Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή κατέθεσαν 66 κυβερνητικοί βουλευτές (με πρώτο υπογράφοντα τον προκάτοχο του κ. Κοντονή, Ν. Παρασκευόπουλο) σχετικά με τις δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις των πολιτών οι οποίες εκτίναξαν την περίοδο 2015-16 (διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) τα ποσοστά αποποίησης κληρονομιάς.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ποσοστών αποποίησης κληρονομίας, φαινόμενο το οποίο λαμβάνει πλέον σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις», σημειώνουν ενώ τονίζουν ότι οι αποποιήσεις για το έτος 2015 φαίνεται να ξεπέρασαν τις 45.000 και το 2016 έφθασαν τις 54.422 «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως παραδέχονται, «οι λόγοι οφείλονται κυρίως, είτε στην αδυναμία των προσωρινών κληρονόμων να αποδεχθούν λόγω των συνεπαγόμενων για εκείνους οικονομικών επιβαρύνσεων (λ.χ. έξοδα συμβολαιογράφων, φόροι κληρονομίας κ.ά.) αλλά και στην ενδεχόμενη ανικανότητα μελλοντικής αξιοποίησης της κληρονομιαίας περιουσίας (ακίνητα, εκτάσεις γης), είτε στο γεγονός ότι οι θανόντες (κληρονομούμενοι) αφήνουν συσσωρευμένα χρέη, οφειλές και βάρη τα οποία και δεν επιθυμούν οι κληρονόμοι να επωμιστούν».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ιδιαίτερα αυστηρό, σύνθετο και πολύπτυχο, λόγω των προβλεπόμενων προθεσμιών, του τύπου δικαιοπραξίας και των λόγω ακυρότητας, με συνέπεια οι περισσότεροι εκ των κληρονόμων να μην μπορούν να γνωρίζουν ποια είναι τα συνεπαγόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους. «Συχνά δε, οι ισχύουσες ρυθμίσεις δεν συμβαδίζουν με τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ή δεν είναι επαρκείς για την νομοθετική προστασία των κληρονόμων», προσθέτουν.

Όπως τονίζουν άλλωστε, οι μακρινοί συγγενείς θανόντος, ευρισκόμενοι σε άλλη πόλη και μη έχοντας καμία επικοινωνία με τους κοντινούς εν ζωή συγγενείς του κληρονομουμένου, αγνοούν τόσο το γεγονός του θανάτου, όσο και την υποχρέωσή του να προβεί σε αναγκαίες ενέργειες για την αποποίηση της επαχθείσας σε εκείνον εξ΄ αδιαθέτου κληρονομίας με χρέη χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να καθίστανται οφειλέτες χωρίς την θέλησή του και άρα να αδυνατούν να προστατευθούν αποτελεσματικά.

Έτσι, ερωτούν τον κ. Κοντονή εάν προτίθεται να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την απλούστευση και τον εξορθολογισμό του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (περιορισμός των τάξεων που καλούνται στην εξ αδιαθέτου διαδοχή σε περιπτώσεις που το παθητικό της περιουσίας υπερβαίνει το ενεργητικό, δεκτή –υπό συγκεκριμένους όρους- η εκπρόθεσμη αίτηση αποποίησης σε περιπτώσεις κατάχρεων κληρονομιών), για την πληρέστερη νομοθετική προστασία των κληρονόμων.