Στις 2 Νοεμβρίου 2017 θα εκδικαστεί τελικά η υπόθεση για τη χρυσαυγίτικη επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013.
Το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ανέβαλε λόγω ωραρίου την υπόθεση, για την οποία η Βουλή έχει άρει την ασυλία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Ιωάννη Λαγού και Νίκου Μίχου αμφότεροι δεν εμφανίστηκαν πάντως στο δικαστήριο.
Οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται κατά περίσταση στους συνολικά εννέα κατηγορούμενους, είναι αυτές της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της ηθικής αυτουργίας σε αυτή, και της οπλοφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς η δικογραφία είχε μπει στο αρχείο ως «αγνώστων δραστών», αλλά στη συνέχεια ανασύρθηκε και οδηγήθηκε στην ακροαματική διαδικασία.
Κατά την κατηγορία, η επίθεση έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2013 μέσα στον κοινωνικό χώρο στην Ηλιούπολη και ενώ μέσα σε αυτόν βρίσκονταν παιδιά, καθώς ήταν σε εξέλιξη μάθημα αγγλικών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι από τους μαθητές κρύφτηκαν μαζί με τη δασκάλα τους στην τουαλέτα για να σωθούν.
Η δικογραφία έχει συσχετιστεί με εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης και ήδη έχουν καταθέσει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι νεαροί που βρίσκονταν στο στέκι και χτυπήθηκαν άγρια από τους χρυσαυγίτες.