Η εξιχνίαση πέντε δολοφονιών σε Κηφισιά, Περιστέρι, Μαρούσι και Γλυκά Νερά, η πλήρης αποκάλυψη της δράσης του 52χρονου βιαστή της Δάφνης, η εξιχνίαση των δύο κινηματογραφικών ληστειών στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η ομαλή έκβαση της απαγωγής στην Κρήτη αποτελούν ορισμένα από τα δέκα ζητήματα αιχμής της ΕΛ.ΑΣ. μετά και από την εξάρθρωση της συμμορίας των ληστών των χρηματοκιβωτίων. Οι αστυνομικοί στην περίπτωση της Δάφνης εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε 16 σκληρούς δίσκους, τεράστιας χωρητικότητας, που βρέθηκαν στο σπίτι του 52χρονου. Ακόμη, διαπίστωσαν από την ανάλυση της κάμερας που φορούσε ο δράστης ότι δεν κατέγραψε ή «έσβησε» την κακοποίηση της άτυχης 20χρονης φοιτήτριας. Επισης, στην περίπτωση της απαγωγής στην Κρήτη εκφράζουν ανησυχία γιατί εξακολουθεί και υπάρχει μια διαφορά της τάξεως των 20 έως 30 εκατ. ευρώ στα καταβαλλόμενα λύτρα και είναι ελάχιστα τα σημεία «προσέγγισης».
Αρχικά λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. έχει κύριο μέλημα τη σύλληψη πέντε ακόμη μελών της συμμορίας των χρηματοκιβωτίων που θεωρούνται οπλισμένοι και ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες στη διάρκεια της απολογίας τους τήρησαν αρνητική στάση, χωρίς να αποφύγουν την προφυλάκιση. Ο μόνος που δεν προφυλακίστηκε ήταν το μέλος της συμμορίας που… αρραβωνιαζόταν σε μια τελετή όπου εισέβαλε η ΕΛ.ΑΣ. και συνέλαβε όλους τους συνεργούς –προσκεκλημένους του! Το ενδιαφέρον είναι ότι η μη προφυλάκισή του υπήρξε ύστερα από τη διαπίστωση ότι εντάχθηκε στην εν λόγω συμμορία τον τελευταίο μήνα, συμμετείχε σε μία-δύο ληστείες με στόχο να καλύψει τα έξοδα των περιβόητων «αρραβώνων» που υπήρξαν τελικώς κομβικοί για την εξάρθρωση της σπείρας…
Θέμα κορυφαίου ενδιαφέροντος για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η αίσια έκβαση της απαγωγής του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου έξω από το Ηράκλειο και ο οποίος κλείνει 45 ημέρες ομηρείας. Οι αστυνομικοί προβληματίζονται από την αραιή επικοινωνία –κυρίως με SMS –των δραστών με την οικογένεια του ομήρου αλλά κυρίως την «τεράστια» διαφορά που υπάρχει στα λύτρα που ζητούν οι δράστες, 30 έως 50 εκατ. ευρώ, και τα δέκα περίπου εκατομμύρια που μπορεί να συγκεντρώσει η οικογένεια του 54χρονου. Με τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται.
Οι αστυνομικοί εστιάζουν ακόμη την προσοχή τους σε πέντε δολοφονίες που έχουν καταγραφεί την τελευταία χρονιά. Πρόκειται για τη δολοφονία, στις 30 Φεβρουαρίου του οδηγού ταξί στην Κηφισιά, το έγκλημα –πριν έναν περίπου χρόνο –στο σουπερμάρκετ στο Μαρούσι με θύμα την Ελευθερία Αγραφιώτου, τη διπλή δολοφονία ζευγαριού Αλβανών στο Περιστέρι πριν από τρεις μήνες, καθώς και την «εκτέλεση» από πληρωμένους δολοφόνους του 48χρονου ποινικού Βασίλη Γρίβα.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι συγκεντρώνονται διαρκώς στοιχεία, κυρίως για τις τέσσερις πρώτες εγκληματικές ενέργειες, ενώ για τη δολοφονία Γρίβα δεν υπήρξαν κατατοπιστικές καταθέσεις από τους οικείους του θύματος. Επιπλέον υπάρχουν «σαρώσεις» τηλεφωνικών κλήσεων στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, όπως και την προηγούμενη ημέρα που φέρεται να είχε προγραμματιστεί αρχικά η επίθεση. Επίσης, στο ίδιο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. είναι απόπειρες δολοφονίας δικηγόρου και ιατρού σε Αλιμο και λεωφόρο Κηφισού πριν από έναν περίπου χρόνο.
Σημειώνεται ότι σημαντικά στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί για το διπλό έγκλημα σε βάρος μιας 70χρονης και του 44χρονου ανιψιού της στην Αίγινα τον Δεκέμβριο του 2015, όπου επιχειρείται η πλήρης ταυτοποίηση του δράστη.
Τέλος, θέμα προτεραιότητας παραμένει για την ΕΛ.ΑΣ. η διαλεύκανση των δύο πολύωρων ληστρικών επιθέσεων σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στη λεωφόρο Κηφισίας και στην Καλλίπολη Πειραιά, με «στόχο» δεκάδες τραπεζικές θυρίδες. Και σε αυτή την περίπτωση στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για «μεθοδικές κινήσεις που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν λάθη των κακοποιών».

HeliosPlus