Η γιορτή για την επέτειο των 182 ετών ιστορίας του Αρείου Πάγου στο Χίλτον, το απόγευμα της Παρασκευής, δεν ήταν τόσο λαμπερή όσο ίσως ανέμενε η πρόεδρος του, κυρία Βασιλική Θάνου.

Πληροφορίες (σσ: «Το Βήμα» δεν προσκλήθηκε) φέρουν την εκδήλωση να μην έχει ιδιαίτερη επιτυχία: αφενός μεν η αίθουσα δεν γέμισε, κατά το 1/3 της τουλάχιστον, αφετέρου δε δεν πήγαν δυο από τους τρεις κεντρικούς ομιλητές που αναγράφονταν στην πρόσκληση: ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, με πρόσχημα το ταξίδι του στο Λουξεμβούργο (από το οποίο πάντως γύρισε το απόγευμα) και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Βασίλης Αλεξανδρής.

Ούτε και η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έντυσε μουσικά την εκδήλωση, όπως είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει. Μουσική επένδυση προσέφερε τελικά χορωδία πρώην κρατουμένων. «Η χορωδία του ΔΣΑ δεν ήρθε για άγνωστους λόγους, θέλω να πιστεύω πολύ σοβαρούς», ανέφερε δημοσίως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.

Στον απόηχο παρεμβάσεων –επικρίσεων, από κόμματα και δικαστικές ενώσεις, τόσο για τον χαρακτήρα όσο και για τη γκρίζα χρηματοδότηση της εκδήλωσης, ήταν πολλοί οι δικαστές και οι εισαγγελείς που γύρισαν την πλάτη στο γκαλά. Η κυρία Θάνου βρήκε πάντως στήριξη στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος εκτίμησε παίρνοντας τον λόγο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου «στοχοποιήθηκε αδίκως».

Και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό όλοι το έχετε υποστεί. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν σε συμφέροντα και σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, δεν συγχωρούνται εύκολα». «Η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. (…) Θέλω να είναι οχυρό η Δικαιοσύνη. (…) Ταφρούρια πέφτουν από μέσα. Μόνο υπερασπιστές από μέσα μπορούν να τους επιτεθούν και να τους εξουδετερώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε, εκτός από την κυρία Θάνου, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων (η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Θάνου) κ. Γεώργιος Σακκάς καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Σάρλης.
«Ευχαριστώ όλους θερμά για τη στήριξη, τηναγάπη και για την εκτίμηση με την οποία με περιβάλλατε, την οποία ομοίως ανταποδίδω», είπε η κυρία Θάνου κλείνοντας την ομιλία της, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει ευχαριστίες και προς τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, εκ των ιδιοκτητών του Χίλτον, «για τις διευκολύνσεις πουπαρείχε».
Η ομιλία της κυρίας Θάνου είχε ως άξονα την ιστορική διαδρομή του Αρείου Πάγου από τη αρχαιότητα έως σήμερα. Αναφερόμενη στον Άρειο Πάγο του 5ου π.Χ., η πρόεδρος ανέφερε ότι «τα μέλη του Αρείου Πάγου ήταν πρόσωπα ώριμης ηλικίας, ώστε να διαθέτουν γνώση και εμπειρία των ανθρωπίνων πραγμάτων, είχαν διατελέσει προηγουμένως σε σημαντικές διοικητικές θέσεις, ώστε να είναι δοκιμασμένοι και να διαθέτουν αδιαμφισβήτητο ήθος στη δημόσιο και ιδιωτική ζωή τους».
Στην ιστορική διαδρομή του ανώτατου δικαστηρίου από το 1835 έως το 2017, εστίασε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Οι ομιλίες μεταφράζονταν ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες, καθώς υπήρχαν και ξένοι προσκεκλημένοι, συγκεκριμένα εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης από τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κυρία Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η γενική επίτροπος των Διοικητικών Δικαστηρίων κυρία Ευτυχία Φουντουλίδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας.
Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από ιδιωτική εταιρεία.