Εκανε το πρώτο του δρομολόγιο από το Διακοπτό έως τα Καλάβρυτα το 1896, με πρώτο επιβάτη τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Η κατασκευή του είχε ξεκινήσει επτά χρόνια νωρίτερα επί Χαρίλαου Τρικούπη, ξεπερνώντας τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες αλλά όχι τις οικονομικές. Οταν τα χρήματα τελείωσαν, ο Οδοντωτός δεν έφτασε μέχρι την Τρίπολη, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά μέχρι τα Καλάβρυτα. Σήμερα, 121 ετών πια, λειτουργεί ως τουριστικό αξιοθέατο για όσους θέλουν να απολαύσουν για 67 λεπτά μια μαγευτική διαδρομή.
Το ταξίδι με τον Οδοντωτό ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ./ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ./ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός», όπως είναι προφανές, προέρχεται από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού και τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.
Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.
Για δεύτερη χρονιά ο Μάιος αναδεικνύεται σε μήνα μοναδικών αποδράσεων και εμπειριών στη φύση, μέσα από τον θεσμό «Εν συρμώ» για τον Οδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων. Ενας μήνας εκδηλώσεων, με θέμα τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο, που στοχεύουν στην ανάδειξή του ως έργου τέχνης ανθρώπων, σε συνδυασμό με την τέχνη της φύσης στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Βουραϊκού και του Εθνικού πάρκου Χελμού – Βουραϊκού.
Για τον σκοπό αυτόν προσκλήθηκαν φοιτητές-καλλιτέχνες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους με τον Οδοντωτό για να βιώσουν τη μοναδική διαδρομή και τις ομορφιές του Φαραγγιού του Βουραϊκού, θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν έργα τέχνης, τα οποία θα εκτίθενται διαδοχικά κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στους δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.
Κατά τον μήνα Μάιο έχει σχεδιαστεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ένα μεγάλο πρόγραμμα ειδικών προσφορών για τα εισιτήρια στον Οδοντωτό. Αυτό, σε συνδυασμό με τις επισκέψεις στις καλλιτεχνικές εκθέσεις, τις ενημερωτικές δράσεις και ξεναγήσεις για τον Οδοντωτό από τον Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού και τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, θα προσφέρει τη δυνατότητα σε δεκάδες σχολεία και μαθητές αλλά και άλλες ομάδες εκδρομέων να απολαύσουν τον Μάη στον Βουραϊκό.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ενημερωτικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διάφορες παιδικές δράσεις και διαδραστικά παραμύθια, ξεναγήσεις στο Μηχανοστάσιο του Οδοντωτού στο Διακοπτό, στο «Infocenter» Διακοπτού, στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μουσικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες και κεράσματα, βιντεο-προβολές και άλλα πολλά, δημιουργώντας μια εξαιρετική γιορταστική ατμόσφαιρα που θα μείνει αξέχαστη στους ταξιδιώτες και στους ντόπιους.
Οι εκδηλώσεις υλοποιούνται χάρη στη συνεργασία των Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΣΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Γραφείου Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού. Φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης των εκδηλώσεων είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗΚΕΠΑ) και το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.
Το αναλυτικό πρόγραμμα στο http://ensirmo.gr/.

HeliosPlus