Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας που διοργανώνονται γστον Πειραιά παρουσιάστηκε την Τρίτη το μεσημέρι από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρο Κόκκαλη στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017», ξεκινούν στις 24 Μαΐου 2017 και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου 2017. Διοργανώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης, οι οποίοι έδωσαν το παρών στην παρουσίαση. Περιλαμβάνουν περισσότερες από 50 εκδηλώσεις με επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και απευθύνονται σε δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τόνισε: «Οι «Ημέρες Θάλασσας» είναι πια μια κατάκτηση για την πόλη. Αποκτά ένα μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. Είναι μια κατάκτηση θα έλεγα, που έχει πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και για την πόλη του Πειραιά. Το σημαντικότερο όμως βοηθάει στην προβολή της πόλης και αυτό το χρειαζόμαστε για να αποκτήσει η πόλη στις σημερινές συνθήκες μια σύγχρονη ταυτότητα. Για να αναδειχθεί στην πόλη ο αυτόνομος χαρακτήρας και ο ρόλος της σε όλα τα θέματα που αφορούν και τον πολιτισμό και τη ναυτιλία, την οικονομία και όχι μόνο. Είναι προφανές ότι η σχέση της πόλης με την θάλασσα είναι δεδομένη αλλά πρέπει να αποκτά κάθε φορά και στις νέες συνθήκες νέα ποιοτικά, θα έλεγα χαρακτηριστικά. Αυτή η σχέση πόλη και θάλασσας είναι μια δυναμική σχέση και κάθε φορά υπό διαμόρφωση. Και αυτό που κατά την άποψή μου πρέπει να προσέξουμε στην πόλη είναι αυτή η πόλη να μην αποσυνδεθεί από την θάλασσα. Δηλαδή το λιμάνι του να μην γίνει ο εξωτερικός χώρος της πόλης. Το λιμάνι δηλαδή να μην γίνει μια κλειστή ζώνη απέναντι στην πόλη και να την αποκόψει από τη ζωή της πόλης. Για τους λόγους αυτούς και κυρίως μετά την τελευταία εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, νομίζω ότι η πόλη πρέπει να ετοιμαστεί για τα αιτήματα της επόμενης ημέρας και να υπερασπιστεί αυτήν τη σχέση την οποία προσπάθησα να περιγράψω.».

Επίσης ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, σημείωσε: «Αισίως φέτος είναι η τρίτη χρονιά που ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει τις Ημέρες Θάλασσας, αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πόλη μας, που έχει στο επίκεντρο της τη θάλασσα και τον πολιτισμό του Πειραιά. Είναι μια γιορτή που απ’ ότι φαίνεται, την έχει αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, κάτι που αποτελούσε και δικό μας πρωταρχικό στόχο. Οι Ημέρες Θάλασσας αποτελούν πλέον μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στην πόλη μας και αυτό το έχουμε επιτύχει όλοι μαζί. Οι φετινές Ημέρες Θάλασσας θα διεξαχθούν από τις 24 έως τις 28 Μαΐου. Θεωρώ, με βάση την προετοιμασία που έχει γίνει, αλλά και την ανταπόκριση των δημοτών μας, φορέων, συλλόγων οργανισμών και καταστηματαρχών, ότι η φετινή διοργάνωση είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά τους τελευταίους τρεις μήνες με σκοπό να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις και να καταρτιστεί ένα άρτιο πρόγραμμα το οποίο θα προσελκύσει όχι μόνο τους Πειραιώτες, αλλά και επισκέπτες από όλη την Αττική.»

Και πρόσθεσε «ως Δημοτική Αρχή τα τελευταία δυόμισι χρόνια προσπαθούμε με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες μας να τονίσουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την ανάπτυξη της πόλης μας. Και οι Ημέρες Θάλασσας κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, να υπάρξει εξωστρέφεια για τον Πειραιά σε όλα τα επίπεδα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια μας έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε σύμμαχο την ίδια την κοινωνία του Πειραιά. Παρ’ όλα τα προβλήματα, παρ’ όλη τη δύσκολη καθημερινότητα μας, ο Πειραιάς όταν είναι ενωμένος εξακολουθεί να δημιουργεί, εξακολουθεί να εκπλήσσει τους πάντες με τη δυναμική του, αλλά και την ομορφιά του.»

Ακόμη ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις «Ημέρες Θάλασσας 2017», επισήμανε: «Τελικά είναι οι «Ημέρες Θάλασσας» μια άσκηση εξωστρέφειας της πόλης. Να δείξει η πόλη τις ικανότητες, τον πλούτο της, τις δεξιότητες που έχει γύρω από τη θάλασσα, τη θαλάσσια οικονομία, τη θαλάσσια αναψυχή, τη γαλάζια ανάπτυξη, όπως λέμε. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια άσκηση συνεργασίας, είναι μια άσκηση γνωριμίας, είναι μια άσκηση, όπου φορείς της πόλης, ομάδες της πόλης – ετερόκλητες θα λέγαμε – γνωρίζονται και συνεργάζονται. Είναι μια άσκηση όπου οι υπηρεσίες του Δήμου έρχονται κοντά στους φορείς και συνεργάζονται, συνεργάζονται οι αιρετοί μεταξύ τους.»