Αγώνα δρόμου για να προλάβει να μετεγκαταστήσει 14.000 πρόσφυγες ως τον Οκτώβριο κάνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς τότε λήγει το διετές πρόγραμμα της ΕΕ που προέβλεπε 66.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη. Ως τις 30 Απριλίου είχαν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα 13.000 πρόσφυγες και απομένουν στην «ουρά» άλλοι 14.000.

«Ο στόχος των 14.000 μετεγκαταστάσεων ως το τέλος του έτους είναι εφικτός», δήλωσε η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη διευκρινίζοντας ότι από τις 18.000 μετεγκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά από Ελλάδα και Ιταλία, οι 13.000 αφορούν την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι επιχειρησιακά έτοιμη: ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου μετεγκαταστάθηκαν 861 άτομα».
«Το τέλος του προγράμματος είναι τον Οκτώβριο αλλά θέλουμε έξι μήνες παράταση για να βοηθηθούν όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα να μετεγκατασταθούν και να μη μείνουν εδώ. Τα χρήματα υπάρχουν, δηλ. η παράταση δεν έχει κόστος, όμως επειδή πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους και τα κράτη-μέλη, όχι μόνο η Επιτροπή, η παράταση δεν είναι βέβαιη», είπε ο Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την παράταση προκειμένου να προλάβουν να φύγουν όλοι οι 27.104 πρόσφυγες, στην συντριπτική πλειονότητά τους Σύριοι, που πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα και από τους οποίους οι 12.490 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί. «Ο στόχος των 66.000 δεν θα πιαστεί γιατί δεν έχουμε 66.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα που να πληρούν τα κριτήρια για μετεγκατάσταση. Δεν έχουμε τόσους πολλούς Σύριους για να καλύψουμε τους 66.000. Ζητήσαμε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και μερικές κατηγορίες Αφγανών αλλά δεν έγινε δεκτό».
Ο κ. Μουζάλας είπε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης όσοι έφθασαν στην Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Σε αυτούς που έφθασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά τις 20 Μαρτίου 2016 και απορρίφθηκε πρωτοβάθμια η αίτησή τους για άσυλο δόθηκε πρόσφατα η δυνατότητα είτε να ενταχθούν εντός λίγων ημερών στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού του ΔΟΜ με αυξημένο χρηματικό κίνητρο είτε να προσφύγουν κατά της πρωτοβάθμιας απόφασης να μην τους χορηγηθεί άσυλο αλλά να χάσουν την δυνατότητα εθελούσιου επαναπατρισμού μέσω ΔΟΜ. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επικρίθηκε από 15 ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. «Δεν πρόκειται για επιλογή ανάμεσα σε δύο δικαιώματα αλλά σε ένα δικαίωμα και ένα προνόμιο. Πρόκειται για έναν τρόπο αντιμετώπισης της κατάχρησης του ασύλου», απάντησε ο κ. Μουζάλας την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», πολλοί που δεν δικαιούνται άσυλο και που γνωρίζουν ότι αποκλείεται να δικαιωθούν σε δεύτερο βαθμό δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού γιατί ελπίζουν ότι μέχρι την τελευταία μέρα που θα εκδοθεί η (απορριπτική) απόφαση της επιτροπής προσφυγών θα έχουν βρει διακινητή για να τους περάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.