Συμπληρώνονται 45 χρόνια από τότε που ο Κώστας και η Λυδία Καρρά, κάτοικοι Λονδίνου, το 1972, ίδρυσαν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ως αντίδραση στις τεράστιες καταστροφές που επέφερε η δικτατορία τόσο στον φυσικό πλούτοόσο και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συνεχίζει και σήμερα τη δημιουργική πορεία και πρωτοπόρα δράση στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διάσωση των πολιτισμικών αγαθών του τόπου μας. Γιορτάζει. Και μαζί τιμά όσους από τη δική τους πλευρά στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια για ποιότητα ζωής.

Το βράδυ της Δευτέρας (30.5.2017) η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ βράβευσε οκτώ δημοσιογράφους που καλύπτουν τον τομέα της Οικολογίας και συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης. Τιμήθηκε και η δημοσιογράφος του «Βήματος» Μάχη Τράτσα, η οποία για περισσότερα από είκοσι δυο χρόνια έχει συνδέσει το όνομά της με ρεπορτάζ που αναδεικνύουν περιβαλλοντικά θέματα ενώ συχνά αποκαλύπτουν στοιχεία για καταστροφικές επεμβάσεις από επιτηδείους.
Βραβεύτηκαν επίσης οι δημοσιογράφοι Λούλη Σταυρογιάννη από την Αυγή, Χαρά Τζαναβάρα από την Εφημερίδα των Συντακτών, Γιώργος Λιάλιος- Νίκος ΒατόπουλοςΜαργαρίτα Πουρνάρα από την Καθημερινή, Βάσω Γραμματικόγιαννη από την Athens Voice , Κατερίνα Χριστοφιλίδου από την τηλεόραση του Σκάι.
Στην εκδήλωση για τα σαρανταπέντε χρόνια δράσης της οργάνωσης, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ο αρχαιολόγος κ. Πέτρος Θέμελης, ο οποίος έκανε την εισηγητική ομιλία και άλλοι.
Από το 1972 η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχει βάλει την σφραγίδα της σε όλους τους τομείς που αφορούν στο περιβάλλον. Αξίζει να παραθέσουμε πώς η ίδια η οργάνωση περιγράφει την εποχή που ξεκινούσε τη δράση της : «Ήταν η εποχή της αντιπαροχής και η μία μετά την άλλη οι ιστορικέςπόλεις γκρεμίζονταν για πάντα. Οι όποιες αμφιβολίες για ανάληψη δράσης την εποχή της δικτατορίας παραμερίσθηκαν μετά τη βάρβαρη κατεδάφιση της εντυπωσιακής καθολικής εκκλησίας τουΗρακλείου που έγινε χώρος στάθμευσης με διαταγή του Παττακού.

Από το ξεκίνημα οι στόχοι επικεντρώθηκαν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της φύσης και γενικότερα σε κάθε τι που περιβάλλει τον άνθρωπο και επηρεάζει την ζωή του.

Για να διατηρηθεί η οικονομική ανεξαρτησία ζητήθηκε από τους διακεκριμένους επιχειρηματίες της διασποράς Γιώργο Λιβανό, Αντώνη Χανδρή, Γιάννη Κουλουκουντή, αλλά και από τον Γιώργο Ποταμιάνο από την Ελλάδα να υπογράψουν ως συνιδρυτές καταθέτοντας και αυτοί τα πρώτα κεφάλαια για το ξεκίνημα.
Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία που συσπείρωσε πολλούς αντιφρονούντες της δικτατορίας ήταν η αποφυγή βιομηχανικής ζώνης στο Νότιο Σαρωνικό. Η υπογραφή της ακύρωσης ήταν η πρώτη οικονομική πράξη της κυβέρνησης της μεταπολίτευσης με τις υπογραφές του Γιάγκου Πεσμαζόγλου και Ξενοφώντα Ζολώτα, με τις τεράστιες ευεργετικές συνέπειες για όλο το Νότιο Σαρωνικό.

Από τους πρώτους αγώνες της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ήταν και ο πρώτος μεγάλος αγώνας για τη σωτηρία της Πλάκας. Από τα πρώτα μελήματα ήταν η προστασία των Πρεσπών με την ίδρυση του Βιολογικού Σταθμού σε σχέδιο του Μίμη Φατούρου.

Αυτή η πρώτη περίοδος ήταν ιδιαίτερα δημιουργική καθώς η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πρωτοπορούσε στην προστασία του περιβάλλοντος σε όλους τους τομείς.
Τότε ξεκίνησε η πρώτη φροντίδα για το Αιγαίο, με το γραφείο Αρχιτεκτονικών συμβούλων στη Σύρο.

Οι βραβεύσεις, οι πρώτες πρότυπες αναστηλώσεις, όπως του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη και των Φυρογίων στη Σίφνο, οι πρώτες υποτροφίες, τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το Διαστημόπλοιο Γη κλπ.

Ίσως το σημαντικότερο, το σχέδιο του περίφημου άρθρου 24 του Συντάγματος δουλεύτηκε ολονύκτια στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και παραδόθηκε στα χέρια του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Ο Κώστας Καρράς ίδρυσε, για να στηριχθεί το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, τρεις αδελφές οργανώσεις στο εξωτερικό: στην Ελβετία την Fondation pour la Sauvegarde du Patrimoine Grec, στην Αγγλία το National Trust for Greece, και στην Αμερική το Society for the Protection of the Greek Heritage (SPGH).

Και στις τρεις υπηρέτησαν προσωπικότητες όπως ο Steven Runciman και οι καθηγητές RobertBrowning στη Βρετανία και Bernard Knox στην Αμερική.

Η διεθνής υποστήριξη, πέραν ότι εξασφάλισε και την αγορά του κτηρίου που σήμερα στεγάζει τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ από τη VirginiaNick,αποδείχθηκε πολύτιμη σε αγώνες όπως η προστασία της Ύδρας, του Αγίου Όρους, των Δελφών κλπ.

ΣτοSPGH και τη δραστήρια πρόεδρό του οφείλεται η επιστροφή του Μυκηναϊκού Θησαυρού των Αηδονιών από την Αμερική στην Ελλάδα».