«Είχαμε ενημέρωση για εκπαίδευση συνολικά 5-6 ελλήνων αντιεξουσιαστών, ηλικίας περίπου 30 έως 40 ετών, στο Κουρδιστάν πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο. Γνωρίζουμε ποιοι έχουν μεταβεί στη Μέση Ανατολή στο πλευρό κούρδων ανταρτών που πολεμούν το ISIS και ξέρουμε τι περίπου εκπαίδευση έχουν και τι επιχειρησιακές δυνατότητες μπορεί να έχουν αποκτήσει. Ασφαλώς το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιοποίηση από τους ιδίους στο Facebook, στο Τwitter και σε διάφορους δικτυακούς τόπους αυτής της «εκπαίδευσης» μειώνει τις ανησυχίες μας για μια αιφνιδιαστική κίνηση. Μας προβληματίζει ωστόσο ότι μπορεί αυτή η συνεργασία να οδηγήσει και σε πρόσκληση κούρδων ανταρτών για χτυπήματα στη χώρα μας. Ομως ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ενδείξεις για εκπαίδευση ελλήνων ανταρτών πόλης στο εξωτερικό. Το αντίθετο μάλιστα…».
Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την παρουσίαση νέων διαδικτυακών αναρτήσεων και συνεντεύξεων μελών των οργανώσεων RUIS (Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης – Revolutionary Union for Internationalist Solidarity) και IRPGF (Διεθνιστικές Επαναστατικές Λαϊκές Αντάρτικες Δυνάμεις – International Revolutionary People’s Guerrilla Forces) που φέρεται να δίνουν το «παρών» σε περιοχές του επονομαζόμενου δυτικού ή «συριακού» Κουρδιστάν και οι οποίοι προέρχονται από ομάδες αναρχικών από διάφορες χώρες. Και ανάμεσα σε αυτούς, έλληνες αντιεξουσιαστές που εμφανίζονται να κρατούν όπλα και ρουκετοβόλα, και να έχουν αναγράψει συνθήματα αλληλεγγύης για τις καταλήψεις στην Αθήνα! Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναλύουν μάλιστα και βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για την εκπαίδευση αναρχικών στο πολεμικό μέτωπο του ISIS (https://www.youtube.com/watch?v=boEHCIugp9k)

Οσον αφορά τους έλληνες αναρχικούς, σχετικό προσκλητήριο για μετάβαση στη Μέση Ανατολή και συνεργασία με κούρδους αντάρτες είχε αναρτηθεί τον Απρίλιο του 2015 από τον αυτοαποκαλούμενο «Επαναστατικό Σύνδεσμο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης». Οπως αναφερόταν στο σχετικό κείμενο «ο Σύνδεσμος αυτός αποτελεί μια συγκρότηση αγώνα που στόχο έχει την έμπρακτη αλληλεγγύη στο διεθνές πεδίο των ένοπλων συρράξεων από την πλευρά των ταξικά καταπιεσμένων που αγωνίζονται στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης από την κυριαρχία των κρατών και του κεφαλαίου. Εχοντας το δικό μας πολιτικό πρόγραμμα προς τον ελευθεριακό κομμουνισμό, αναγνωρίζουμε ως ριζική την αξία της ανοιχτής συλλογικοποίησης πάνω σ’ ένα ευρύ φάσμα συνθηκών, ενώ συγχρόνως ο κάθε συμμετέχων θα διατηρεί την αυτονομία του».

Σε πρόσφατη συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε από διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών ένας από τους εκπαιδευόμενους στη Ροτζάβα που σημειώνουν «το IRPGF είναι ένα εγχείρημα το οποίο αναπτυσσόταν για μήνες πριν την ανακοίνωσή του. Αυτή η ανάπτυξή του έλαβε χώρα τόσο στο εσωτερικό διαφόρων χωρών όσο και διασυνοριακά. Πολλές από αυτές τις επαφές έγιναν μέσω προσωπικών συναντήσεων, αγωνιζόμενοι πλάι πλάι με άλλους, καθένας στο δικό του κίνημα, και διατηρώντας σχέσεις αλληλεγγύης για πολύ καιρό αφότου είχαμε σταματήσει να βρισκόμαστε στον ίδιο φυσικό χώρο, πράγμα το οποίο οδήγησε ουσιαστικά στη δημιουργία ενός δικτύου σοβαρών και αποφασισμένων αναρχικών, με πολλή όρεξη να προωθήσουν το κίνημα με όποιον τρόπο ήταν απαραίτητο».
Οι αναφορές περί «ελευθεριακού κομμουνισμού» και όχι ατόμων με «μηδενιστικές απόψεις» προσδιορίζει –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. –τον πιθανό χώρο προέλευσης των ατόμων ελληνικής καταγωγής που δίνουν το «παρών» στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται ότι από πρόσφατες ή παλαιότερες έρευνες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προκύψει στοιχεία για εκπαίδευση μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» σε σκοπευτήριο της Βουλγαρίας αλλά και σε ιδιωτικό «στίβο μάχης» σε άλλη περιοχή των Βαλκανίων. Ακόμη είχαν ανακύψει στοιχεία για εκπαίδευση μελών του ΕΛΑ (έδρασε την περίοδο 1974-2005) στη Μέση Ανατολή από άραβες ενόπλους και κυρίως της ομάδας του γάλλου ενόπλου Ιλία Ραμίρεζ ή «Κάρλος» που είχε πραγματοποιήσει δεκάδες αιματηρές επιθέσεις στην Ευρώπη τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Επιπλέον είχαν υπάρξει στοιχεία για εκπαίδευση μελών της 17Ν από αντάρτες στη Νότιο Αμερική. Τέλος, κυρίως την περίοδο 1980-1990 είχαν επιβεβαιωθεί στενές σχέσεις μελών της οργάνωσης ΕΛΑ και της «θυγατρικής» Αντικρατικής Πάλης με Κούρδους οι οποίοι τροφοδοτούσαν και με όπλα τους έλληνες αναρχικούς.

HeliosPlus