Ενδείξεις εμπλοκής στελεχών της ΕΛΑΣ σε μεγάλο κύκλωμα-με την συμμετοχή τουλάχιστον 40 ατόμων- διακίνησης πολλών τόνων ναρκωτικών από την Αλβανία, όπλων αλλά και προώθησης λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια, προέκυψαν στην διάρκεια έρευνας της Ασφάλειας Αττικής. Ωστόσο δεν φαίνεται να έγινε εφικτή η τεκμηρίωση των κατηγοριών εναντίον ενστόλων .

Πρόκειται για την υπόθεση που θα παρουσιάσει σήμερα ο διοικητής της εν λόγω υπηρεσίας της ΕΛΑΣ κ Χρήστος Παπαζαφείρης κι αφορα την δράση «σύνθετης» εγκληματικής οργάνωσης στην Αθήνα, στα Δωδεκάνησα και σε άλλες περιοχές της χώρας..

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την εμπλοκή αστυνομικών σε παρεμφερές κύκλωμα από τις ίδιες περιοχές υπήρξε και προ τριετίας σχετική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που ωστόσο κι εκείνη δεν οδήγησε σε άσκηση ποινικών διώξεων. Όμως φαίνεται ότι στοιχεία από την τότε έρευνα και καταγγελίες επιχειρηματιών χρησιμοποιήθηκαν για να εξαρθρωθεί το τωρινό κύκλωμα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ιδιοκτήτης μεγάλου τουριστικού-ναυτιλιακού πρακτορείου στην Κω και στενός συγγενής του αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός που συνελήφθη μάλιστα στην διάρκεια της εκπομπής του. Ακόμη κατηγορούμενοι είναι υδραυλικοί κι άλλοι τεχνικοί, ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων κλπ. οι οποίοι συμμετείχαν στην διακίνηση ναρκωτικών αλλά και στην προώθηση λαθρομεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την Αττική κι άλλες περιοχές. Αναμεσα στους κατηγορουμένους είναι κι αλλοδαποί από την Αλβανία, το Πακιστάν κι άλλες χώρες της Ασίας.

Μάλιστα ζητούμενο είναι αν από το εν λόγω κύκλωμα «εξυπηρετήθηκαν» τελικώς και φανατικοί ισλαμιστές ή ακόμη και μέλη του ISIS. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες στην δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται σχετικές συνομιλίες για την προώθηση ύποπτων ατόμων. Οι υπό εξέταση ενέργειες ενστόλων φέρεται νά αφορούν και την τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών ή άλλου είδους «κάλυψη» στο κύκλωμα.