Βαρύ κατηγορώ για όσα οδήγησαν στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, τα οποία κατά τους μάρτυρες έφεραν και τα μνημόνια στη χώρα, δέχτηκε (αν και απών από το εδώλιο) ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, η δίκη του οποίου ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε από την κατηγορία. Το αδίκημα που αποδίδεται στον κ. Γεωργίου αφορά το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και μάλιστα όπως η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΑΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Τα χειροκροτήματα
Το δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης, με τον εισαγγελέα της έδρας να τη χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».
Εν συνεχεία απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νικ. Λογοθέτη και κυρίας Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή «γιατί υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη» (καθώς πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή).
Η ομοβροντία εναντίον του απόντα Γεωργίου ξεκίνησε με τη μαρτυρία του τότε αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτη, ο οποίος με εμφανή συναισθηματική φόρτιση είπε: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κτλ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα! (Χειροκροτήματα από το ακροατήριο, φωνάζουν «μπράβο», «προδότες», «εξαγορασμένοι», «καθάρματα», «ελεεινοί», «σαρκοφάγα»)
Η υπεράσπιση μάλιστα αντέδρασε, επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση.
Πρόεδρος: «το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».
Η κατάθεση του μάρτυρα
Ο μάρτυρας είπε ότι από τις 3/8/10 οπότε ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα σύνθεση, τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ.Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του ΔΣ. Επεσήμανε μάλιστα ότι «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».
Ο ίδιος παρουσίασε μάλιστα και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ, για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».

Κατά τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010, έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009, καθώς «ήματαν σε καθεστώς ελέγχου». Παρουσίασε μάλιστα μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του μπήκε και μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030. Έβαλαν 21 δις χωρίς να υπάρχει λόγος, ενώ τα swaps δεν είχαν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».
Συγκεκριμένα είπε ότι «η εκτίμηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών τον Οκτώβρη του 2009 ήταν ότι το έλλειμμα βρισκόταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στη Eurostat. Για να καταλήξουμε στο 13,6% του κ.Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε δόθηκαν, προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος (κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή)».

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι όταν είπε τα γεγονότα στον κ. Παπακωνσταντίνου, εκείνος του απάντησε «ό,τι πει ο Γεωργίου, εφόσον τον υποστηρίζει η Eurostat».
Η Ζωή Γεωργαντά
Η Ζωή Γεωργαντά, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, μίλησε για την προβληματική συνεργασία της με τον κ.Γεωργίου: «Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα.
– Πρόεδρος: Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;
– Μάρτυς: Ναι! Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του, και της εξουσίας.
«Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός διευθυντής της Eurostat έστειλε mail στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε) να βάλει μέσα και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική (είχε πει πιο πριν ότι είχε θητεύσει σε χώρες της Αφρική), δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».
Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα (δεν τα είχα όλα).Θα είχαμε μπει στο πρώτο Μνημόνιο που θα έληγε το ’13, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».
Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν, τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;
Μάρτυς: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.