Η επέκταση της δράσης των αντιεξουσιαστών εκτός των Εξαρχείων, η τάση «διεύρυνσης» της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας», οι ένοπλες επιθέσεις χωρίς ανάληψη ευθύνης, οι νέες επιθέσεις με στόχο μέσα μαζικής μεταφοράς και η επίδειξη «ισχύος» των αντιεξουσιαστών με το κάψιμο του φυλακίου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη έχουν σκορπίσει ανησυχία της ΕΛ.ΑΣ., που φοβάται ότι θα υπάρξει από τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου νέος κύκλος επιθέσεων ή άλλων ενεργειών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «η πολιτική ανοχής που εφαρμόζεται δίνει νέα περιθώρια δράσης αναρχικών και την εικόνα ότι μπορούν να διευρύνουν την δράση τους και να αυξήσουν τις στοχεύσεις τους.
Προ δέκα ημερών, ομάδα αντιεξουσιαστών που ξεκίνησαν από τα Εξάρχεια επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας και σε άλλους στόχους στο κέντρο της Αθήνας.

Σε κείμενο ανάληψης ευθύνης που ανήρτησε μια αναρχική ομάδα μιλούσε για «επίθεση στους φύλακες της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης, επίθεση στον κρατικό έλεγχο και ειδικά στην εφαρμογή νέων συστημάτων ελέγχου, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επίθεση στο αστικό κάτεργο, στη δικτατορία του κεφαλαίου».

Επιπλέον με ειδικό ενδιαφέρον αναμένει η ΕΛΑΣ την αναγγελία του «πολιτικού σχηματισμού» και διεύρυνσης της οργάνωσης ακτιβιστών «Ρουβίκωνας», η οποία προ μερικών ημερών οργάνωσε περιπολίες στο Πεδίον του Άρεως , «υποκαθιστώντας» την αστυνομία στον έλεγχο των σωματεμπόρων της περιοχής.

Προ ολίγων μηνών αναρχικοί -ακτιβιστές προχωρούσαν σε έλεγχο ταυτοτήτων στην πλατεία Εξαρχείων, σε παρακολουθήσεις υπόπτων ποινικών κλπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. ο «Ρουβίκωνας» αριθμεί σήμερα περίπου 100 μέλη κι έχει προχωρήσει σε περίπου 60 επιθέσεις – «παρεμβάσεις».

Τέλος οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντυπωσιασθεί για την μη ανάληψη ευθύνης και της βομβιστικής επίθεσης – προ μερικών εβδομάδων – στα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Σανταρόζα. Χωρίς ανάληψη είναι κι άλλες ένοπλες ενέργειες , όπως η αποστολή πολλών από τα δέματα βόμβες κλπ. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρχει μια νέα τακτική των ενόπλων οργανώσεων να προχωρούν σε ενέργειες χωρίς ανάληψη ευθύνης, προκειμένου να μην αντλούν «ταξινομημένα» στοιχεία για την δράση τους και να προκαλούν σύγχυση στις αρχές. Πλέον μεθοδικές έρευνες φέρεται να γίνονται για την πλήρη ταυτοποίηση του ατόμου-πιθανόν αντιεξουσιαστή- που συμμετείχε προ δέκα ημερών στην ληστεία στην Γεωπονική Σχολή, μαζί με τον αδελφό αναρχικού-κατηγορούμενου για «ληστείες».