από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 

Άρειος Πάγος: Στην Ολομέλεια η μετατροπή της 5ετούς κάθειρξης

Μετά την οριακής πλειοψηφίας απόφαση του Ποινικού Τμήματος
Άρειος Πάγος: Στην Ολομέλεια η μετατροπή της 5ετούς κάθειρξης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου το ερώτημα του εάν μπορεί να μετατρέπεται σε χρηματική η ποινή της κάθειρξης μέχρι 5 έτη.

Περίπου προ διμήνου το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την υπ΄αριθμ. 130/2017 απόφασή του, είχε κρίνει ότι η ποινή της κάθειρξης μέχρι 5 έτη μπορεί να μετατρέπεται σε χρηματική.

Τώρα, το Ποινικό Τμήμα με άλλη σύνθεση έκρινε μεν  το ίδιο, αλλά με πλειοψηφία 3-2. Σύμφωνα με τον οργανισμό του Αρείου Πάγου, στις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των Τμημάτων του λαμβάνονται με διαφορά μίας ψήφου, αναγκαστικά παραπέμπονται στην Ολομέλεια του δικαστηρίου για οριστική επίλυση.

Όπως είναι γνωστό η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».

Η πλειοψηφία της υπ΄αριθμ. 723/207 απόφασης που παρέπεμψε το ζήτημα στην Ολομέλεια, έκρινε ότι στην έννοια της επίμαχης διάταξης του Ποινικού Κώδικα «νοείται τόσο η ποινή φυλακίσεως όσο και η ποινή καθείρξεως» και προσθέτει: «Η ερμηνευτική εκδοχή αυτή συμπορεύεται με το γράμμα του νόμου, όπου προκρίνεται η διατύπωση "περιοριστική της ελευθερίας ποινή", και όχι ο όρος "φυλάκιση", αλλά και με τον σκοπό του νόμου, ο οποίος συνίσταται στην αποσυμφόρηση των φυλακών με πνεύμα σύγχρονης σωφρονιστικής αντίληψης».

Ακόμη, αναφέρουν οι αρεοπαγίτες, ότι «ως βαρύνον κριτήριο για τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική, δεν τάσσεται ο κακουργηματικός ή πλημμεληματικός χαρακτήρας της πράξης, αλλά η φύση και η χρονική διάρκεια της στερητικής της ελευθερίας ποινής, η οποία και σε κακουργήματα, όταν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις ή άλλοι γενικοί λόγοι μείωσης της ποινής, έχει ως ελάχιστα όρια φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή ενός έτους».

Τέλος, η πλειοψηφία καταλήγει ότι «υπόκειται σε μετατροπή και η ποινή καθείρξεως πέντε ετών, καθώς και η συνολική ποινή καθείρξεως, όταν η ποινή βάση αυτής είναι ποινή καθείρξεως 5 ετών».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το ερώτημα του απλού πολίτη | 19/05/2017 20:57
  είναι : για τι είδους αδικήματα πρόκειται; Ποιες πράξεις τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 5 ετών; Γιατί αν πρόκειται για εγκλήματα κατά ζωής ή γενετήσιας αξιοπρέπειας κλπ., όχι μόνο δεν θα έπρεπε να ελαφρύνονται οι τιμωρίες, αλλά να αυστηροποιούνται στον μέγιστο βαθμό. Η αποσυμφόρηση των φυλακών είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχω ακούσει, ως δικαιολογία για να ξαμολύσουν τους εγκληματίες στους δρόμους.
  Γιαγιάκα
  απάντηση20
   
-