Η ανάδειξη νέων αγορών στην Ασία και στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με τη δυναμική που δείχνει τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός τουρισμός έχουν διαμορφώσει μια ενδιαφέρουσα εξίσωση στον χώρο των αερομεταφορών. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης είναι ουσιαστικά ο «καθρέφτης» των εξελίξεων, που φέρνουν νέους «παίκτες», νέους προορισμούς, αλλά και εντείνουν τον ανταγωνισμό, εσωτερικό και διεθνή.

Κόμβος στις μεταφορές
Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή –από τις οποίες όπως έχουν εκτιμήσει αεροπορικά στελέχη την περσινή χρονιά δεν πήραμε τα αναμενόμενα οφέλη –δίνουν την ευκαιρία στη χώρα να εξελιχθεί σε κόμβο όχι μόνο στις αερομεταφορές, αλλά και για τις συνδυασμένες μεταφορές. Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Cosco Shipping Lines και στην εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης Skyserv είναι ενδεικτική της δυναμικής που αρχίζει να διαμορφώνεται στον τομέα των logistics.
Πρόκειται για συμφωνία δημιουργίας μιας ανοιχτής πλατφόρμας (συμφωνία που κατά πληροφορίες θα ενεργοποιηθεί άμεσα), η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους διαμεταφορείς να αξιοποιούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τις απλουστευμένες διατυπώσεις που διέπουν την ελεύθερη ζώνη του Πειραιά και στα αεροπορικώς μεταφερόμενα φορτία. Ο στόχος των Κινέζων για αύξηση του όγκου των αερομεταφερόμενων φορτίων ενισχύει τη θέση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) ως εν δυνάμει περιφερειακού logistics hub.
Εν τω μεταξύ, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας φαίνεται πως θα ενταχθούν από το φθινόπωρο στο δίκτυο των απευθείας προορισμών από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με πληροφορίες, η απευθείας πτήση Αθήνα – Πεκίνο θα μπει από τον Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα της Air China, η οποία μέχρι σήμερα καλύπτει τον προορισμό μέσω Μονάχου. Επόμενο βήμα αναμένεται να είναι η ένταξη στο δίκτυο της China Eastern Airlines της απευθείας πτήσης από την Αθήνα στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη και συνάμα μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας.

Αύξηση επιβατών
Με συνολικά 12 νέα δρομολόγια και σχεδόν 300 πρόσθετες ημερήσιες πτήσεις το 2017, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει για τέταρτη συνεχή χρονιά αύξηση, η οποία θα κινηθεί γύρω στο 9%. Πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων με περισσότερους από 20 εκατ. επιβάτες. Για το πρώτο τετράμηνο του 2017 οι επιβάτες έφτασαν τα 5,36 εκατ., σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αύξηση που στηρίζεται στη δυναμική ανάπτυξη της κίνησης εξωτερικού που έφτασε στο 15,3%.
Για εφέτος, στους τέσσερις πρώτους μήνες οι αφίξεις κατοίκων εξωτερικού στο ΔΑΑ ανήλθαν σε 992.778, παρουσιάζοντας αύξηση 7,3% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2016. Ανάμεσα σε αυτούς, πάνω από διπλάσιοι ήταν στο τετράμηνο οι επισκέπτες από το Ισραήλ, που ανήλθαν σε 29.757, σημειώνοντας αύξηση 109%. Συγκεκριμένα, η αγορά του Τελ Αβίβ, στην οποία «μπήκε» μέσα στην εβδομάδα η Alitalia με καθημερινό δρομολόγιο, γνωρίζει σημαντική διψήφια ανάπτυξη για το αεροδρόμιο της Αθήνας, με μεγάλες πληρότητες.
Ακολουθούν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία με αύξηση στο 40%, από την Κύπρο 28%, από τη Ρωσία 25%, την Αυστραλία 19%, την Ιταλία 14%, τον Καναδά 10%, ενώ αύξηση της τάξεως του 9% εμφανίζουν οι αφίξεις επισκεπτών από τις ΗΠΑ. Οσον αφορά δε την αμερικανική αγορά, η απευθείας σύνδεση της Αθήνας με τη Νέα Υόρκη σε ετήσια βάση από την Emirates ανέδειξε τον ρόλο που μπορεί να παίξει το ΔΑΑ ως αεροπορικός κόμβος για μεγάλες αποστάσεις. Τακτική που ακολούθησε, για τη θερινή περίοδο, και η εταιρεία χαμηλών ναύλων Scoot εντάσσοντας στο δίκτυό της το δρομολόγιο Αθήνα – Σιγκαπούρη με τέσσερις εβδομαδιαίες πτήσεις από τις 20 Ιουνίου 2017.
Νέες γραμμές
Στοιχεία που χαρακτηρίζουν εφέτος την πορεία της αεροπορικής αγοράς είναι από τη μια πλευρά ο εξορθολογισμός των πτήσεων, που έχει φέρει μεν μείωση των προσφερόμενων θέσεων, από την άλλη όμως σημειώνεται μεγάλη βελτίωση στις πληρότητες των αεροσκαφών. Αυτό δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατά τα οποία ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το τρίμηνο του 2017 σημείωσε αύξηση 6,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Την ίδια στιγμή όμως ο συνολικός αριθμός των πτήσεων παρουσίασε μείωση κατά 1,4%, με το αποτέλεσμα βέβαια να διαμορφώνεται από τον περιορισμό κατά 3,7% στις πτήσεις εσωτερικού, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 2,4%.
Οι συνέργειες μεταξύ εταιρειών φέρνουν ανακατατάξεις στην αεροπορική αγορά, καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση του διεθνούς δικτύου, αλλά και της πληρότητας με την οποία εξασφαλίζεται περιορισμός του κόστους για τους αερομεταφορείς. Μόλις στα μέσα της εβδομάδας έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το πρώτο αεροσκάφος της Germania από τη Βρέμη, η οποία θα ενώνει την Αθήνα και με τη Νυρεμβέργη από τις 12 Ιουνίου 2017. Με τα δύο δρομολόγια εγκαινιάζεται ουσιαστικά η συνεργασία της γερμανικής ανεξάρτητης εταιρείας με τη Sky Express, η οποία πετά σε 29 προορισμούς στην Ελλάδα.

«Προσγειώνονται» νέοι παίκτες

Νέα κομμάτια στο παζλ των αερομεταφορών προσθέτει η ανάληψη από τη Fraport Greece των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η πλειοψηφία των οποίων αποτελούν πύλες για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στόχοι της εταιρείας, όπως έχουν δηλώσει τα στελέχη της, είναι η ενίσχυση της επιβατικής κίνησης και η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ηδη από τον Οκτώβριο του 2016, το Airline Marketing Department της εταιρείας έχει δραστηριοποιηθεί για την προσέλκυση νέων αεροπορικών εταιρειών και την ενίσχυση της συχνότητας των δρομολογίων.

Για τη θερινή περίοδο του 2017 η Ryanair ενισχύει το διεθνές δίκτυό της από τη Θεσσαλονίκη με πτήσεις σε Αμβούργο, Γκέτεμποργκ, Κοπεγχάγη και Ντόρτμουντ, ενώ προσφέρει και αυξημένες συχνότητες από το «Μακεδονία» και το αεροδρόμιο Χανίων προς Αθήνα. Επίσης, η British Airways έχει εντάξει στους προορισμούς της από το Λονδίνο τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο (και από Μάντσεστερ) και τη Σκιάθο. Η αγορά της Βρετανίας ενισχύεται και από την Jet2 με δρομολόγια από Θεσσαλονίκη σε Μάντσεστερ, Εδιμβούργο, Λιντς και Ιστ Μίντλαντς και από Λονδίνο σε Κω, Ρόδο και Ζάκυνθο. Για το καλοκαίρι του 2018 αναμένονται νέες προσθήκες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ