Ένας στους δύο φαρμακοποιούς στην Ελλάδα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση), λόγω του συνδρόμου Burnout, σύμφωνα με τη μελέτη Burnout among community pharmacists in Greece που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 7 Μαΐου στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, ένας στους τέσσερις εμφανίζει χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας του.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου, Εμμανουήλ Παπαβασιλείου, εξετάζει για πρώτη φορά το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης στους Έλληνες φαρμακοποιούς και βασίστηκε δείγμα 257 άτομων που συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2016.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (46,7%) είχαν υψηλό επίπεδο συναισθηματικής εξάντλησης (15,6% χαμηλό και 37,7% μέτριο). Επιπλέον περίπου το μισό δείγμα (47,1%) είχε χαμηλό δείκτη αποπροσωποίησης (35,4% μέτριο και 17,5% χαμηλό). Σε ότι αφορά τον δείκτη επαγγελματικής εξουθένωσης, το 41,2% του δείγματος εμφάνισε μέτρια επίπεδα προσωπικής επίτευξης, το 27,6% χαμηλά και το 31% υψηλά.

«Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να πούμε πως, παρότι ένας στους δύο φαρμακοποιούς του δείγματος εμφάνισε υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση), καθώς και ένας στους τέσσερις εμφάνισε χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας (προσωπική επίτευξη), οι φαρμακοποιοί του δείγματος δεν έχουν απομακρυνθεί ή αποξενωθεί από τους ασθενείς/πελάτες τους, αφού τα επίπεδα αποπροσωποίησης παραμένουν χαμηλά», επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου και προσθέτει ότι «αυτά είναι καλά νέα για το επίπεδο παρεχόμενης υπηρεσίας των φαρμακοποιών. Όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ευημερία των φαρμακοποιών σε προσωπικό επίπεδο».