Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής μετά την έκρηξη βόμβας στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7, στο κέντρο της Αθήνας.

Άνοιξε λίγο πριν τις 8 το πρωί της Πέμπτης η οδός Πανεπιστημίου που παρέμενε κλειστή από το βράδυ της Τετάρτης.

Για την έκρηξη υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, γι’ αυτό και αποκλείστηκε έγκαιρα η περιοχή από την αστυνομία, οπότε δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά μόνο σημαντικές υλικές ζημιές στην πρόσοψη και εσωτερικό του κτιρίου αλλά και σε παρακείμενα κτίρια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ενώ από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συλλέγονται στοιχεία, μαρτυρίες και οπτικό υλικό από κάμερες, που πιθανόν να βοηθήσουν στις έρευνες.

Δύο άτομα που διαφεύγουν με μοτοσικλέτα από το σημείο της έκρηξης στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας στην οδό Πανεπιστημίου.

Στις 22.03 το βράδυ της Τετάρτης άγνωστος τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα zougla.gr λέγοντας πως έχει τοποθετηθεί βόμβα στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7 στην Αθήνα η οποία θα εκραγεί σε 35 λεπτά και πως δεν είναι φάρσα. Σχεδόν την ίδια στιγμή ο φύλακας του κτιρίου επικοινώνησε με την Άμεση Δράση λέγοντας πως στις 21.52 αντιλήφθηκε από τις κάμερες ασφαλείας δυο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα να προσεγγίζουν την είσοδο και ένας εξ αυτών να αφήνει ένα σακίδιο πλάτης και στη συνέχεια να εξαφανίζονται.

Ο συνδυασμός των δυο τηλεφωνημάτων έκανε τους αστυνομικούς να χαρακτηρίσουν εξ αρχής το περιστατικό ως αρκετά σοβαρό και δόθηκε άμεσα εντολή να εκκενωθεί η γύρω περιοχή ενώ στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Παράλληλα τροχονόμοι διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από τη διασταύρωση με την Αιόλου, και στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της Χαριλάου Τρικούπη.

Οι αστυνομικοί διέκριναν σε μια εσοχή το ύποπτο σακίδιο και τελικά στις 22.38 ακούστηκε ο ήχος της έκρηξης, ακριβώς στο τέλος του χρονικού περιθωρίου που είχε δώσει ο άγνωστος στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Εκτιμάται ότι ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί η εκρηκτική ύλη που περιείχε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Την 22:38 ώρα χθες (Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017), σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, εξωτερικά κτιρίου Τράπεζας, επί της οδού Σανταρόζα 7 στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις.

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε ενημερωτική ιστοσελίδα.

Αμέσως η περιοχή αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις και δεν προκλήθηκε τραυματισμός ατόμου.

Σήμερα νωρίς το πρωί δόθηκαν στη κυκλοφορία οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ παραμένει φυλασσόμενη από αστυνομικές δυνάμεις η οδός Σανταρόζα και μικρό τμήμα πεζοδρομίου της οδού Πανεπιστημίου, για την προστασία των πεζών από ενδεχόμενες πτώσεις αντικειμένων από κτίρια, λόγω της έκρηξης.

Η προανάκριση για το περιστατικό ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)