Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας σε ότι αφορά τον πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Perinatology.

Πρόωρος χαρακτηρίζεται ο τοκετός που συμβαίνει πριν την 37η εβδομάδα κυοφορίας και αποτελεί κύρια αιτία νεογνικής νοσηλείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ben-Gurion και το Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Soroka, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 2.300 μητέρες και κόρες για περισσότερα από 22 χρόνια (1991-2013) και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού ήταν σημαντικά υψηλότερος για το 34% των γυναικών των οποίων οι μητέρες είχαν γεννήσει πρόωρα σε κάποια από τις κυήσεις τους. Ο κίνδυνος παρέμενε σημαντικός ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν η ηλικία και η φυλή των γυναικών.

Επίσης, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ακόμα κι αν η θεία ή η αδελφή είχε γεννήσει πρόωρα, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού για τη γυναίκα ήταν 30% υψηλότερος από το φυσιολογικό.

«Η μελέτη δείχνει ότι το ιατρικό ιστορικό των γυναικών συγγενών της εγκύου θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όταν εξετάζουμε τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός. Οι γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν να τεθούν υπό στενότερη παρακολούθηση για τον εντοπισμό γενετικών δεικτών που θα προστατεύσουν την ανάπτυξη και εξέλιξη των επόμενων γενεών», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.