«Θέλουμε η Ναυτιλία από τον τομέα της εκπαίδευσης, μέχρι την ακτοπλοΐα, την ποντοπόρο, την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, την λιμενική βιομηχανία, την νησιωτική πολιτική, την κρουαζιέρα και τα τουριστικά σκάφη αναψυχής και τα γιοτ να είναι πολιτικές προκριματικές που θα τραβήξουν ως «ρυμουλκά» την προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για την έκθεση σκαφών αναψυχής, το 16οEastMedYachtShow, που θα διεξαχθεί για 2η χρονιά από 5 έως 7 Μαΐου στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Ο υπουργός σημείωσε επίσης ότι «κάθε φορά που βρίσκεται κάποιος σε μια τέτοια συνάντηση αναλογίζεται γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όλα αυτά τα χρόνια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στο φυσικό και εξαιρετικό περιβάλλον της θάλασσας, των ελληνικών ακτογραμμών» Και κατά την εκτίμηση του, πρόσθεσε, το λάθος ήταν η αδυναμία να δουλέψουμε συλλογικά. Αλλά αυτή τη φορά γίνεται μια συλλογική προσπάθεια».
Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι φέτος αναμένεται πολύ μεγάλος αριθμός τουριστών στην χώρα μας σε σχέση με άλλες χρονιές και «το Ναυτικό Σαλόνι έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Να προβάλει τις δυνατότητες σκαφών, την αισθητική τους, να προβάλει το τουριστικό πνεύμα και να αξιοποιήσει την ασφάλεια που παρέχει η χώρα σε κάθε άνθρωπο που θέλει να την επισκεφτεί.»
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Γιώργος Βερνίκος απαντώντας στον υπουργό είπε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια γιατί δεν ήταν στις πρώτες προτεραιότητες των κυβερνήσεων και λόγω ιδεοληψιών που διαμόρφωναν τις προτεραιότητες ενώ στάθηκε στη σημασία του θέματος των συνεργασιών ενώ ο νυν πρόεδρος της Ένωσης κ.Αντώνης Στελλιάτος ζήτησε ένα σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο για να αναπτυχθεί το γιότινγκ στην χώρα μας.
Για την έκθεση μίλησαν εκτός από τον κ. Στελλιάτο, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών κ. Γιώργος Κολλίντζας ενώ παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης.
Ο Γ. Μώραλης σημείωσε ότι «η μεταφορά της έκθεσης των σκαφών από τον Πόρο στον Πειραιά είναι μια πρόκληση για εμάς, για την πόλη» προσθέτοντας ότι πέρυσι έγινε μια επιτυχημένη διοργάνωση που έκανε αίσθηση τόσο μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου όσο και στη πόλη του Πειραιά. «Στόχος μας είναι και παραμένει να ενταχθεί και αυτό στο πλαίσιο της ανάδειξης της πόλης μας σε τουριστικό προορισμό, αυτό θέλει πολύ μεγάλη υπομονή, θέλει ένα σύστημα, θέλει συνέργιες. Η πόλη δεν είναι φυσικά έτοιμη ακόμη να γίνει φυσικά τουριστικός προορισμός . Θέλει μια κατάλληλη προετοιμασία σε πάρα πολλούς τομείς. Είναι ένα παζλ που τα κομμάτια ενώνονται σιγά σιγά. Στο «χέρι» της πόλης του Πειραιά είναι και σε όλους τους φορείς να ενώσουμε δυνάμεις έτσι ώστε να προβούμε σε πρωτοβουλίες έτσι ώστε να «χτίσουμε» ένα τουριστικό προορισμό.» Και πρόσθεσε ότι το East Med Yacht Show εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται.
Επίσης ο κ. Στελλιάτος επεσήμανε ότι «πέρυσι αναλάβαμε ένα ρίσκο και μεταφέραμε μια έτοιμη διεθνώς αναγνωρισμένη έκθεση σε άλλο τόπο. Η απόφαση μας απεδείχθη απόλυτα σωστή και ο Πειραιάς αποτελεί το μόνιμο μέρος φιλοξενίας για πολλά χρόνια» και συμπλήρωσε ότι «οι δηλώσεις συμμετοχής τόσο σε επίπεδο σκαφών και εκθετών όσο και σε επίπεδο επισκεπτών είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι. Ευελπιστούμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία και αυτό αντιλαμβανόμαστε από την ανταπόκριση που έχουμε στις προσκλήσεις που έχουν σταλεί. Θα έχουν την ευκαιρία να δουν ότι ο Πειραιάς είναι ένα φιλόξενο λιμάνι, μια φιλόξενη πόλη που υποδέχεται τους καλεσμένους της όπως κάθε έλληνας και προσφέρει την φιλοξενία που μόνο ο έλληνας ξέρει να δώσει στον ξένο επισκέπτη.»
Ο κ. Κολλίντζας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή τη χρονιά ο αριθμός των σκαφών αναμένεται να ξεπεράσει τα 60» και σημείωσε ότι «η χώρα μας αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για θαλάσσιο τουρισμό.» Είπε ακόμη ότι «το ελληνικό σκάφος πρέπει να είναι ανταγωνιστικό. Το κόστος λειτουργίας του σκάφους δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτό των ανταγωνιστικών χωρών.» Για τη ζήτηση τη φετινή χρονιά ανέφερε ότι παρουσιάζει μια ελαφρώς αυξημένη τάση και διαφαίνεται μια αύξηση για σκάφη αναψυχής της τάξης του 10% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η «έκθεση, θεσμός, για το Επαγγελματικό Yachtingστην Ελλάδα, για 16η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τoν Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).»
Και σημειώνεται ότι «στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, με κύριο σκοπό τη δικτύωση και τη διερεύνηση συνεργασιών μέσω των επαγγελματιών του yachtingκαι του κλάδου γενικότερα.»
Πιο συγκεκριμένα τοEASTMEDYACHTSHOWαποσκοπεί στην: «Τόνωση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού, αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των πλοίων αναψυχής, βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον Παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, καθιέρωση του Πειραιά σαν μόνιμο και συνεχή τουριστικό προορισμό, ανάπτυξη του δείκτη της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το ποιοτικό και εξειδικευμένο στοιχείο του θαλάσσιου τουρισμού, δημιουργία συνεργασιών με ξένους φορείς, διεύρυνση των συνεργασιών και με άλλους ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται με σεβασμό και σοβαρότητα στην ελληνική τουριστική αγορά.»
Τρία σκέλη θα αποτελούν τον κορμό της έκθεσης:
– Έκθεση σκαφών: 50 και πλέον σκάφη-μέλη της ΕΠΕΣΤ και του ΣΙΤΕΣΑΠ, επανδρωμένα MotorYachts, SailingYachts, Catamaran, Bareboat καθώς και φουσκωτά, καλύπτοντας όλo το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση στην ελληνική αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους, στο καθιερωμένο κοινό των ναυλομεσιτών και σε τουριστικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο. Το τμήμα αυτό θα είναι επισκέψιμο μόνο από τους επαγγελματίες του κλάδου.
– Περίπτερα εκθετών: 35 περίπτερα Ελληνικών που παρέχουν υπηρεσίες στο θαλάσσιο τουρισμό. Το τμήμα αυτό θα είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.
– Παράλληλες εκδηλώσεις: θεματικά ενημερωτικά σεμινάρια για τους επισκέπτες-επαγγελματίες του κλάδου, και πολιτιστικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με τη συνεργασία του Δήμου.
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).