Tριάντα χρόνια διαρκούς λειτουργίας κλείνει φέτος το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής και του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Λ.Σ. «από το 1987, λειτουργεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), το οποίο αποτελεί διάδοχη μορφή του Θαλάμου Επιχειρήσεων και είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό. Με βάση τις αρμοδιότητες του το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.: Συντονίζει τις ενέργειες Έρευνας και Διάσωσης, σε περιπτώσεις ναυτικών και αεροπορικών ατυχημάτων, εντός και πλησίον των ορίων της περιοχής ευθύνης της χώρας μας, πιλαμβάνεται αρχικά σε περιστατικά εκτός περιοχής ευθύνης του, όταν είναι ο πρώτος αποδέκτης των σημάτων κινδύνου και μέχρι την ανάληψη της ευθύνης χειρισμού από το αρμόδιο ΚΣΕΔ, παρακολουθεί και επεμβαίνει συνεργαζόμενο με τα αρμόδια ΚΣΕΔ της αλλοδαπής, σε περιπτώσεις ατυχημάτων Ελληνικών ή Ελληνόκτητων πλοίων που συμβαίνουν εκτός των ορίων ευθύνης του, συντονίζει τις ενέργειες για τη μεταφορά ασθενών ή τραυματιών από πλοία και συνδράμει το έργο του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις μεταφοράς ασθενών από νησιά, εφόσον πραγματοποιηθεί δια θαλάσσης.»

Την Δευτέρα δόθηκε στη δημοσιότητα η δραστηριότητα του ΕΚΣΕΔ για το 2016.

«Ειδικότερα, το έτος 2016 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης/Ναυτικός Τομέας (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Ν.Τ.) επιλήφθηκε σε2.149περιστατικά με70.932εμπλεκόμενα άτομα εντός της Ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης(SRR)και183περιστατικά εκτός περιοχήςFIR που αφορούσαν7.352άτομα καιστα οποία ήταν το πρώτο κέντρο που έλαβε τον συναγερμό κινδύνου. Το ΕΚΣΕΔ/Ν.Τ. σε βάθος 15ετίας συντονίζει και όπου απαιτείται, διευθύνει κατά μέσο όρο1.371 περιστατικά εντός της ΕλληνικήςSRRκαι198συμβάντα εκτόςSRR,ενώ παράσχει κατά μέσο όρο βοήθεια σε17.349άτομα περίπου ετησίως», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, το 2016 παρείχε συνδρομή σε76άτομα τα οποία ασθένησαν ή τραυματίσθηκαν εν πλω, εκ των οποίων τα11μεταφέρθηκαν με εναέρια μέσα.
Αναφορικά με περιστατικά εισερχόμενων προσώπων εντόςFIR, «από τα2.279 περιστατικά που διαχειρίστηκε το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. που αφορούσαν παροχή συνδρομής σε78.284άτομα, τα1.238 περιστατικά (ποσοστό 54,3%) αφορούσαν62.959παράτυπα εισερχόμενα πρόσωπα (ποσοστό 80,4%).»
Επιπρόσθετα, «το 2016 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης/Αεροπορικός Τομέας (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ./Α.Τ.) επελήφθη σε95περιστατικά πραγματοποιώντας 196 εξόδους με 432,4 ώρες πτήσης συνολικά.»