Υποχρεωτική η αναγραφή των τελικών τιμών, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή τελών και φόρων, στους τιμοκαταλόγους των παρόχων υπηρεσιών τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης, σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Στόχος της οδηγίας είναι η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και της διαφάνειας των χρεώσεων. Οι συνδρομητές πρόκειται να διευκολυνθούν σημαντικά στη σύγκριση κι επιλογή, βάσει κόστους, μεταξύ υπηρεσιών και παρόχων.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών υποχρεώνονται να ενσωματώσουν όλα τα αντίστοιχα τέλη συνδρομητή για τη σταθερή, κινητή και καρτοκινητή τηλεφωνία, τη συνδρομητική τηλεόραση, καθώς και το ΦΠΑ στις αναγραφόμενες τιμές λιανικής, που περιλαμβάνονται στους τιμοκαταλόγους και γενικότερα στο διαφημιστικό και προωθητικό υλικό που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.
Ειδικά για το τέλος κινητής τηλεφωνίας και επειδή ο τελικός καθορισμός του εξαρτάται από το συνολικό ύψος του λογαριασμού, η ΕΕΤΤ επιβάλει στις εταιρείες να επισημαίνουν το ποσοστό με το οποίο θα αυξηθεί η τελική τιμή της υπηρεσίας στις περιπτώσεις μεγαλύτερου ύψους μηνιαίου λογαριασμού λόγω μεγαλύτερης χρήσης από τους συνδρομητές. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το τέλος που επιβλήθηκε στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ από την 1η Ιανουαρίου 2017, ανέρχεται σε 5% επί του ύψους του λογαριασμού, το οποίο κατόπιν επιβαρύνεται και από την επιβολή ΦΠΑ 24%. Το ίδιο συμβαίνει από την 1η Ιουνίου 2016 με την επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, ύψους 10%.
Για παράδειγμα, ένα πακέτο υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, η τιμή του οποίου ανέρχεται μηνιαίως σε 40 ευρώ, κοστίζει τελικά στον καταναλωτή 52,08 ευρώ. Αυτό διαμορφώνεται ως εξής: τα 40 ευρώ βαρύνονται με τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (5% x 40 ευρώ), φτάνοντας έτσι τα 42 ευρώ, ποσό επί του οποίου επιβάλλεται ΦΠΑ (24% x 42 ευρώ) ίσο με 10,08 ευρώ. Επομένως, η αναγραφόμενη τιμή στον τιμοκατάλογο πρέπει να είναι τα 52,08 ευρώ.
Στην περίπτωση παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και πρόσθετων μηνυμάτων SMS σε τιμές αντιστοίχως 46 ευρώ και 6 ευρώ μηνιαίως, η συνολική αρχική τιμή των 52 ευρώ, θα στοιχίσει στον καταναλωτή 74,15 ευρώ. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η τιμή κινείται στο διάστημα από 50,01 ευρώ μέχρι και 100 ευρώ, επιβαρύνεται με τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας 15%, που ισοδυναμεί με 7,80 ευρώ. Στα συνολικά 59,80 επιβάλλεται το 24% του ΦΠΑ, δηλαδή προστίθενται ακόμα 14,35 ευρώ. Εάν το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού αγγίξει το διάστημα 100,01 – 150 ευρώ ή 150,01 ευρώ και άνω, το ποσοστό του τέλους αναπροσαρμόζεται κι ως αποτέλεσμα η τιμή αυξάνει κατά 2,61% ή 4,35% αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον υπολογισμό της τελικής τιμής για πακέτο υπηρεσιών σταθερής, διαδικτύου και τηλεόρασης σε τιμή 50 ευρώ μηνιαίως, εκ των οποίων τα 30 ευρώ αντιστοιχούν στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου και τα 20 ευρώ στις υπηρεσίες τηλεόρασης, η τελική χρέωση διαμορφώνεται ως εξής: τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (5% x 30 ευρώ) ίσο με 1,5 ευρώ και τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση (10% x 20 ευρώ) ίσο με 2 ευρώ, δηλαδή σύνολο 53,50 ευρώ, με ΦΠΑ 24% η τελική τιμή ανέρχεται σε 66,34 ευρώ.
Οι πάροχοι οφείλουν εντός ενός μηνός από την κοινοποίηση της οδηγίας της ΕΕΤΤ, δηλαδή έως τις αρχές Ιουνίου, να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις αναγραφόμενες τιμές των υπηρεσιών τους σε τιμοκαταλόγους, έντυπα προσφορών, διαφημιστικά έντυπα, φυλλάδια και καταχωρήσεις, ιστοσελίδες κ.ά. Επίσης, κατά την υποβολή προσφορών προς τους καταναλωτές, τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά, με έντυπο υλικό ή οποιονδήποτε άλλο τρόπο, οι προσφερόμενες τιμές πρέπει να είναι οι τελικές τιμές πώλησης.