Εξαιρετικά αλγεινή εντύπωση, ως προς τις διαθέσεις τής απέναντι πλευράς, προκαλεί η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει NOTAM (οδηγία προς ναυτιλλομένους) με την οποία αμφισβητεί την ελληνική αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, την ώρα που οι ελληνικές δυνάμεις έδιναν αγώνα για να αντιμετωπίσουν ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το Έθνος, οι Τούρκοι έσπευσαν κατά την πάγια πρακτική τους να αμφισβητήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις διάσωσης.

«Οι επιχειρήσεις εμπίπτουν στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές», σημειώνουν οι Τούρκοι «απαντώντας» σε προηγούμενη ελληνική NOTAM.

Την ίδια ώρα, νέες προκλητικές δηλώσεις απο πλευράς τουρκικής κυβέρνησης καταδεικνύουν ανοιχτή διεκδίκηση του Αγαθονησίου.

Μπορεί τα Δωδεκάνησα να παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, όμως ακριβώς 70 χρόνια μετά, ο τούρκος υπουργός Αμυνας βγήκε ανοιχτά και δηλώνει ότι η Αγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα» ελληνικής κυριαρχίας στο Αγαθονήσι.

Ο τούρκος υπουργός Φικρί Ισίκ έκανε αναφορά στον Πάνο Καμμένο και κατήγγειλε την επίσκεψή του στο Αγαθονήσι την ημέρα του Πάσχα, κάνοντας λόγο για «επίδειξη που απευθύνεται στο ελληνικό ακροατήριο».