Με ανακοίνωση – καταπέλτη παρεμβαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, στο ζήτημα του εορτασμού των 182 ετών του Αρείου Πάγου, αύριο Παρασκευή στο ξενοδοχείο Χιλτον.

Η Ένωση δηλώνει ότι ενημερώθηκε από τον Τύπο (υπήρξε σχετικό δημοσίευμα του«Βήματος») για την «πολυτελή εκδήλωση», και τονίζει ότι «επετειακοίεορτασμοί για τη Δικαιοσύνη εν κρυπτώ από τους δικαστικούς λειτουργούς και τις δικαστικές ενώσεις είναι κάτι ασυνήθιστο. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εκφράζουν τους Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας παρά μόνο όσους τις διοργανώνουν».

Η Ένωση δεν θα είχε ασχοληθεί, τονίζεται στην ανακοίνωση, «αν δεν είχαν τεθεί ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τόσο από τον Τύπο, όσο και από πολιτικό κόμμα αναφορικά με την πηγή της χρηματοδότησης».

Και συμπληρώνεται: «Αναμέναμε μάταια όλο το προηγούμενο διάστημα μιααπάντηση.Θεωρούμε υποχρέωση των διοργανωτών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και να μην αφήσουν να αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτήματα.Είναι αυτονόητο ότι είναι ατομική ευθύνη και καθήκον καθενός από εμάς ξεχωριστά να περιφρουρήσει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Η Ένωση σχολιάζει σκωπτικά το γεγονός ότι η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τα 182 χρόνια του ανώτατου δικαστηρίου (στη λογική ότιοι επέτειοι εορτάζονται τουλάχιστον ανά πεντηκονταετίες), υπογραμμίζει, δε, ότι το νέο αυτό ζήτημα προκύπτει «προτού ακόμηεπουλωθούν οι πληγές που άφησε στη Δικαιοσύνη η προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος με την ανεπίτρεπτη αύξηση των ορίωνηλικίαςαποχώρησης των δικαστικών λειτουργών».

ΠαΣοΚ: «Να αναμένουμε την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού;»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο υπεύθυνος τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρου Παπαθεοδώρου.

«Με έκπληξη πληροφορούμεθα τη διοργάνωση εκδήλωσης για τον εορτασμό των 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, με πρωτοβουλία της Ηγεσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης που υποτίθεται ότι αφορά τον θεσμό της Δικαιοσύνης και της λειτουργίας του, φαίνεται να γίνεται εν αγνοία και εν απουσία των δικαστικών λειτουργών και των ενώσεων τους. Η απορία μας και το βασικό ερώτημα που θέτουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι ότι πρέπει να αιτιολογηθούν, η σκοπιμότητα μιας τέτοιας επετειακής εκδήλωσης για τα 182 (!) χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου, καθώς και τα μέσα που διατέθηκαν γι αυτή τη διοργάνωση. Να αναμένουμε την καθιέρωση ετήσιου εορτασμού ή απλά πρόκειται για μεμονωμένη πρωτοβουλία της Ηγεσίας του Αρείου Πάγου;».

Η απάντηση «ανώτατων δικαστικών πηγών»

To AΠΕ – ΜΠΕ δημοσιεύει απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται, δια στόματος «ανώτατων δικαστικών πηγών».

«Το σύνολο των ανώτερων και ανώτατων δικαστικών των δικαστηρίων Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και ανώτατοι δικαστικοί πέντε ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου έχουν προσκληθεί στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 182 ετών από την ίδρυση του Αρείου Πάγου στη νεώτερη Ελλάδα. Το γεγονός αυτό, δείχνει ότι μόνο «εν κρυπτώ» δεν διεξάγεται η εκδήλωση αυτή».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα έξοδα της εκδήλωσης καλύπτονται από χορηγία φορέων.