Αναβαθμισμένη είναι από την 1η Μαΐου 2017 η Εuropol καθώς αποκτά νέες δυνατότητες. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως o νέος κανονισμός «υιοθετήθηκε» στις 11 Μαΐου 2016 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δίνει πλέον την δυνατότητα στην Europol να εντείνει τις προσπάθειες της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος και άλλων μορφών σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Με το νέο κανονισμό η Europol καθιερώνεται πλέον ως Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τη συνεργασία στο τομέα της επιβολής του νόμου ( European Union Agency for Law Enforcement Cooperation ) σε συνεργασία με τις διωκτικές Αρχές της Ε.Ε.

Eιδικότερα τονίζεται ότι «ο νέος κανονισμός θα διευκολύνει την Europol στο να δημιουργήσει εξειδικευμένες μονάδες που θα ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγουσες τρομοκρατικές απειλές και σε άλλες μορφές σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων. Επίσης περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες για τις υπάρχουσες μονάδες ή κέντρα όπως το European Counter Terrorism Centre (ΕCTC) και την European Union Internet Referral Unit (EU IRU) τα οποία «φιλοξενούνται» στην Europol.

Ο νέος κανονισμός θα ενισχύσει την «εντολή» της Εuropol για να διασφαλίσει ότι είναι πλήρως εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την αύξηση των διασυνοριακών εγκλημάτων και των τρομοκρατικών απειλών. Οι νέες εξουσίες θα ενισχύσουν επίσης τη δυνατότητα της Europol να δρα ως κέντρο πληροφοριών της ΕΕ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.»

Στην ανακοίνωση της η Europol επισημαίνει ότι «ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές στη δομή του οργανισμού και της λειτουργίας του. Η ουσία ωστόσο της Europol παραμένει αμετάβλητη. Η Εuropol υποστηρίζει και ενισχύει τις δράσεις των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών και των κοινών συνεργασιών τους στην πρόληψη και καταπολέμηση σοβαρών εγκλημάτων που επηρεάζουν δυο ή περισσότερα κράτη μέλη, τρομοκρατία και μορφών εγκλήματος που επηρεάζουν το κοινό συμφέρον που καλύπτεται από την πολιτική της Ε.Ε.»

Επιπροσθέτως «οι νέες εξουσίες θα συμβαδίζουν με αναβαθμισμένες διασφαλίσεις προστασίας δεδομένων, δημοκρατικό έλεγχο και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο νέος κανονισμός αυξάνει την λογοδοσία της υπηρεσίας και επιβεβαιώνει το ισχυρό καθεστώς προστασίας δεδομένων της Europol. Ακόμη ορίζει ότι η εποπτεία της Europol θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων από την 1η Μαΐου 2017. Επιπλέον οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων θα συνεχίσουν να παίζουν ένα σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο σαν μέλη του συμβουλίου συνεργασίας στο οποίο ο Ευρωπαίος Επόπτης θα είναι ήδη μέλος.»

O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Οι πολίτες απαιτούν λύσεις από την Ευρώπη οι οποίες θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τις απειλές κατά της ασφάλειας. Με το νέο πλαίσιο η Europol θα γίνει το επίκεντρο των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Μια ενισχυμένη Europol αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για μένα από την αρχή και μέχρι σήμερα και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας εναντίον τρομοκρατών και εγκληματιών».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Europol κ. Ρομπ Γουεϊνραιτ επεσήμανε ότι «η Europol καλωσορίζει τον νέο κανονισμό και ευχαριστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εμπιστοσύνη τους σε μια μεταρρυθμιστική και πιο ισχυρή Europol. Οι νέες εξουσίες θα αναβαθμίσουν την δυνατότητα της Europol να υποστηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σχετικά με τις απειλές της ασφάλειας».