Η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την πολιτιστική της δραστηριότητα και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τη μουσική τζαζ του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν έχει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές ιστορίες, με δεκάδες μουσικά όργανα και έχει αναπτύξει μια ισχυρή μουσική σκηνή τζαζ με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες σε όλον τον κόσμο.

Ετσι, διοργανώνει σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 και ώρα 20.30, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τίτλο «Impression», με σκοπό την ενίσχυση του έργου των Παιδικών Χωριών SOS. Ολα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη του Ξενώνα Βρεφών SOS, στο Μαρούσι. Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει το ορχηστρικό συγκρότημα Emil, Enver and Friends, στο οποίο συμμετέχει ο Emil Afrasiyab, ένας από τους πιο διάσημους τζαζ πιανίστες του Αζερμπαϊτζάν, με ειδίκευση στο κλασικό και στο παραδοσιακό στυλ mugam, ο οποίος έχει παίξει σε περισσότερες από 40 χώρες τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο Emil Afrasiyab, λίγο πριν από τη συναυλία, μιλά στο «Βήμα» για το νέο του μουσικό συγκρότημα Emil, Enver and Friends, την αζέρικη τζαζ μουσική, τις ομοιότητες της ελληνικής και της αζέρικης μουσικής και τη σχέση του με το ελληνικό κοινό.


Κύριε Afrasiyab, έρχεστε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Τι θα παρουσιάσετε αυτή τη φορά στην Αθήνα;
«Είναι μεγάλη μου χαρά να επιστρέφω ξανά στην Ελλάδα με τη μουσική μου, αυτή τη φορά με το νέο μου συγκρότημα Emil, Enver and Friends, τα μέλη του οποίου είναι οι εξέχoντες μουσικοί Ενβέρ Σαντίγκοφ, Ισκαντέρ Αλεσκέροφ, Αλεκπέρ Αλεκπέροφ και Ελτζάν Ντζαμπραΐλοφ. Eχουν επανειλημμένα εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή φεστιβάλ, δώσανε συναυλίες στις μεγαλύτερες παγκόσμιες σκηνές, παίζοντας σε διάφορα μουσικά σύνολα. Με αυτή τη σύνθεση δίνουμε την πρώτη μας συναυλία. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ονομάζεται «Η εντύπωση» και αποτελείται κυρίως από εθνο-τζάζ συνθέσεις, μια μείξη λαϊκής παραδοσιακής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν και της κλασικής τζαζ μουσικής».


Μιλήσατε για αζέρικη τζαζ. Είναι αλήθεια πως λίγα γνωρίζουμε για την ιστορία της. Πώς ξεκίνησε;
«Το Αζερμπαϊτζάν είναι μια χώρα με πλούσια παράδοση στη μουσική και στην τζαζ ιδιαίτερα. Η τζαζ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Μπακού το 1920 με συναυλίες στα πιο γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία της πολυεθνικής πόλης μας. Το 1939 δημιουργήθηκε το κρατικό τζαζ συγκρότημα με πρωτοβουλία του διάσημου συνθέτη μας Τόφικ Κουλίγεβ και μαέστρο τον Νιαζί. Η χρυσή εποχή της αζέρικης τζαζ είναι η περίοδος 1960-1970. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στο Μπακού γεννήθηκε ένα νέο είδος της τζαζ, η τζαζ – μουγκάμ (jazz – mugam), το οποίο στη συνέχεια απέκτησε παγκόσμια φήμη, από τον πιανίστα και συνθέτη Βαγκίφ Μουσταφά ο οποίος ανέμειξε τη δυτική κλασική τζαζ με στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν. Το μουγκάμ αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αζερμπαϊτζάν. Η κόρη του Βαγκίφ Μουσταφά, η Αζίζα Μουσταφά – Ζαντέ, έχει κερδίσει παγκόσμια φήμη εκτελώντας φανταστικές μουγκάμ – τζαζ συνθέσεις. Οι τζαζίστες, όπως ο Ράφικ Μπαμπάιεφ, ο Ροβσάν Ρζάγιεφ, ο Βαγκίφ Σαντίχοφ, ο Φάικ Σουτζαντίνοφ και πολλοί άλλοι έχουν συμβάλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη της τζαζ σχολής του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα οι πιο λαμπροί εκπρόσωποί της είναι οι νέοι μουσικοί, όπως ο Ισφάρ Σαράμπ Σκίι και ο Ελτσίν Σιρίνοφ, οι οποίοι επίσης έχουν δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, και πολλοί άλλοι».


Σε ποιον βαθμό μοιάζει η ελληνική με την αζέρικη μουσική;
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσιες και αρχαίες πολιτιστικές παραδόσεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη ξεχωριστής και βαθιάς παραδοσιακής μουσικής που έχει μια ανατολίτικη χροιά. Βλέπω αρκετά κοινά στοιχεία μεταξύ της αζέρικης και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως την ομοιότητα των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Ισως αυτό με κάνει να αισθάνομαι πως η ελληνική μουσική είναι κάτι το οικείο και το αγαπητό. Η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο τούς αγαπητούς σε όλους Ντέμη Ρούσσο, Νάνα Μούσχουρη, τον Βαγγέλη, τη Μαρία Κάλλας, τον Δημήτρη Μητρόπουλο, τον Μανώλη Καλομοίρη και πολλούς άλλους. Οι έλληνες τζαζίστες εμφανίζονται σε πολλά διεθνή φεστιβάλ που γίνονται πλατφόρμα για κοινή συνεργασία και κοινή δράση. Εμένα προσωπικά μου αρέσει η εθνο-τζάζ μουσική της μπάντας του Αλέκου Βρέτου, του Balarom Trio, του Magnanimus τρίο».
Στο Αζερμπαϊτζάν κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά μουσικά φεστιβάλ. Θα προσκαλούσατε έλληνες μουσικούς;
«Τα τελευταία 10 χρόνια το Αζερμπαϊτζάν φιλοξενεί διάφορες διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδράμουν στην ενότητα και στην αμοιβαία κατανόηση στον κόσμο της τέχνης και της μουσικής. Μια από αυτές είναι το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Γκαμπαλά, που αφορά την κλασική μουσική, ενώ από το 2009 περιλαμβάνει και το μουγκάμ – τζαζ. Διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στους υπαίθριους χώρους και στις μουσικές αίθουσες τη Γκαμπαλά. Στο φεστιβάλ παίρνουν μέρος ορχήστρες και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Επίσης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κάθε δύο χρόνια πραγματοποιείται και ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου. Μια άλλη μουσική εκδήλωση, στην οποία παρεμπιπτόντως παίρνω μέρος σχεδόν κάθε χρόνο, είναι το Διεθνές Τζαζ Φεστιβάλ του Μπακού, το οποίο ξεκίνησε το 2002 και από τότε πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο. Στο φεστιβάλ αυτό συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι σταρ της τζαζ από το εξωτερικό και οι καλύτεροι τζαζίστες του Αζερμπαϊτζάν. Προσκαλώ τους έλληνες μουσικούς να συμμετέχουν ενεργά στα φεστιβάλ του Αζερμπαϊτζάν και με την ευκαιρία να γνωρίσουν και την υπέροχη χώρα μου, να εξοικειωθούν με την κουλτούρα μας και να δοκιμάσουν βεβαίως τη νόστιμη τοπική κουζίνα μας».

Τι προσδοκίες έχετε από τη συναυλία αυτή;
«Δεν είναι η πρώτη μου συνάντηση με τους έλληνες λάτρεις της τζαζ. Το 2011 έδωσα παράσταση στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με το κουαρτέτο μου, ενώ το 2012 άνοιξα το Τζαζ Φεστιβάλ στην Τήνο. Το ελληνικό κοινό πάντα με χαιρετά θερμά. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που έχω την ευκαιρία να εκπροσωπώ τον πολιτισμό της χώρας μου στο εξωτερικό, εκτελώντας τη μουσική με την οποία μεγάλωσα. Με μεγάλο ενθουσιασμό και προσμονή προσκαλώ όλους τους οπαδούς της τζαζ μουσικής στη συναυλία μας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 30 Μαΐου που διοργανώνεται από την πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τη στήριξη των Παιδικών Χωριών SOS».

HeliosPlus