Νέα σημαντικά στοιχεία για την πολυσύνθετη και μεθοδική δράση της Πόλας Ρούπα, όπως και άλλων μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», περιέχονται σε δικογραφία που σχημάτισε τον τελευταίο χρόνο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής».
Η δικογραφία αυτή, που αφορά τη σύλληψη αλλά και ευρήματα στην κατοικία της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, στην Ηλιούπολη, αλλά και τον τρόπο οργάνωσης της «μυθιστορηματικής» απόπειρας απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού πριν από έναν περίπου χρόνο, αποκτά νέο ενδιαφέρον μετά τις νέες ένοπλες επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας, με πλέον πρόσφατη την έκρηξη βόμβας σε διοικητικά γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα.
Στη δικογραφία υπάρχουν στοιχεία για την παρουσία άγνωστων συνεργών στο πλευρό της καθοριστικής γυναίκας για τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα», αλλά και νέα δεδομένα για τις ενέργειές της. Ακόμη στον φάκελο περιέχονται σημειώματα για «χτυπήματα» –αγνώστου είδους –στον Αγιο Στέφανο, για ενοικίαση κρησφύγετων στη Νέα Μάκρη αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις για τις «κινήσεις τεσσάρων γυναικών και δύο ανδρών» με άγνωστο προορισμό, τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα.
Μια σειρά από σημειώσεις της Πόλας Ρούπα στην κατοικία της, στην οδό Ζαΐμη στην Ηλιούπολη, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με την καταγραφή της Αστυνομίας, σε ένα από αυτά υπάρχει η έντυπη ένδειξη «Παρασκευή 28 Οκτωβρίου» (σ.σ.: Προφανώς από σελίδα ημερολογίου) και με τις χειρόγραφες ενδείξεις «Ν. Μάκρη» και «δεξιά υπόγειο γκαράζ». Στην άλλη σελίδα της επόμενης ημέρας σημειώνεται «έχει στάση ακριβώς απέναντι». Σε άλλες σελίδες του ίδιου ημερολογίου μνημονεύεται «Λούτσα», «Κερατέα» και «έχει parking», ενώ υπάρχουν οι συμπληρωματικές ενδείξεις «έχει ένα φαρμακείο», «Εθνική» και «διαγώνια έχει μια ταβέρνα».
Επιπλέον, βρέθηκαν σημειώματα όπου αναγράφεται «Βασιλέως Γεωργίου» και «Ρήγα Φεραίου» και στην πίσω πλευρά «Αγιος Στέφανος» και να «χτυπήσουμε για Τ.». Παραμένει άγνωστο αν το «χτύπημα για Τ.» θα μπορούσε να αφορά ληστεία για το «ταμείο» των ενόπλων ή για έκδοση ταυτοτήτων.
Σε άλλο ωστόσο εύρημα υπάρχει η χειρόγραφη ένδειξη «2 ταμεία μικρά», η περίεργη σημείωση «Π. 5067021628-838», η αναφορά «δρόμος μονόδρομος» και η ένδειξη «δίπλα café πολυσύχναστο».
Σε άλλο σημείωμα υπάρχουν διευθύνσεις στις οδούς Κέννεντυ, Γεωργίου Παπανδρέου και Σοφοκλή Βενιζέλου, όπου συμπληρώνονται από τις λέξεις «Πικροδάφνη», «ΑΤΜ» αλλά και ιδιόχειρο σχεδιάγραμμα. Επιπλέον, σε σελίδα ημερολογίου της 10ης Νοεμβρίου σημειώνεται «2 γυν+2ανδρ» καθώς και ιδιόχειρο σχεδιάγραμμα. Την επόμενη ημέρα σημειώνεται «4 γυν» καθώς και άλλο σχεδιάγραμμα. Εκτιμάται ότι αυτά αφορούν έκδοση πλαστών δελτίων ταυτότητας. Τέλος, βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις για τέσσερα διαφορετικά οχήματα αλλά και χάρτες από περιοχές της Φθιώτιδας όπου είχε κινηθεί στη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα πριν από οκτώ περίπου μήνες.

«Τη χτύπησα στο πρόσωπο, εκείνη με δάγκωνε στο σώμα»

Ενα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η δραματική περιγραφή για τη «συμπλοκή στον αέρα» με την Πόλα Ρούπα του 54χρονου πιλότου του ελικοπτέρου (πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.), με το οποίο είχε επιχειρηθεί, στις 21 Φεβρουαρίου 2016, η απόδραση μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο 54χρονος περιγράφει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες τα χτυπήματα που επέφερε στο σημαντικό μέλος του εγχώριου αντάρτικου πόλης αλλά και την έντονη αντίδρασή της.

Οπως ανέφερε στην πρώτη από τις τέσσερις συνολικά καταθέσεις του:
«Απογειωθήκαμε με κατεύθυνση τον Θεολόγο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η εν λόγω γυναίκα δέχθηκε δύο ή τρεις τηλεφωνικές κλήσεις, χωρίς να ακούσω το περιεχόμενό τους, ενώ σε μία από αυτές ανέφερε τη λέξη «ερχόμαστε». Γενικά η εν λόγω γυναίκα δεν μου μιλούσε καθόλου και το μόνο που μου είπε μετά το τέλος κάποιας από τις κλήσεις της ήταν η φράση «έχουμε και το παιδί», χωρίς να αναφέρει κάτι περαιτέρω. Κάποια στιγμή με ρώτησε την τοποθεσία μας και εγώ της ανέφερα ότι βρισκόμαστε πάνω από το Αλεποχώρι σε υψόμετρο πέντε χιλιάδων ποδιών. Περίπου τέσσερα λεπτά αργότερα και ενώ βρισκόμασταν βορειοδυτικά του χωριού Ερυθρές η γυναίκα έβγαλε από την τσάντα της ένα μαύρο πιστόλι, το οποίο μάλλον έφερε αποξέσεις και γυάλιζε στον κορμό του και το έστρεψε προς το μέρος μου, απειλώντας με, λέγοντάς μου επιτακτικά «πήγαινε ανατολικά», ενώ κάποια στιγμή μου ανέφερε τη λέξη «Πάρνηθα» που λόγω της ταραχής μου δεν μπορώ να θυμηθώ τι ακριβώς εννοούσε. Τότε εγώ της είπα ότι αυτό δεν γίνεται και αυτή συνέχισε να μου επιβάλλει να αλλάξω κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό με μια απότομη κίνηση της άρπαξα το όπλο με σκοπό να την αφοπλίσω και τότε πυροβόλησε δύο φορές τον ανεμοθώρακα δημιουργώντας δύο τρύπες. Συνεχίσαμε να παλεύουμε γιατί αυτή φαινόταν αμετανόητη και αποφασισμένη σε αυτό που ζητούσε. Εγώ κατάφερα να χτυπήσω δύο φορές στο πρόσωπο, ενώ η ίδια με χτυπούσε και με γρατζουνούσε με το χέρι που δεν κρατούσε το όπλο, ενώ ταυτόχρονα με δάγκωνε στο σώμα μου. Το διάστημα της μεταξύ μας πάλης είχα αφήσει τα χέρια μου από τα χειριστήρια του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα αυτό να κινείται ανεξέλεγκτα και να χάνει ύψος με πολύ γρήγορο ρυθμό, έως ότου είδα μπροστά μου τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και, προκειμένου να αποφύγω την πτώση, ξαναέπιασα τα χειριστήρια και προσγείωσα το ελικόπτερο σε ένα ξέφωτο. Μόλις κατάφερα να προσγειωθώ με ασφάλεια, άνοιξα την αριστερή πόρτα και πέσαμε και οι δύο έξω, συνεχίζοντας να παλεύουμε, ενώ σε κάποια χρονική στιγμή κατάφερα και της πήρα το όπλο, βγάζοντας τη σφαίρα από τη θαλάμη, ενώ αμέσως μετά και λόγω της ταραχής μου και της κούρασής μου σταμάτησα να παλεύω μαζί της. Τότε αυτή σηκώθηκε, άρχισε να τρέχει προς άγνωστη κατεύθυνση, φωνάζοντάς μου «δεν ξέρεις πού έχεις μπλέξει». Εγώ της πέταξα τη βαλίτσα έξω από το ελικόπτερο…».

Η φυγή, το ραντεβού της Φυλής και ο άγνωστος συνεργός

Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της δικογραφίας για τη δραστηριότητα και τις επιλογές της Πόλας Ρούπα προκύπτουν από τη διερεύνηση του τελευταίου τμήματος της πορείας – στις 21 Φεβρουαρίου 2016 – του ελικοπτέρου και της εμφάνισης ενός αγνώστου μέχρι και σήμερα συνεργού της.

Ετσι λοιπόν, ενώ τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν την αρχική εικόνα ότι το περιστατικό της «πειρατείας» του ελικοπτέρου έληξε στην ορεινή περιοχή των Ερυθρών, από νεότερες μαρτυρίες προέκυψε ότι συνέχισε τη διαδρομή του με προορισμό τη Θήβα, όπου και τελικώς αποβιβάστηκε το ηγετικό μέλος της ένοπλης οργάνωσης.

Η κατάθεση του οδηγού ταξί

Η νέα πορεία αυτή του ελικοπτέρου προέκυψε από καταθέσεις κατοίκων της Θήβας και κυρίως ενός 39χρονου Πακιστανού που εργαζόταν σε μεταφορική εταιρεία, σε υπαίθρια περιοχή κοντά στη Θήβα. Οπως ανέφερε στην κατάθεσή του στις 10 Μαρτίου 2016 «το μεσημέρι προς απόγευμα εκείνης της ημέρας άκουσα από το παράθυρο του δωματίου όπου βρισκόμουν μεγάλο θόρυβο από ελικόπτερο με λευκό χρώμα και ανεμιστήρα στην ουρά, το οποίο πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Επειδή μου έκανε εντύπωση το πόσο χαμηλά πετούσε το ελικόπτερο, ανέβηκα στην ταράτσα του κτιρίου που βρισκόμουν για να βλέπω καλύτερα το ελικόπτερο και τελικά το είδα να προσγειώνεται κοντά σε σουπερμάρκετ της περιοχής. Το ελικόπτερο έμεινε στο έδαφος για περίπου τρία με τέσσερα λεπτά και μετά σηκώθηκε από το έδαφος. Δεν είδα όμως, λόγω της απόστασης, αν κατέβηκε ή ανέβηκε κάποιο άτομο».
Ομως το πλέον σημαντικό όσο και καθοριστικό στοιχείο ήταν η μαρτυρία ενός 67χρονου οδηγού ταξί ο οποίος φέρεται να παρέλαβε την Πόλα Ρούπα το μεσημέρι της Κυριακής έξω από το προαναφερόμενο σουπερμάρκετ της Θήβας. Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη ανέφερε στον οδηγό ότι προορισμός της ήταν η Αθήνα ενώ έδειχνε φανερά απογοητευμένη από την αποτυχία του εγχειρήματός της.

Οπως κατέθεσε στις 8 Μαρτίου ο οδηγός του ταξί «η εικόνα της μου έδειχνε ότι ήταν αναστατωμένη, ενώ όπως καθόταν στην πίσω δεξιά θέση του αυτοκινήτου, είχε συνέχεια σκυμμένο το κεφάλι της και το χέρι της μπροστά στο πρόσωπό της. Μετά από λίγη ώρα τη ρώτησα πού ακριβώς πάμε στην Αθήνα και μου είπε στους πρόποδες της Πάρνηθας. Στη συνέχεια μίλησε στο κινητό της τηλέφωνο με κάποιο άτομο και κλείνοντας το τηλέφωνο μου είπε ότι πηγαίνουμε στη Φυλή, στο καταφύγιο ή στο φρούριο, χωρίς να θυμάμαι ποια από τις δύο λέξεις χρησιμοποίησε. Επίσης μου είπε ότι από το σημείο που πηγαίναμε θα παραλάμβανε έναν φίλο της, ο οποίος είχε πάει με την παρέα του για ορειβασία αλλά μάλωσε με αυτούς και της ζήτησε να πάει να τον πάρει, γεγονός που την εκνεύρισε».
Ο οδηγός ταξί ανέφερε ότι πέρασε τις ταβέρνες της Φυλής με κατεύθυνση στα Δερβενοχώρια, όπου συνάντησε σε έναν χωματόδρομο – το σημείο είναι περίπου 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη – τον άντρα αυτόν που κρατούσε δύο στρατιωτικού τύπου σάκους, ένας από τους οποίους αναφέρεται ως «ιδιαίτερα βαρύς» και πιθανολογείται ότι «μετέφερε όπλα».

Σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού ταξί, η Πόλα Ρούπα του είπε παραπλανητικά «γιατί μαλώσατε πάλι; Δεν μπορείτε να τα βρείτε;». Και εκείνος τη ρώτησε «αν είδε το χωράφι». Με την Πόλα Ρούπα να του απαντά «θα τα πούμε σπίτι». Τελικώς το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» και ο άγνωστος συνεργός της κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Ευσταθίου Λάμψα σε πλάτωμα στην οδό Σεβαστουπόλεως, στους Αμπελοκήπους.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας περιέγραψε τον συνεργό της Πόλας Ρούπα «ηλικίας περίπου 45 ετών, είχε μεγάλο κούτελο και μαύρα μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω και μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν Ελληνας γιατί μιλούσε καθαρά ελληνικά».

Οι έρευνες και οι αντιφάσεις

Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί εκτεταμένη έρευνα για την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου συνεργού της Πόλας Ρούπα, με τον φόβο μήπως προχωρήσει σε νέες ένοπλες επιθέσεις. Το εν λόγω άτομο που επιβιβάστηκε στο ταξί, στην περιοχή των Δερβενοχωρίων, όπου πιθανόν θα προσγειωνόταν το ελικόπτερο με τους δραπέτες των φυλακών Κορυδαλλού, δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με 35χρονο ρωσοπόντιο ποινικό που συνελήφθη στις αρχές Ιανουαρίου 2017, με λίγες ώρες διαφορά από τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Ακόμη, από τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους επιβάτες του ταξί, η ΕΛ.ΑΣ. άντλησε κρίσιμα στοιχεία που υποβοήθησαν σε έναν σχετικό βαθμό στον εντοπισμό της Πόλας Ρούπα, περίπου 11 μήνες αργότερα.
Αναφέρεται, τέλος, ότι η ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για την προσγείωση στη Θήβα, ζήτησε νέα κατάθεση του πιλότου του ελικοπτέρου. Ομως ο τελευταίος επέμεινε στους αρχικούς ισχυρισμούς του ότι η Πόλα Ρούπα είχε αποβιβαστεί σε ορεινή περιοχή στις Ερυθρές. Οσον αφορά την πορεία του προς τη Θήβα, την απέδωσε στο ότι «ήταν σαστισμένος».

Οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. μετά την έκρηξη

Φόβους για νέο μπαράζ ένοπλων επιθέσεων και κλιμάκωση της δράσης των οργανώσεων «αντάρτικου πόλης» εκφράζουν τα στελέχη της ΕΛ. ΑΣ. ύστερα και από την έκρηξη βόμβας, το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία της Eurobank, στον πεζόδρομο της οδού Σανταρόζα.

Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν νέες συνεργασίες και στρατολογήσεις από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που κλείνει σχεδόν 10 χρόνια δράσης, πιθανόν με την περιστασιακή συνεργασία με ποινικούς. Ακόμη συνεχίζει τη δράση της η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» με επιθέσεις εναντίον πρεσβειών, αστυνομικών κ.λπ., υπάρχουν ασύλληπτοι συνεργοί της Πόλας Ρούπα, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» με επιθέσεις στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρέσβη, στην πρεσβεία του Ισραήλ, στα γραφεία του ΣΕΒ και αλλού. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «πειραματισμούς και προσπάθειες αναδιάταξης των οργανώσεων με νέο ένοπλο δυναμικό». Και εκτιμούν ότι πιθανόν θα εμφανισθούν νέες οργανώσεις.

Το ταξίδι από το Κολωνάκι έως την Αράχοβα με λιμουζίνα

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την προεργασία της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και της μεθοδικότητας της Πόλας Ρούπα ώστε να μην κινηθεί οποιαδήποτε υποψία και να υπάρξει επιτυχία στο εγχείρημα είναι οι καταθέσεις ενός 55χρονου ιδιοκτήτη και οδηγού μιας λευκής λιμουζίνας. Με το μήκους περίπου 10 μέτρων όχημα η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη περιδιάβαινε τη Νότια Ελλάδα για να δει ακίνητα στο Λιβάδι της Αράχοβας ή στο Κρανίδι, να επισκεφθεί το Καζίνο Λουτρακίου και έπειτα να επιβιβασθεί σε ελικόπτερο για να κάνει «δοκιμαστικές» ή την κανονική πτήση της απόδρασης. Η Πόλα Ρούπα, που χρησιμοποιούσε πλαστή ταυτότητα με τα στοιχεία «Χριστίνα Αρβανίτη», προχώρησε αρχικά σε συνεχή ανταλλαγή mail με τους υπευθύνους της εταιρείας ενοικίασης ελικοπτέρων για να εξασφαλίσει μέχρι και την επιβίβαση των επτά επιβατών-δραπετών από τον Κορυδαλλό. Στις 29 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποίησε πτήση-πρόβα τζενεράλε με ελικόπτερο που απογειώθηκε από την περιοχή της Αμφίκλειας.

Φωτογραφίες από την απογείωση με την Πόλα Ρούπα στο ελικόπτερο περιέχονται στη δικογραφία από το προφίλ στο Facebook του ιδιοκτήτη του πολυτελούς αυτοκινήτου, ο οποίος απαθανάτισε το σχετικό στιγμιότυπο!

Και ακολουθεί η ημέρα της «μεγάλης απόδρασης» από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου η Πόλα Ρούπα για να δώσει «αληθοφάνεια» στο τάχα… επιχειρηματικό ταξίδι της άρχισε την ίδια ημέρα να βλέπει καταλύματα στην Αργολίδα! Το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 2016 δίνει ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της «λίμο» στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι. Οπως καταθέτει ο οδηγός, «κρατούσε ένα σημειωματάριο-ατζέντα στο οποίο κατέγραφε τους αριθμούς τηλεφώνων που καλούσε. Κατευθυνθήκαμε στην Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου αλλά λόγω των αγροτικών μπλόκων, ακολουθήσαμε την παράκαμψη στην Παλιά Εθνική, στο ύψος των Αγίων Θεοδώρων, και πραγματοποιήσαμε στάση για καφέ στην περιοχή του Ισθμού. Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το Πόρτο Χέλι η κυρία Αρβανίτη (σ.σ.: Πόλα Ρούπα) πραγματοποίησε κλήση σε ιδιοκτήτη οικίας στην περιοχή του Κρανιδίου Αργολίδας, στην οποία τελικώς μεταβήκαμε να τη δει. Στη συνέχεια φτάσαμε στο Πόρτο Χέλι, όπου και πάλι μίλησε τηλεφωνικά με άνδρα ο οποίος πιθανότατα ήταν επιστάτης οικίας, η οποία βρισκόταν στην περιοχή της παραλίας Βερβερόντα, την οποία και είδε. Ακολούθως μεταβήκαμε στην πλατεία, στο Πόρτο Χέλι, όπου ήταν προγραμματισμένο να δει ακόμη ένα σπίτι, αλλά το ακύρωσε επειδή δεν επαρκούσε ο χρόνος, καθώς υπήρχε προγραμματισμένο ραντεβού με το ελικόπτερο στην περιοχή Θερμησία».

Πρόκειται για το σημείο όπου επιβιβάστηκε στο ελικόπτερο που πιλοτάριζε ο πρώην αστυνομικός, με τη γνωστή κατάληξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ