Για 2η ημέρα συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από το ναυάγιο που σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 πρόσφυγες, ενώ δυο γυναίκες (εκ των οποίων μια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη) εντοπίστηκαν σώες.
Στις έρευνες παίρνουν μέρος δυο σκάφη της Frontex και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής ενώ έρευνες διεξάγει και η τουρκική ακτοφυλακή.
Όπως αναφέρονταν σε χθεσινή ανακοίνωση του Λιμενικού «από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνολικά εννέα σοροί (έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί) ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων έγκυος η οποία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τις τουρκικές Αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων επτά σοροί (έξι άνδρες και ένα παιδί).»
Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του ναυαγίου και εξετάζονται διάφορες εκδοχές καθώς οι δυο γυναίκες που διασώθηκαν δεν ήταν σε θέση χθες να περιγράψουν τι ακριβώς συνέβη και βρέθηκαν στη θάλασσα. Το μόνο που ανέφερε μια από τις δυο ήταν ότι επέβαιναν σε πλαστική βάρκα με περίπου 23-25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα από ακτή απέναντι από τη Λέσβο. Σημειώνεται πως οι καιρικές συνθήκες την ώρα του ναυαγίου ήταν καλές στη περιοχή.
Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το βράδυ της Δευτέρας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη. H αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές.»