Μια άγνωστη, εν πολλοίς, πλατεία της Αθήνας θα γνωρίσουν, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 29 Απριλίου 2017, οι έφηβοι της πόλης, οι οικογένειες τους, καθώς και κάτοικοι που αναζητούν μια ευκαιρία για βόλτα στο ξεχασμένο κέντρο, κοντά στην πλατεία Βάθης. Η πλατεία Τράιμπερ στη γειτονιά του Αγίου Παύλου θα γεμίσει χρώματα και θα πλημμυρίσει με ήχους, μουσική, ιστορίες, εικόνες και χαμόγελα. Αφορμή για αυτό το ανοιχτό κάλεσμα είναι η λειτουργία του Εφηβικού Δικτύου, ενός χώρου αφιερωμένου στους νέους από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η πλατεία, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακομηνάτου και Παλαιολόγου, κοντά στο σταθμό «Μεταξουργείο» του μετρό, οφείλει το όνομά της σε ένα από τα ελάχιστα δείγματα της σύντομης ακμής της περιοχής, την ομώνυμη Βίλα Τράιμπερ. Ο Γερμανός φιλέλληνας και ιατρός του ελληνικού στρατού Ερικ Τράιμπερ, ευαισθητοποιημένος από τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων, εγκαταστάθηκε το 1822 στη χώρα μας, όπου και έμεινε ως τέλος της ζωής του (1882). Στα χέρια του πέθανε το 1827 ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο στρατόπεδο του Φαλήρου.
Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτήριο, στο οποίο ξεχωρίζουν οι κολόνες με τα κιονόκρανα και η στέγη με τα ακροκέραμα, χτισμένο από τον πλούσιο αστό Γελαδάκη. Αν και οι ιστορικοί της Αθήνας έχουν καταλήξει ότι ο Τράιμπερ δεν έζησε ποτέ σε αυτό το οίκημα, αλλά αυτό έλαβε «λανθασμένα» το όνομά του από τον δρόμο που περνά μπροστά από το οικόπεδο, η βίλα δεν παύει να είναι ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής.
Η δράση «Έφηβοι εν δράσει: πλατεία Τράιμπερ!» περιλαμβάνει δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, όπως έκθεση φωτογραφίας και προβολή ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν οι ίδιοι οι έφηβοι, εργαστήρια πηλού, κόμικς και βιβλιοδεσίας, παιχνίδια και εικαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 17.30.
Η εκδήλωση αποτελεί μια πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και υλοποιείται με την υποστήριξη του συνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τους φορείς Athens Comics Library, Exile Room και El Sistema Greece. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Βασιλική Δελή, Βιργινία Αξιώτη, Δάφνη Κουρή, Μαριέτα Παυλάκη, ο dj Nikolas Kapa καθώς και εθελοντές του Εφηβικού Δικτύου.