Η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μπροστά από την τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», στη Μαρίνα Ζέας, από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη.

Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017», ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου 2017. Διοργανώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης.
Περιλαμβάνουν περισσότερες από 50 εκδηλώσεις δωρεάν για όλους, με επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και απευθύνονται σε δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών.
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε ότι είναι «ένα πλούσιο σε περιεχόμενο «event» έχει γίνει θεσμός, ο οποίος πέραν των άλλων βοηθάει γιατί προβάλλει την πόλη. Και χρειαζόμαστε να προβάλλουμε την πόλη για να αποκτήσει, ως οφείλουμε, την διακριτή της ταυτότητα. Θέλουμε η πόλη αυτή να αποκτήσει ένα διακριτό ρόλο και να μετατραπεί σε πόλο πολιτισμού, ναυτιλιακό πόλο, οικονομικό πόλο. Η σχέση της πόλης με τη θάλασσα αυτή τη στιγμή είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να εξελίσσεται και να αποκτά κάθε φορά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλλά στις νέες συνθήκες τη σχέση αυτή πρέπει να την υπερασπιστούμε και δεν μπορεί η πόλη αυτή να αποκοπεί από τη θάλασσά της. Οι «Ημέρες Θάλασσας» μας δίνουν αυτή την ευκαιρία της επανασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα.»
Επίσης ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης στην ομιλία του τόνισε: «Οι Ημέρες θάλασσας που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2015 στον Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διοργανώσεις για την πόλη μας. Είναι ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο ενδυναμώνεται. Μια μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά για την οποία έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι, δεκάδες φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί, πολίτες.»
Και πρόσθεσε: «Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017» περιλαμβάνουν πολλές νέες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις αλλά και κάποιες καθιερωμένες πλέον, όπως είναι οι κολυμβητικοί αγώνες στο Πασαλιμάνι και το street party στην Τρούμπα, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου. Την Κυριακή 28 Μαΐου στο Μικρολίμανο θα στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ γεύσης μουσικής και τέχνης με πολλά χάπενιγκς και εκπλήξεις στο δρόμο για μικρούς και μεγάλους, αλλά και με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Είναι μια πρωτοβουλία των καταστηματαρχών του Μικρολίμανου, που γίνεται για τις Ημέρες Θάλασσας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θα συμβάλλει στην περαιτέρω προβολή και ανάδειξη της περιοχής. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Πειραιά, εδώ στη Μαρίνα Ζέας, για τις Ημέρες Θάλασσας, δύο πλοία σύμβολα για τη ναυτική ιστορία του Πειραιά, τα οποία θα είναι ανοιχτά για επισκέψεις στο κοινό. Την τριήρη Ολυμπιάς του Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο σύμβολο για τη ναυτική ιστορία της πόλης μας και το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το ιστορικό επιβατηγό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τις δεκαετίες ’50, ’60 και ’70. Μην ξεχνάμε ότι και φέτος, θα γίνουν δωρεάν ξεναγήσεις στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας σε ένα ακόμα πλοίο με μεγάλη ιστορία, το πλωτό μουσείο Hellas Liberty, που είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Βασιλειάδη
Επιπλέον ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής, Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, ανέφερε: «Βλέπω πως είναι μια ευκαιρία να έρθουμε όλοι μαζί πιο κοντά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες της πόλης, όχι μόνο μια ωραία εμπειρία και ένα ωραίο τετραήμερο, που σίγουρα είναι με όλες αυτές τις εκδηλώσεις που όλοι οι φορείς της πόλης έχουν διοργανώσει, αλλά και ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το μεγάλο δώρο που έχει αυτή η πόλη : τη θάλασσα και τους ανθρώπους της