Μέτρα όχι μόνο αστυνομικά αλλά και κοινωνικής πολιτικής προωθεί η κυβέρνηση. με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαί8τερα του Μενιδίου. Πρόκειται για ένα σύνολο ρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων στην περιοχή, αλλά και του προβλήματος της εγκληματικότητας, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 10χρονου μαθητή την περασμένη εβδομάδα σε σχολείο της περιοχής από αδέσποτη σφαίρα.
Για τον λόγο αυτόν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών στην οποία πήραν μέρος ο υπουργός παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ Γ. Βασιλειάδης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκας.
Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν μετά τη σύσκεψη δίνεται έμφαση στα ζητήματα Παιδείας για τους Ρομά, και συγκεκριμένα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε Ρομά απόφοιτοι Λυκείου να μπορούν να εισέρχονται σε ορισμένα ΤΕΙ και σχολές της αστυνομίας. Εξαγγέλθηκε επίσης πρόγραμμα μετεγκατάστασης από καταυλισμούς σε οργανωμένες δομές. Επίσης προωθείται ρύθμιση με την οποία δεν θα επιτρέπεται η είσπραξη κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης σε Ρομά των οποίων τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο. Ακόμα θα γίνει υποχρεωτικό το ολοήμερο σχολείο για παιδιά Ρομά που κατοικούν στο Μενίδι.
Όσον αφορά την αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης στην περιοχή, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι θα δημιουργηθεί υποδιεύθυνσης αστυνομίας Δ. Αττικής μέσα στο Μενίδι.
Από την πλευρά του ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για προσπάθεια καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της διακίνησης ναρκωτικών με συντονισμένο τρόπο. Όπως είπε είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο και συστηματική αντιμετώπιση. Πάντως καταφέρθηκε ενάντια στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ ειδική αναφέρθηκε στον κ. Ν. Δένδια σημειώνοντας τη στρεβλή τακτική να μεταφέρονται με κλούβες τοξικομανείς στο Μενίδι.

Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα το «επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής» στο οποίο συμπεριλαμβάνονται: «Ονομαστικοποίηση αστυνομικών και δράσεων, αλληλοενημέρωση, σε καθημερινή βάση, αρμοδίων για ζητήματα τάξης και ασφάλειας, για γεγονότα, αδικήματα και ιδιαιτερότητες, καθημερινές, «ειδικές δράσεις» των δυνάμεων Τάξης (περιπολίες ομάδων ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΤΡΟΧΑΙΑΣ), σε συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες ώρες, ύστερα από αξιολόγηση εγκληματολογικών δεδομένων, στοχευμένες – συντονισμένες Δράσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθημερινές επαφές των επικεφαλής των Υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής με Δημάρχους και τοπικούς Φορείς.»

Επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής

Επιπλέον έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία με συγκριτική ανάλυση συλλήψεων – ελεγχθέντων ατόμων στην δυτική Αττική. Βάση αυτών το διάστημα Μάρτιο – Μάϊο 2016 τα ελεγχθέντα άτομα ήταν 15.771, τα προσαχθέντα 7.158, τα ελεγχθέντα οχήματα 6.658 και τα συλληφθέντα άτομα 271. Επίσης το διάστημα Μάρτιος – Μάϊος 2017 τα ελεγχθέντα άτομα ανήλθαν σε 21.412, τα προσαχθέντα 7.011, τα ελεγχθέντα οχήματα 12.569 και τα συλληφθέντα άτομα 391.