Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο-τομή για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, η καταχώρηση στην αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριο και τα άλλα κρατικά έγγραφα του φύλου ενός ατόμου θα γίνεται πλέον σύμφωνα με το πως αυτό το αυτοπροσδιορίζει (δηλαδή σύμφωνα με τον τρόπο που το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται το φύλο του) και όχι σύμφωνα με το φύλο που έχει καταγραφεί στο ληξιαρχείο, κατά τη γέννησή του.

Η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κά) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα του φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πώς αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το τι αναγράφεται στην ληξιαρχική πράξη.

«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του. Το σχετικό ν/σ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με ανάρτηση του στο Twitter.