14.16 Ολοι οι δρόμοι ανοιχτοί με εξαίρεση το ένα ρεύμα της Β. Σοφίας προς την Κατεχάκη όπου κινούνται οι διαδηλωτές της ΛΑΕ

14.15 Διαδηλωτές της ΛΑΕ κατευθύνονται προς την πρεσβεία του Ισραήλ

13.52:
Ανοιχτές οι: Σταδίου – Πανεπιστημίου – Ακαδημίας καθώς και το Σύνταγμα

13.49. Ανοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο. Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις σε Σύνταγμα – Κλαυθμώνος καθώς και οι συγκεντρώσεις στα Προπύλαια

13.47
Το μπλοκ των αντιεξουσαστών κατευθύνονται, μέσω της Εμμανουήλ Μπενάκη, προς την πλατεία Εξαρχείων.

13.42
Μπλοκ αντιεξουσιαστών κατευθύνονται προς την Ομόνοια, συνοδεία ΜΑΤ

13.34
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύνολο των διαδηλωτών σε όλες τις συγκεντρώσεις, στην Αθήνα, για την εργατική Πρωτομαγιά εκτιμάται περί τις 17000 έως 18.000

13.32
Σταδιακά θα κλείσει, στο ένα ρεύμα, η Β. Σοφίας μέχρι το ύψος της Κατεχάκη αφού προς τα εκεί θα κινηθεί η ΛΑΕ προκειμένου να πάει, μαζί με ομάδες Παλαιστινίων, στην πρεσβεία του Ισραήλ

13.30
Πολλά μπλοκ, εφέτος, δεν σταμάτησαν στο Σύνταγμα αλλά κατευθύνθηκαν προς το Χίλτον όπου συνεδριάζουν οι θεσμοί με τον κ. Τσακαλώτο

13.29
Αντιεξουσιαστές μετά το Συνταγμα συνεχίζουν την πορεία του προς Προπύλαια

13:10 Μπλοκ αντεξουσιαστών στο Σύνταγμα

13:00 Διαδηλωτές της ΛΑΕ στο Χίλτον και πορεία προς την Ισραηλινή Πρεσβεία

13.10 Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατευθύνθηκε στην κεντρική είσοδο του Χϊλτον, μαζί με μέλη της ΛΑΕ. Εκεί «συνάντησε» διμοιρίες των ΜΑΤ και κλειστές πόρτες.

Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή, όπως και του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία για την εργατική Πρωτομαγιά. Σε εξέλιξη πορεία της ΛΑΕ, Παλαιστινίων και άλλων οργανώσεων προς το Χίλτον όπου ξεκινά το μεσημέρι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ομάδα παλαιστινίων σχεδιάζει να φτάσει μέχρι την ισραηλινή πρεσβεία. Παρουσία αντιεξουσιαστών στο Σύνταγμα οι οποίοι κατευθύνονται προς τα Προπύλαια. Ομάδα αγνώστων άναψε φωτοβολίδες έξω από τον ΣΕΒ. Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα απηύθυνε χαιρετισμό ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Μαρουάν Τουμπασί, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος.

Στη συγκέντρωση και την πορεία του ΠΑΜΕ προς την αμερικανική πρεσβεία βρέθηκαν περίπου 10.000 διαδηλωτές.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν απευθύνει πρόσκληση για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. 500 άτομα στο συλλαλητήριο. Στο μήνυμά τους τα συνδικάτα τονίζουν πως οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν πλέον άλλη λιτότητα.

Παράλληλα, συγκαλεί Ολομέλεια του Διοικητικού της Συμβουλίου την Τρίτη 2 Μαΐου, προκειμένου να αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία το αμέσως προσεχές διάστημα, την ακριβή ημερομηνία της οποίας θα καθορίσει η Ολομέλεια.

Για την τροπολογία που μετατρέπει την πρωτομαγιάτικη αεργία σε υποχρεωτική αργία η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι επιχειρείτα να σβήσει από τη μνήμη των εργαζομένων η ταξικότητα αυτής της ημέρας.

«Οι εργαζόμενοι όμως, με τη δράση και τον αγώνα τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και σε όσους τις εφαρμόζουν, θα υπενθυμίσουν για ακόμη μία φορά ότι η 1η Μάη είναι απεργία και όχι αργία, όπως χρόνια πριν οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς υποστήριζαν ίσως , γιατί δεν… κυβερνούσαν».

Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Εργατικής Πρωτομαγιάς απευθύνει η ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως το φετινό μήνυμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλες θυσίες.

«Εδώ και επτά χρόνια οι κυβερνήσεις των μνημονίων και η τρόικα ξεζουμίζουν το λαό και τους εργαζόμενους. Σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, την τοπική αυτοδιοίκηση, καταστρέφουν κάθε ίχνος παραγωγικού ιστού, πισωγυρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων.

Και συμπληρώνει: «Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδιάζει να δώσει το τελειωτικό μνημονιακό χτύπημα στις συντάξεις και συνολικά στο Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντας τις συντάξεις σε βοηθήματα».

Πρωτοβάθμια σωματεία, ΚΕΕΡΦΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς βρίσκονται στο Μουσείο, ενώ η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ και το συνδικάτο «Ταξική Πορεία» στην Ομόνοια.

Συγκεντρώσεις διοργανώνονται από τα Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Στο συλλαλητήριο του Πειραιά βρίσκονται 1200 άτομα.

Στην προσυγκέντρωση της ΛΑΕ στην οδό Χαλκοκονδύλη βρίσκονται και Παλαιστήνιοι που σκέπτονται να πάνε πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ. Επίσης βρίσκονται αναμεσά τους και η Ενωση Αφρικανών Γυναικών, η Πακιστανική Κοινότητα, μετανάστες και πρόσφυγες.

Πορεία προς το Πολυτεχνείο από 1500 άτομα από ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλους διαδηλωτές

Στη Θεσσαλονίκη



Σε συγκεντρώσεις και πορείες για την εργατική Πρωτομαγιά διοργάνωσαν συνδικάτα, οργανώσεις και πολιτικά κόμματα στη Θεσσαλονίκη.

Στις 10.00 το πρωί συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα, ενώ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου. Την ίδια ώρα οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΣΕΚ) στη συμβολή των οδών Εγνατίας με Αγ. Σοφίας.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών



Δημήτρης Κουτσούμπας

Όπως δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. της ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, «η Πρωτομαγιά του 2017 να αποτελέσει πραγματική αφετηρία νέων μεγάλων δυναμικών εργατικών – λαϊκών αγώνων ανασύνταξης του κινήματος, για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν την περίοδο της κρίσης, να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, να αποδεσμεύσουμε τη χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, να διαγράψουμε μονομερώς αυτό το χρέος και βεβαίως να ανοίξουμε το δρόμο της κοινωνικοποίησης, της οργάνωσης της παραγωγής, των υπηρεσιών, όλης της οικονομίας με κεντρικά επεξεργασμένο επιστημονικό σχέδιο».

Μόνο έτσι, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας, θα υπάρξει ευημερία του λαού μας πραγματικά «ενάντια σε πολέμους, με ειρήνη, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία. Αυτός ο δρόμος και μπορεί και πρέπει να ανοίξει από δω και σήμερα, από δω και πέρα, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Αυτό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ προς τον ελληνικό λαό».

Φώφη Γεννηματά


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επέτειο της Πρωτομαγιάς:

Η σημερινή μέρα είναι σταθμός και αφετηρία μνήμης για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, τους αγώνες και τις κατακτήσεις τους. Κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις που αμφισβητούνται και συνθλίβονται από νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές αντιλήψεις.

Όσοι θεωρούν ότι η επιμονή στη λιτότητα είναι η μόνη απάντηση στο δημοσιονομικό αδιέξοδο ας μην ξεχνούν ότι οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετίζονται πρωτίστως με πολιτικές επιλογές. Εμείς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιστούμε ξανά για την πλήρη εργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς, τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία. Μόνο έτσι θα ανακόψουμε τον λαϊκισμό και τις ακροδεξιές φωνές που τρέφονται από την ανασφάλεια και τρέφουν με τη σειρά τους τον διχασμό.

Οφείλουμε να ανοίξουμε δρόμους ελπίδας και προοπτικής για τις γενιές που έρχονται. Να χαράξουμε τη διαδρομή της επιστροφής για όσους έφυγαν. Να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ότι ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό στην δική τους πατρίδα.

Σταύρος Θεοδωράκης

«Ένα θα έπρεπε να είναι το αίτημα: Ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση. Ένα σύστημα συντάξεων, πρωτίστως για τις νέες γενιές», αναφέρει, μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε ανάρτησή του στο faceboοk για τη φετινή Πρωτομαγιά.

«Το Ποτάμι έχει τολμήσει να κάνει πρόταση- το σύστημα πολλαπλών πυλώνων. Οι άλλοι όχι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρκούνται στο να ρημάζουν τις παραγωγικές τάξεις προς όφελος των πελατών τους. Τα παλιά κόμματα, που στα χέρια τους κατέρρευσε το ασφαλιστικό, μοιράζουν ξανά υποσχέσεις προς όλους. «Να ξαναβρεθούμε στην εξουσία και μετά βλέπουμε». Άλλωστε, το κοινό γνώρισμα των σημερινών υπουργών με πολλούς από τους προηγούμενους, είναι ότι μαζί διαδήλωναν για να μην περάσει ο νόμος Γιαννίτση», προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης.

Ξεκινώντας την ανάρτησή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρεται στον συνονόματό του και «σύντεκνο» Σταύρο Καλλέργη και στην πρώτη εργατική πρωτομαγιά. «Να ‘μουνα λέει, με τον σύντεκνο Καλλέργη στην πρώτη εργατική πρωτομαγιά (που δεν γιορτάστηκε πρωτομαγιά αλλά την Κυριακή 2 Μαΐου του 1893). Να διαδηλώναμε «εις το αρχαίον στάδιον». Αιτήματα; «1) Την Κυριακήν καθ΄ όλην την ημέραν να κλείνουν τα καταστήματα 2) Να περιορισθή η εργασία των εργατών εις 8 ώρας…». Απλά πράγματα», σημειώνει.

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ο πρόεδρος της ΛΑΕ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε: «Τιμάμε την Πρωτομαγια του 2017 με αγώνες. Δυστυχώς η Πρωτομαγιά του 2017 βρίσκει τη χώρα μας κάτω από μια σκληρή μνημονιακή κατοχή. Δυστυχώς η χώρα μας κυβερνάται από το Χίλτον. Η κυβέρνηση την οδηγεί στο 4ο και πιο καταστροφικό μνημόνιο. Το μήνυμα είναι να ενωθούμε και να εξεγερθούμε για την κοινωνική απελευθερωση». Σύμφωνα με δήλωση του κ. Στρατούλη η πορεία της ΛΑΕ θα κατευθυνθεί προς το Χιλτον όπου συνεδριάζουν οι θεσμοί με τον κ. Τσακαλώτο και θα συνεχίζει προς την ισραηλινή πρεσβεία, αφού μαζί με τους διαδηλωτές της ΛΑΕ είναι και Παλαιστίνιοι.