Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, εγκρίθηκε η εφημεριακή λειτουργία της Μονάδας Υγείας του ΠΕΔΥ, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 119.

Η 24ωρη λειτουργία της μονάδας, 7 ημέρες την εβδομάδα, για την υποδοχή και εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών, κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, στην καλύτερη διαχείριση και αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων του συστήματος υγείας, καθώς και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών επείγουσας περίθαλψης στο σύνολο των δομών υγείας της 1ης ΥΠΕ Αττικής.

Η ιατρική ομάδα εφημερίας περιλαμβάνει οκτώ γιατρούς (Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, Χειρουργικής, Καρδιολογίας, Παιδιατρικής, Ορθοπεδικής, Οδοντιατρικής, Ακτινοδιαγνωστικής και Ιατρικής Βιοπαθολογίας). Το πρόγραμμα εφημεριακής λειτουργίας υποστηρίζεται επίσης, από νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό.

«Με τη στελέχωση αυτή την ώρα της εφημερίας, διασφαλίζεται η αξιόπιστη και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και δεν χρειάζονται παραπομπή σε νοσοκομείο», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο σχεδιάζει 24ωρες εφημερίες και σε άλλες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που συνδυαστικά με την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ και την αναδιοργάνωση του συστήματος εφημερίας στο Λεκανοπέδιο, αναμένεται συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της επείγουσας περίθαλψης και στην ανακούφιση, τόσο των εργαζομένων στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, όσο, κυρίως, και των πολιτών.