Μια δικογραφία που είχε σχηματισθεί για μεγάλο κύκλωμα –με τη συμμετοχή 15 ατόμων –διακίνησης ναρκωτικών στο Καρπενήσι εξηγεί και διαλευκαίνει τον δραματικό θάνατο ενός 20χρονου σπουδαστή στον πολυχώρο «Χυτήριο», πριν από έναν μήνα, στη διάρκεια φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής!


Πρόκειται για υπόθεση που είχε συγκινήσει και προβληματίσει την κοινή γνώμη με τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου από χρήση ναρκωτικών ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους που διασκέδαζαν στο φεστιβάλ. Μάλιστα, είχε οδηγήσει σε σχετικές ανακοινώσεις από τους υπευθύνους του πολυχώρου και άλλους φορείς. Σύμφωνα λοιπόν με έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», ο 20χρονος φέρεται να πήρε λίγο προτού αφήσει την τελευταία πνοή του ναρκωτικά από μεγάλη σπείρα διακινητών που είχαν βάση στην Ευρυτανία, στη Λακωνία και στην Αττική και η οποία βρισκόταν προ αρκετών μηνών στο μικροσκόπιο του Τμήματος Ασφαλείας Καρπενησίου αλλά και δικαστικών υπηρεσιών. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των διακινητών ναρκωτικών είχαν διαπιστώσει ότι στις αρχές Μαΐου του 2017 έκλεισαν αιφνιδιαστικά τα τηλέφωνά τους, προσπάθησαν να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους στα Διαδίκτυο και να πετάξουν ναρκωτικές ουσίες. Και αυτή ακριβώς η δυσεξήγητη κίνησή τους οδήγησε τους αστυνομικούς να επιταχύνουν τις διαδικασίες σύλληψής τους. Χωρίς όμως αρχικά να ανακαλύψουν ποιος ήταν ο λόγος που σκόρπισε ανησυχία και φόβο στους ναρκοεμπόρους.

Τα «μοιραία χάπια»
Με μια περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι πολλοί διακινητές αυτού του κυκλώματος από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας βρίσκονταν στον εν λόγω πολυχώρο στην Αθήνα και πωλούσαν ναρκωτικά το ίδιο βράδυ που πέθανε ο άτυχος 20χρονος σπουδαστής! Και ότι αυτό τελικά που τους ανάγκασε να κλείσουν άρον – άρον τα κινητά τους και να «σβήσουν» κάθε ίχνος τους ήταν το τραγικό συμβάν με τον 20χρονο που πιθανολογείται ότι ψώνισε από αυτούς τα «μοιραία χάπια».

Ο 20χρονος σπουδαστής των ΤΕΙ Σερρών από τη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαΐου 2017 είχε βρεθεί, λοιπόν, στον εν λόγω πολυχώρο στην Ιερά Οδό στο Γκάζι, προκειμένου να παρακολουθήσει τη δεύτερη ημέρα φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής. Γύρω στις 6 το πρωί άρχισε να χάνει τις αισθήσεις του και μία ώρα αργότερα διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Αγιος Σάββας όπου το πρωί της Κυριακής κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικού το όποιο περιείχε κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Από μαρτυρίες φίλων του ανέκυπτε ότι ο άτυχος σπουδαστής αισθάνθηκε μια δυσφορία και λιποθύμησε ενώ μάταια οι φίλοι του αναζητούσαν ένα μπουκάλι νερό για να τον συνεφέρουν. Τότε είχαν διατυπωθεί υπόνοιες για αδιαφορία των υπευθύνων του φεστιβάλ και για προβληματική ιατρική βοήθεια. Η διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ είχε εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό, με την οποία εξέφραζε τη θλίψη της και ανέφερε ότι είχε λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση του γιατρού του χώρου». Το μυστικό του θανάτου στο Γκάζι κρυβόταν τελικά σε μια πολύμηνη αστυνομική έρευνα που πραγματοποιείτο περίπου 290 χλμ. μακριά από τους μεθοδικούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στον Νομό Ευρυτανίας.
Το μυστικό του θανάτου
Αρχικά συντάχθηκε διαβιβαστικό, στις 11 Μαΐου 2017, σε βάρος 15 ατόμων ηλικίας 20 έως 30 ετών που κατοικούν στην Αθήνα, στο Καρπενήσι αλλά και στο Γύθειο και οι οποίοι πωλούσαν πολλών ειδών ναρκωτικές ουσίες οι οποίες στέλνονταν μέσω ταξί και ΚΤΕΛ σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε υποκλαπείσες συνομιλίες ένας 22χρονος άνεργος, ηγετικό μέλος του κυκλώματος, σημείωνε: «Εχω πάρει… εξοπλισμένος (σ.σ.: ναρκωτικά) μέχρι τα μπούνια, είμαι μέχρι το λαιμό» και εν συνεχεία: «Μόλις τώρα τελείωσα με αυτά τα πράγματα, ρε φίλε, μόλις τώρα και είμαι και SOLD OUT. Αλήθεια σου λέω, δε φαντάζεσαι, έχω ξεπουλήσει τα πάντα». Οπως συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες ονομασίες για τα ναρκωτικά. Κι έτσι ανάμεσα στα άλλα ονόμαζαν «G 13», «Βρώμα», «μαύρο», «stuff», «πατάτες», «σταφύλια» εννοώντας την ακατέργαστη κάνναβη, «ντου» ή «σκου» ή «κο» εννοώντας σκόνη κοκαΐνης. Επιπλέον, μιλούσαν για «κυρία» ή «καίτη» ή «ΚΕΤΑ» όταν αναφέρονταν σε σκόνη της ουσίας κεταμίνης. Ακόμη, ονόμαζαν «Skype», «κάτι άλλα κόκκινα», «καραμελίτσες» «Lewis», «YING – YANG», «Tomorrowland, «starawy» τα χάπια έκσταση. Τέλος, «γραικό» ονόμαζαν την κάνναβη ελληνικής καλλιέργειας.

Τους πρόδωσαν τα κινητά

Στο διαβιβαστικό έγγραφο σημειωνόταν ότι τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος «έπαιρναν ποσότητες κάνναβης προκειμένου να μεταβούν οι του Καρπενησίου στην Αθήνα σε πάρτι είτε ηλεκτρονικής μουσικής ή σε διάφορα άλλα φεστιβάλ. Τα μέλη του κυκλώματος στην Αθήνα, αφού προμηθεύονταν από τοπικούς εμπόρους ή από άλλες πηγές παραισθησιογόνα χάπια έκσταση και άλλου είδους ουσίες, διασκέδαζαν εκεί έχοντας κάνει χρήση προηγουμένως για καλύτερη και περισσότερη διάθεση αλλά και για να πουλήσουν στο σημείο μέρος από αυτά».

Σε εκείνο το διαβιβαστικό όμως των αστυνομικών αρχών της Ευρυτανίας που συνεργάστηκαν στη συνέχεια με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών δεν υπήρχε συσχετισμός με το τραγικό συμβάν στο Γκάζι και τον θάνατο του 20χρονου σπουδαστή. Αυτό καταγράφηκε σε δεύτερο διαβιβαστικό που συντάχθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όπου συνδυάζονταν τα δεδομένα από κινητά τηλέφωνα από όπου προέκυπτε ότι ηγετικά μέλη της σπείρας ήταν εκείνο το βράδυ στο «Χυτήριο», μοίραζαν ναρκωτικά ενώ γνώριζαν και τον 20χρονο σπουδαστή. Επιπλέον, την επόμενη μέρα έκλεισαν τα κινητά τους, ενώ λίγο πιο πριν ακούγονταν να συζητούν «τι ακριβώς συνέβη με τον νεαρό που έχασε τη ζωή του». Εξελίξεις σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο για την υπόθεση αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ