κυριακής, ζήτησε απαντήσεις για την υπόθεση, τόσο από τον υπουργό Άμυνας όσο και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρο Κοντονή, που φαίνεται να ασχολήθηκε με την υπόθεση.

Ο κ. Καμμένος στην απάντησή του ωστόσο, παραδέχθηκε την «εμπλοκή του» στην υπόθεση . Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του «ο κρατούμενος Γιαννουσάκης ζήτησε δια του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου δικαστική προστασία για να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση του «Noor 1». Ως όφειλα, ενημέρωσα αμέσως την Εισαγγελία και τον αρμόδιο υπουργό».

Όμως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά. Όπως επισημαίνουν «ποιος ήταν ο λόγος ένας υπουργός «άσχετου» υπουργείου με τα ζητήματα της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και δικαστικών αρχών να ασχοληθεί με το ζήτημα του Noor-1; Γιατί ένας υπουργός επικοινώνησε στην φυλακή με έναν καταδικασθέντα για την μεταφορά δύο τόνων ηρωίνης και δεν ακολούθησε θεσμοθετημένες διαδικασίες; Ακόμη νέα ερωτήματα προκύπτουν από την αναφορά του κ. Γιαννουσάκη ότι ο κ. Καμμένος επικοινώνησε και με τον αρχιφύλακα των φυλακών Αυλώνα προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο σε μία δικαστή του Πειραιά που θα του έπαιρνε μυστική κατάθεση, τις νυκτερινές ώρες. Γιατί δεν ενημερώθηκε γι αυτό η διευθύντρια των φυλακών Αυλώνα και υπήρξε επικοινωνία και συνεννόηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με …σωφρονιστικό υπάλληλο; Μήπως επειδή δεν θεωρείτο –σε αυτές τις παρασκηνιακές κινήσεις- «άνθρωπος εμπιστοσύνης» η προϊσταμένη των φυλακών»;

Μία κατάθεση με… σημασία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ενδιαφέρον του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την υπόθεση του Noor-1 δεν φαίνεται να είναι τόσο «αποσπασματικό», μόνο για την «προστασία ενός μάρτυρα». Κι αυτό γιατί σε πρόσφατη δίκη, όπου ο κ. Καμμένος ήταν αντίδικος, προχώρησε σε αναφορές για την υπόθεση του Noor-1, μίλησε για μυστικές καταθέσεις μαρτύρων και φαινόταν να γνωρίζει το παρασκήνιο της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι στην μηνυτήρια αναφορά του κ. Γιαννουσάκη που συνοδεύονταν με ηχογραφημένες συνομιλίες σημειώνονταν ότι «μου έλεγαν να καταθέσω ότι αυτές οι – προηγούμενες – συναλλαγές μου με τον κ. Μαρινάκη αφορούσαν ναρκωτικά και ότι με την συμπεριφορά μου να μην τα παραδέχομαι έχω ανοίξει πόλεμο με τον υπουργό (σ.σ. μνημονεύει το όνομά του κ. Καμμένου ) που θέλει να βάλει στην φυλακή τον κ. Μαρινάκη».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σε νεώτερη ανακοίνωσή της –μετή την ανακοίνωση του κ. Καμμένου- η Νέα Δημοκρατία ανέφερε:«Μετά την απάντηση του κ. Καμμένου στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας τα ερωτήματα όχι απλά παραμένουν αλλά ενισχύονται, καθώς ο κ. Καμμένος παραδέχεται την άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση».

Επίθεση στην κυβέρνηση, εξαπέλυσε και ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Όπως υποστηρίζει, «η επικοινωνία του κ. Καμμένου με ισοβίτη κρατούμενο στις φυλακές, καθώς και η αντιθεσμική του παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν δείχνουν μόνο την παρακμή της κυβέρνησης αλλά και τις επικίνδυνες για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών αντιδράσεις και συγκαλύψεις αυτής της κυβέρνησης, η οποία δε διστάζει να χρησιμοποιήσει τα κρατικά αξιώματα για ίδιον όφελος. Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είναι κάθε μέρα και περισσότερο εκτεθειμένος από τη συμπεριφορά του υπουργού του κ. Πάνου Καμμένου. Αύριο», καταλήγει ο Θ. Παπαθεοδώρου, «θα καταθέσω επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του κ. Καμμένου στο χώρο της Δικαιοσύνης, τις οποίες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής δεν έχει βρει ακόμα τον χρόνο να καταδικάσει. Πρόκειται για κυβέρνηση που καταχράται την εξουσία, λεηλατεί τους θεσμούς και καταρρακώνει το κύρος τους».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η εμπλοκή του κ.Καμμένου σε συνομιλίες με ισοβίτες αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο σκάνδαλο. Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχεται την ανάμειξή του. Με ποια αρμοδιότητα ο Υπουργός Άμυνας εμπλέκεται στην κατάθεση σε μια υπόθεση που αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών;