Ποινή φυλάκισης 3 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε την Τετάρτη το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στον 27χρονο υπήκοο Τουρκίας ο οποίος μπήκε παράνομα στη χώρα μας.

Όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο παράνομης εισόδου στη χώρα με το ελαφρυντικό ότι ωθήθηκε στην πράξη του από αίτια μη ταπεινά.

Ο 27χρονος εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης σε βραχονησίδα κοντά στη Σύμη με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Στη σχετική χθεσινή ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρονταν σχετικά ότι «στον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό ενός 27χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ( Τρίτη), πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή ιδιωτικού αλιευτικού σκάφους, από βραχώδη και δύσβατη περιοχή της νησίδας »ΝΙΜΟΣ» ν. Σύμης. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σύμης». Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος δήλωσε ότι είναι δικηγόρος.

Ο νεαρός τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 αναφέροντας ότι είναι εγκλωβισμένος. Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή στη 1.30 τα ξημερώματα της Τρίτης και στις 03.50 πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύμης μαζί με αλιευτικό τον εντόπισαν στην νησίδα και τον απεγκλώβισαν.

Επίσης φέρεται να είχε μεταφερθεί εκεί με ταχύπλοο στις 16 Απριλίου (ανήμερα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία) από άγνωστο διακινητή ο οποίος αναζητείται και είπε πως δεν επέβαινε άλλο άτομο στο σκάφος.. Μετά τον εντοπισμό του οδηγείται στο Λιμεναρχείο Σύμης και ακολούθως παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ.

Kάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός ισχυρίστηκε πως έδωσε για την μεταφορά του περίπου 2.500 ευρώ ενώ για την υπόθεση του έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εξωτερικών και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ο νεαρός δικηγόρος φέρεται να υποστήριξε ότι μπήκε παράνομα στην Ελλάδα γιατί δεν μπορεί να ταξιδέψει νόμιμα εκτός Τουρκίας και ότι έχει βίζα Σένγκεν σε ισχύ μέχρι την 23η Απριλίου 2017 κι αν εισερχόταν νόμιμα στη χώρα θα περνούσε τον διαβατηριακό έλεγχο.

Ήθελε, όπως κατέθεσε, να εισέλθει στη χώρα μας πριν λήξει η βίζα του προκειμένου εν συνεχεία να ταξιδέψει στην Στοκχόλμη, όπου θα υπέβαλλε αίτηση για άσυλο.

Τοπικά ΜΜΕ της Ρόδου αναφέρουν ότι ο 27χρονος απολογούμενος ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξε ότι συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από την τουρκική κυβέρνηση διότι έκανε χρήση της εφαρμογής Bylock για smartphone τηλέφωνα, εφαρμογή που απαγορεύθηκε διότι κρίθηκε ότι μέσω αυτής αντάλλασσαν κρυπτογραφημένα μηνύματα οι «πραξικοπηματίες» το καλοκαίρι του 2016.