Για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών, ανταλλάσσουν δημοσίως πυρά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, με επίκεντρο τη διένεξη για το κτίριο της οδού Αμερικής 8.

Μάλιστα, ο νέος γύρος αντιπαράθεσης φούντωσε για τα καλά, το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο κ. Καμίνης έλαβε πρόσκληση από τον κ. Μίχαλο για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου. Θεωρήθηκε προκλητική η κίνηση αυτή του προέδρου του ΕΒΕΑ, σε σημείο που ο δήμαρχος Αθηναίων όχι μόνο εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρή γλώσσα, αλλά αποφάσισε να μην παραστεί στην εκδήλωση για τις κοινωνικές δράσεις οκτώ δήμων της Αττικής και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, λόγω της παρουσίας εκεί του κ. Μίχαλου.

Μίλησε για «κατάντια» ο κ. Καμίνης και κατηγόρησε τον κ. Μίχαλο ότι αφού ο δήμος Αθηναίων επισκεύασε με πόρους ΕΣΠΑ το κτίριο το οποίο για 20 χρόνια ήταν εγκαταλελειμένο «το κατέλαβε η διοίκηση του Επιμελητηρίου με φουσκωτούς».
Του ανταπάντησε ο κ. Μίχαλος λέγοντας ότι ο κ. Καμίνης «για πολλοστή φορά ψεύδεται και κατατρυχόμενος από ιδιόμορφη ψυχοπαθολογία προσπαθεί να υπερκεράσει τον έλεγχο των δημοτικών οργάνων του και των δημοτών του. Είναι η προσφιλής τακτική του «κλέφτη που φωνάζει για να φύγει ο νοικοκύρης»».
Με απανωτές ανακοινώσεις εν είδει διασταυρούμενων πυρών οι δυο έδωσαν συνέχεια στην αντιπαράθεση που είχε αρχίσει έντονα τον περασμένο Φεβρουάριο. Προ τριμήνου ήταν όταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κατήγγειλε ότι ο Δήμος αξιοποιεί το κτίριο εντάσσοντας χρήσεις που, όπως επεσήμαινε, δεν προβλέπονταν, στη σύμβαση για την αποκατάσταση του. Μάλιστα, η διοίκηση του ΕΒΕΑ άλλαξε την κλειδαριά του κτιρίου, το οποίο είναι στην ιδιοκτησία του.

Ο κ. Καμίνης εγκάλεσε το ΕΒΕΑ για τη στάση του, κατήγγειλε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου για παραβίαση των όρων της συμφωνίας και γνωστοποίησε ότι ο δήμος Αθηναίων θα αξιοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα εναντίον του ΕΒΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων και το ΕΒΕΑ, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Αττικής, κατήρτισαν στις 13 Δεκεμβρίου 2013 προγραμματική σύμβαση σε σχέση με το κτίριο της οδού Αμερικής 8.

Η προγραμματική σύμβαση είχε ως βασικό αντικείμενο την ανακατασκευή του κτιρίου με δαπάνες που θα εξασφάλιζε ο Δήμος Αθηναίων και την παραχώρησή του στο Δήμο, προκειμένου να λειτουργήσει εντός του κτιρίου Κέντρο Επιχειρηματικότητας. Ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε την ανακατασκευή, οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ, με συμβατικό όρο να το χρησιμοποιεί ο δήμος για 14 χρόνια.

Το μεσημέρι της Τρίτης (23.5.2017) υπήρξε αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης με αφορμή την πρόσκληση του ΕΒΕΑ για τα εγκαίνια του κτιρίου, μετά την αποκατάσταση του.
Ο κ. Καμίνης εξέδωσε την εξής ανακοίνωση : «Όσοι πιστεύαμε ότι τα έχουμε δει όλα στη χώρα μας, συνεχώς διαψευδόμαστε. Έφτασε σήμερα στο γραφείο μου πρόσκληση από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο που με καλεί στα εγκαίνια κτιρίου, το οποίο ο ίδιος έχει καταλάβει, αφού το επισκεύασε μέσω ΕΣΠΑ ο δήμος Αθηναίων, με συμβατικό όρο να το χρησιμοποιεί για 14 χρόνια. Πριν από τρεις μήνες, η διοίκηση του ΕΒΕΑ εισέβαλε στο κτίριο, παραβιάζοντας τις πόρτες με «φουσκωτούς». Το κόστος ανακατασκευής του εμβληματικού κτιρίου της Αμερικής 8, που ήταν εγκαταλελειμμένο από το ΕΒΕΑ για 20 χρόνια, έχει κοστίσει 3 εκ. ευρώ. Με σκληρή και συστηματική δουλειά ολοκληρώσαμε τις εργασίες σε δύο χρόνια. Ο δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη και για τις εξελίξεις έχω εγκαίρως ενημερώσει την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής. Βρίσκομαι σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδια Επίτροπο της Ε. Ε. κυρία Κορίνα Κρέτσου για τη ντροπιαστική αυτή εξέλιξη, που εκθέτει την Ελλάδα, ανατροφοδοτεί τη συζήτηση για τον τρόπο που ορισμένοι αντιλαμβάνονται τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και τον κόπο του άλλου, και κυρίως μας θυμίζει γιατί η χώρα κατέληξε σε αυτή την κατάντια».

Ακολούθως, λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Μίχαλος έκανε δήλωση απαντώντας στον κ. Καμίνη τα εξής:

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων σήμερα έδωσε στον τύπο ανακοίνωση σχετικά με το κτίριο του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής αρ. 8, με την οποία για πολλοστή φορά ψεύδεται και κατατρυχόμενος από ιδιόμορφη ψυχοπαθολογία προσπαθεί να υπερκεράσει τον έλεγχο των δημοτικών οργάνων του και των δημοτών του. Είναι η προσφιλής τακτική του ΄΄κλέφτη που φωνάζει για να φύγει ο νοικοκύρης΄΄.
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΒΕΑ το έτος 2013 σύναψε σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάσταση του κτιρίου, που ανήκει στην ιδιοκτησία του και βρίσκεται στην Αθήνα, επί της οδού Αμερικής αρ. 8, και την χρήση του αποκλειστικά ως Κέντρου Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας (Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων).

Όμως, ο Δήμος Αθηναίων παραβίασε πολλαπλώς την εν λόγω προγραμματική σύμβαση και συγκεκριμένα (α) αρνήθηκε την από κοινού με το ΕΒΕΑ θέσπιση Κανονισμού Λειτουργίας και Διοίκησης του Κέντρου, (β) αρνήθηκε την από κοινού με το ΕΒΕΑ λειτουργία και διοίκηση του Κέντρου, (γ) επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το κτίριο μόνος του χωρίς την συμμετοχή του ΕΒΕΑ, (δ) επιδίωξε να εγκαταστήσει στο κτίριο άλλες δραστηριότητες άσχετες με την συμφωνηθείσα χρήση, (ε) εγκατέστησε στο κτίριο υπηρεσίες του άσχετες προς την συμφωνηθείσα δραστηριότητα (υπηρεσία υποδοχής προσφύγων κλπ).

Το ΕΒΕΑ επιδίωξε να επιλύσει το πρόβλημα των παραβιάσεων της προγραμματικής σύμβασης συμβιβαστικά αλλά ο Δήμος Αθηναίων επέδειξε αδικαιολόγητη εμμονή στην παραβίασή της αρνούμενος να αποδεχθεί την νομιμότητα.

Κατόπιν της πολλαπλώς εκδηλωθείσας παραβατικής συμπεριφοράς του Δήμου, το ΕΒΕΑ νομίμως κατήγγειλε την προγραμματική σύμβαση, ανέλαβε την χρήση του κτιρίου και προχώρησε στην υλοποίηση της συμφωνηθείσας χρήσης, δηλαδή αποκλειστικά στην δημιουργία ΄΄Κέντρου Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας΄΄, και ετοιμάζεται να εγκαινιάσει τη δράση αυτή. Ο Δήμος Αθηναίων προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά οι σχετικές αιτήσεις του απορρίφθηκαν. Το ΕΒΕΑ έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, Εισαγγελέα και Ευρωπαϊκή Ένωση) για τις απολύτως παράνομες ενέργειες του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόβλημα σ’ αυτή τη χώρα είναι ότι κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να παρανομούν κατά βούληση, ότι μπορούν να παραβιάζουν κατά βούληση τα εγγράφως συμφωνηθέντα και να αναιρούν τις υπογραφές τους χωρίς συνέπειες και ότι μπορούν να ΄΄διοικούν΄΄ κάνοντας ό, τι θέλουν. Η κατάντια της χώρας μας οφείλεται, δυστυχώς, σ’ αυτή την νοοτροπία και κάποιοι, δυστυχώς, δεν θέλουν να την αλλάξουν».