Η παρουσίαση του αγώνα δρόμου με κοινωνικό σκοπό «Endomarch Piraeus Night Run/March by StoiximanGr», που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στον Πειραιά, έγινε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Ο αγώνας δρόμου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαΐου, στις 20.00. Εχει εκκίνηση και τερματισμό το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και οι διαδρομές είναι 5 και 10 χιλιόμετρα ή 2,5 χιλιόμετρα περπάτημα. Το κόστος συμμετοχής από 5 ευρώ και μέρος των εσόδων θα δοθεί, εκτός από την ενημέρωση για την ενδομητρίωση και τις χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Πειραιά.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ενδομητρίωση από την ΑμΚΕ AWARE στο πλαίσιο του παγκόσμιου κινήματος Endomarch Worldwide.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο www.endomarch.gr μέχρι τις 10 Μαΐου.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι «δεν είναι ένα απλό δρομικό, αλλά ένας αγώνας δρόμου ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας κίνησης για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση η οποία ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί ως άγνωστη και ύπουλη καθώς είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ενώ συχνά δεν δίνει ορατά συμπτώματα. Οπότε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συμβάλλει στην ενημέρωση για αυτή την ασθένεια είναι πολύ σημαντική.
Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγώνες δρόμου και πορείες σε πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο. Ο Πειραιάς θα είναι μόλις η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει αυτή τη διοργάνωση και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα».
Και πρόσθεσε: «Οι αγώνες αυτοί έχουν ακόμα μια σημαντική κοινωνική παράμετρο. Με ένα μέρος των εσόδων από τις συμμετοχές, θα ενισχυθεί ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Πειραιά. Οι γυναίκες που διαμένουν εκεί έχουν υπάρξει θύματα είτε ενδοοικογενειακής βίας είτε σεξουαλικής βίας είτε trafficking. Είναι μια δομή την οποία λειτουργούμε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και η οποία παρέχει σε αυτές τις γυναίκες και στα παιδιά τους ασφαλή διαμονή, φιλοξενία και σίτιση. Στον ξενώνα παρέχεται επίσης ψυχολογική υποστήριξη για τις ίδιες και τα παιδιά τους και συμβουλευτική από κοινωνικό λειτουργό έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να ορθοποδήσουν και να συνεχίσουν σε νέες βάσεις τη ζωή τους. Κάθε χρόνο φιλοξενούμε περί τα 25 άτομα, γυναίκες και παιδιά. Είναι μια εξίσου σημαντική προσπάθεια την οποία πιστεύω ότι αξίζει όλοι να στηρίξουμε».
Ο χειρουργός, γυναικολόγος, ογκολόγος, M.D., FΑCOG – δημιουργός της ΑμΚΕ AWARE και επικεφαλής του Kινήματος Endomarch στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Χείλαρης, σημείωσε: «Η ενδομητρίωση είναι ουσιαστικά η παρουσία και εμφύτευση του ιστού που φυσιολογικά επενδύει το εσωτερικού της μήτρας (δηλαδή το ενδομήτριο) σε θέσεις στην κοιλιά και στη λεκάνη των γυναικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται. Η πάθηση αυτή είναι χρόνια και εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2%-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή πάνω από 175 εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά την επαφή αλλά μπορεί και να είναι ένας μόνιμος πόνος στη λεκάνη. Το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό του πόνου που προκαλεί η ενδομητρίωση αφορά στο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος δεν προϋπήρχε από τα πρώτα αναπαραγωγικά χρόνια αλλά εμφανίστηκε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα μηνών ή τελευταίων ένα με δύο ετών. Εννοείται ότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν πόνο αλλά θα πρέπει να υποπτευόμαστε την ενδομητρίωση σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και σε αυτές που δεν έχουν κάνει παιδιά. Το δεύτερο πιο συχνό και πολύ σημαντικό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα!».

Υπογράμμισε επιπλέον ότι «δυστυχώς τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αγνοηθούν επειδή δεν είναι έντονα, είτε ακόμη να παρερμηνευτούν και να θεωρηθούν φυσιολογικά. Η έκταση της ενδομητρίωσης σε μια γυναίκα δεν έχει σχέση με την ένταση των συμπτωμάτων. Γυναίκες με εκτεταμένη ενδομητρίωση έχουν κάποιες φορές ελάχιστες ενοχλήσεις και άλλες με μικρή έκταση της πάθησης υποφέρουν από οξείς πόνους και έντονα συμπτώματα. Ολοι αυτοί οι παράγοντες κάνουν δύσκολη τη διάγνωση, με αποτέλεσμα να μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6 χρόνια μέχρι να γίνει τελικά η διάγνωση. Μας ρωτούν επίσης και για τη θεραπεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν δίνεται σωστή θεραπεία! Η θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι κυρίως χειρουργική και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό γίνεται με ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, δηλαδή με λαπαροσκοπική ή και ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική. Ουσιαστικά η θεραπεία της ενδομητρίωσης βασίζεται στο να αφαιρεθούν ιδανικά όλες οι εστίες της ενδομητρίωσης.

Τονίζουμε σε όλες τις πάσχουσες που έρχονται σε επαφή μαζί μας ότι πρέπει να απευθύνονται μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς προκειμένου να τους δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Και αυτός είναι και ο σκοπός του Κινήματος Endomarch. Να ενημερώσει για την πάθηση και για τη σωστή θεραπεία».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Δομένικος Μασούλας, η εκπρόσωπος της Protergia, συντονίστρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. Ομιλος Επιχειρήσεων κυρία Πολυτίμη Μπούνταλη και η υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της StoiximanGr κυρία Ιωάννα Κοζαδίνου.

HeliosPlus