Δεκαέξι νεκροί είναι, ως τώρα, ο απολογισμός ναυαγίου λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες βόρεια της Λέσβου ενώ σώες εντοπίστηκαν δυο γυναίκες, εκ των οποίων μια έγκυος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης της Άγκυρας ενημέρωσε το πρωί της Δευτέρας το αντίστοιχο Κέντρο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι είχαν λάβει τηλεφώνημα για σκάφος με μετανάστες σε δυσχερή θέση στο Αιγαίο χωρίς να προσδιοριστεί η θέση του ή πόσοι επέβαιναν σε αυτό.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Στις 11.00 το πλήρωμα σκάφους της Frontex εντόπισε ένα πτώμα και λίγο αργότερα βρέθηκαν άλλα οχτώ. Παράλληλα, διασώθηκαν δύο γυναίκες εκ των οποίων η μία έγκυος γυναίκα που μεταφέρθηκε στη περιοχή Πέτρα Λέσβου και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Στην ανάσυρση επτά ακόμη σορών προχώρησαν και οι τουρκικές αρχές.

Οι λιμενικοί ευελπιστούν ότι η γυναίκα θα μπορέσει να διευκρινίσει πόσα άτομα ήταν πάνω στο σκάφος και πως συνέβη το ναυάγιο. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκάφος ήταν πλαστική βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ), η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους. Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής.

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που βρέθηκαν τα πτώματα συνεχίζεται από σκάφη του Λ.Σ., σκάφος και ελικόπτερο της Frontex, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικά σκάφη. Επίσης δεν έχει εξακριβωθεί εάν το ναυάγιο συνέβη σε ελληνικά ή τουρκικά χωρικά ύδατα.

Στη περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 4 μποφόρ.

Ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ για το ναυάγιο στο Βόρειο Αιγαίο

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σήμερα στο Αιγαίο.

Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη.

H αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές.

Τέλος, είμαστε περήφανοι και οφείλουμε να συγχαρούμε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, συνέδραμε με αυτοθυσία στην περισυλλογή ζώντων και σωρών και ακόμη και τώρα, ακούραστα, συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες. »


Ανακοίνωση Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον εντοπισμό και την περισυλλογή πέντε (05) σορών από σκάφος δύναμης Frontex το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή Μολύβου Λέσβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017».

Άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτή συμμετέχουν πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης Frontex, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλάξ με ελικόπτερο δύναμης Frontex, ενώ από ξηράς όχημα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και όχημα δύναμης Frontex.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνολικά εννέα σοροί (έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδί) ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων έγκυος η οποία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τις τουρκικές Αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων επτά σοροί (έξι άνδρες και ένα παιδί).

Tι αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα. Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πιστεύεται πως είναι το πρώτο πολύνεκρο ναυάγιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα φέτος, με ανθρώπους που επιχείρησαν το παράτυπο επικίνδυνο πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά. Οι δύο γυναίκες που επέζησαν ανέφεραν στο προσωπικό της Υ.Α. ότι βρίσκονταν σε ένα πλεούμενο με 20-25 επιβαίνοντες, όταν ανατράπηκε γύρω στις 10 μ.μ. εχθές το βράδυ.
Τα μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί της Λέσβου βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που διασώθηκαν προσφέροντας βοήθεια. Οι δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες θεωρείται πως είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η άλλη από το Καμερούν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις.

Μείωση συλλήψεων

Εν τω μεταξύ μείωση κατά 77,5% σημειώθηκε το 2016 σε σχέση με το 2015 στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που συνελήφθησαν από αστυνομικές και λιμενικές Αρχές.

Ειδικότερα το 2016 συνελήφθησαν συνολικά 204.820 αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί 911.471, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, το 2016 συνελήφθησαν 950 διακινητές προσφύγων και μεταναστών, ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί 1.501 με το ποσοστό μείωσης της τάξεως 36,7 %.

Ως προς τις υπηκοότητες των προσφύγων που συνελήφθησαν πέρυσι σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από τη Συρία. Ειδικότερα 86.058 ήταν από Συρία, 44.260 από Αφγανιστάν, 28.476 από Ιράκ ενώ μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας προερχόμενοί από Γεωργία, Ερυθραία, Ιράκ, Κονγκό, Λίβανο, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σομαλία, Αλγερία, Αλβανία κ.α.

Ως προς τους διακινητές οι περισσότεροι (207) ήταν Έλληνες ενώ από τους αλλοδαπούς αρκετοί ήταν από Συρία και Τουρκία.

Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας), το 2016 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 3.292 αλλοδαποί, ενώ το 2015 είχαν συλληφθεί 3.713. Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 98.960, στη Χίο 41.103, στη Σάμο 15.211 και στα Δωδεκάνησα περίπου 20.000.