Ο «ομφάλιος λώρος» που συνέδεε το απολυτήριο Λυκείου με τις πανελλαδικές εξετάσεις κόπηκε. Το πρώτο βήμα για την αυτονομία του Λυκείου και την αποδέσμευσή του από το σύστημα πρόσβασης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινάει, τυπικά τουλάχιστον, από εφέτος.
Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που οι ενδοσχολικές εξετάσεις (γίνονται τον Μάιο) προηγούνται των Πανελλαδικών, που θα γίνουν τον Ιούνιο, και τα μαθήματα των Πανελλαδικών απεγκλωβίζονται από το απολυτήριο του Λυκείου, αφού ο βαθμός τους δεν προσμετράται στη διαμόρφωσή του. Η αλλαγή αυτή επιβάλλεται από τον ισχύοντα νόμο για το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ορίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πάρει πρώτα το απολυτήριο Λυκείου και όσοι επιθυμούν στη συνέχεια μπορούν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου
Οι διαχωριστικές γραμμές που μπαίνουν από εφέτος ανάμεσα σε πανελλαδικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις θα είναι επίσης ένα δυνατό κρας τεστ για το απολυτήριο του Λυκείου: τόσο για τη συνέχιση των σπουδών των αποφοίτων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όσο και για το αντίκρισμά του στην αγορά εργασίας. Μια αξιολόγηση που αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας θέλει σε ορίζοντα τριετίας το Απολυτήριο του Λυκείου αναβαθμισμένο, ώστε να «ανοίγει» αυτό από μόνο του τις πόρτες των ΑΕΙ.
Δεν είναι φυσικά λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτός ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας, δηλαδή να βάλει πρώτα τις ενδοσχολικές και μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα οδηγήσει σε χαμηλές επιδόσεις στο απολυτήριο, αλλά και στην «εξόντωση» των υποψηφίων. Και αυτό γιατί ποιος μαθητής θα αφιερώσει χρόνο να διαβάσει για τις απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου τη στιγμή που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις σκληρές Πανελλαδικές που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες; Με αυτούς τους προβληματισμούς να κυριαρχούν στην εκπαιδευτική κοινότητα, σχεδόν 104.000 υποψήφιοι ρίχνονται σε λίγες ημέρες στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων. Στις 6 Ιουνίου ξεκινούν για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 7 για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές
Οι αλλαγές που θα ισχύσουν στις εφετινές Πανελλαδικές περιλαμβάνουν:


n Θεσμοθετείται πλέον οριστικά το 10% που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να υποβάλουν εκ νέου μηχανογραφικό κρατώντας τη βαθμολογία τους. Η ρύθμιση αυτή αρχικά ίσχυε για δύο χρόνια από τη χρονιά των Πανελλαδικών ενώ μετά έπεσε στον έναν χρόνο. Από εφέτος ορίστηκε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα για δύο χρονιές μετά τις Πανελλαδικές να συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, υποβάλλοντας ξανά μηχανογραφικό δελτίο και διεκδικώντας το 10% των θέσεων των εισακτέων στις σχολές.
n Ολοι οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε 4+1 μαθήματα. Εφέτος δεν θα έχουμε διπλό σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων όπως πέρυσι όπου άλλοι υποψήφιοι διαγωνίζονταν σε 6 μαθήματα (ανήκει πια στο παρελθόν) και άλλοι διαγωνίζονταν σε 4+1 μαθήματα.
n Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η είσοδος σε πανεπιστήμια υποψηφίων που προέρχονται από Επαγγελματικά Λύκεια, σε ποσοστό 1%.
n Οι επαναληπτικές Πανελλαδικές εξετάσεις (στις οποίες μετέχουν περίπου 600 υποψήφιοι κατά μέσο όρο κάθε χρόνο) θα γίνονται πλέον τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως γίνονταν μέχρι τώρα, λίγο μετά το τέλος των τακτικών εξετάσεων. Θα διεξάγονται επίσης σε όλα τα μαθήματα, και όχι μόνο σε εκείνο στο οποίο δεν προσήλθε για λόγους υγείας ο υποψήφιος. Οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν εφέτος στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα διεκδικήσουν ξεχωριστό, πολύ μικρό, αριθμό θέσεων από τις 70.726 θέσεις των υποψηφίων της τακτικής περιόδου. Για παράδειγμα, στην Ιατρική Αθήνας θα δοθεί μία θέση.
n Οι επαναληπτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Γενικών Λυκείων μετατίθενται από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο.
n Αλλαγές υπάρχουν και στο μηχανογραφικό δελτίο. Ευνοημένοι είναι οι υποψήφιοι του 2ου, του 3ου και του 5ου επιστημονικού πεδίου που έχουν περισσότερες επιλογές στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, τις Επιστήμες Υγείας, την Πληροφορική και την Οικονομία.
Τι αλλάζει στα επιστημονικά πεδία

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο:

l Στα τμήματα των Πανεπιστημίων εντάσσεται το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα) Πάντειο.
l Στα τμήματα των ΤΕΙ εντάσσονται τα Τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) και Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Αργοστόλι).
l Προστίθεται το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα).

Στο Δεύτερο επιστημονικό πεδίο:
l Στα τμήματα των Πανεπιστημίων εντάσσονται Τμήματα Πληροφορικής, Θεάτρου και Βιολογίας και συγκεκριμένα: Πληροφορικής Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Πληροφορικής Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Αθήνα), Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λαμία), Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Αθήνα), Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Στατιστικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πανεπιστήμιο Πειραιά, Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστήμιο Πειραιά, Θεάτρου ΑΠΘ, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΔ και Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πειραιά.
l Διαγράφονται τα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Αθήνα) και Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΔ (Ορεστιάδα).
l Στα Τμήματα ΤΕΙ προστίθενται: Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα), Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα), Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (Σέρρες).
l Προστίθενται οι στρατιωτικές σχολές: Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης, Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης και Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας – Κατεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
l Διαγράφονται οι στρατιωτικές σχολές Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και Υπαξιωματικών Διοικητικής Αεροπορίας.

Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο:
l Εντάσσονται τα πέντε Πανεπιστημιακά Τμήματα Χημείας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ηρακλείου και Πατρών) αλλά και τα Τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Θεάτρου ΑΠΘ, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ, Επιστημών της Θάλασσας (Μυτιλήνη) και Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα).
l Στα ΤΕΙ εντάσσονται τα πέντε Τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων (Αθήνα, Αργοστόλι, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα), δύο Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα και Καρπενήσι), δύο Τμήματα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (Αθήνα και Δράμα), το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (Αθήνα) και το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι).

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο:
l Εντάσσονται τα Τμήματα Θεάτρου (Θεσσαλονίκη) και Θεατρικών Σπουδών (Αθήνα, Πάτρα, Ναύπλιο) και το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Ιωάννινα).

Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο:
l Εντάσσονται τα Τμήματα: Θεάτρου (Θεσσαλονίκη), Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα), Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος), Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη), Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο), Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών (Θεσσαλονίκη), Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πειραιάς), Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (Αθήνα), καθώς και δύο Τμήματα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Ξάνθη και Χανιά).
l Προστίθενται τα Τμήματα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Χίος).
l Στα τμήματα ΤΕΙ εντάσσονται τρία Τμήματα Μηχανικών Αυτοματισμού (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα), πέντε Τμήματα Ηλεκτρονικών Μηχανικών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Λαμία, Χανιά), το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (Πειραιάς).
l Προστίθενται τα Τμήματα ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης Αθήνας, Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα), Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά), Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων (Σέρρες).
l Διαγράφεται ένα τμήμα ΤΕΙ, το Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ζάκυνθος).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ