Η έξαρση της εγκληματικότητας με χιλιάδες ληστείες στα σπίτια και στη μέση του δρόμου μπορεί να περιμένει. Κάθε χρόνο στην Αττική σημειώνονται 43.000 διαρρήξεις, περίπου 3.300 ληστείες, από τις οποίες εκατοντάδες εισβολές σε σπίτια, όμως όλα αυτά έχουν περιορισμένη σημασία για ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Κάθε χρόνο γίνονται χιλιάδες κλοπές πορτοφολιών και τσαντών στα τουριστικά μέρη της Αθήνας από συμμορίες αλλοδαπών –κυρίως από τη Βουλγαρία –που έρχονται στην Αθήνα για προσοδοφόρα ληστρικά τριήμερα και ύστερα επιστρέφουν στη χώρα τους. Ολα αυτά όμως για την ΕΛ.ΑΣ. είναι δευτερεύουσας σημασίας… Η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί πλέον υπέρτατο καθήκον της την προστασία δεκάδων καταστημάτων στην Αττική με ρούχα από το Νέο Δελχί, με γεύσεις από τη Βομβάη, με παπούτσια από την… Καλκούτα και άλλα εμπορεύματα από την Ινδία!
Μπορεί να είναι λίγο ασαφές ποιον κίνδυνο μπορεί να διατρέχουν στη χώρα μας, αφού η συγκεκριμένη χώρα είναι εκτός του πολεμικού μετώπου στη Μέση Ανατολή, οι Σιχ έχουν περιορίσει τη δράση τους και η τελευταία τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στη χώρα αυτή της Νότιας Ασίας πριν από περίπου δέκα χρόνια.
Στην Ελλάδα όμως έχει αποφασιστεί αλλόκοτη επιφυλακή για κάθε ινδικό στόχο! Και η ενδεικτική διαταγή που εκδόθηκε από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες στις 23 Μαρτίου 2017 και την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα» είναι σαφής: «Να εντατικοποιηθούν στο έπακρο τα μέτρα προστασίας των ευρισκομένων στην περιοχή σας προσώπων και εγκαταστάσεων κτιρίων και ενδιαφέροντος Ινδίας».
Ζητώντας μάλιστα ιδιαίτερη ένταση στους σχετικούς ελέγχους και στην αστυνόμευση των Ινδών στην Αττική. Ο απόλυτος σουρεαλισμός και ανορθολογισμός…
Η διαταγή αυτή για την άσκοπη επιχείρηση «Ινδικό Τουρμπάνι» αποτελεί ένα ακόμα δείγμα του αποπροσανατολισμού των διωκτικών αρχών που αναλώνονται στη φύλαξη ή σε αστυνόμευση χιλιάδων υποτιθέμενων «στόχων». Χωρίς ουσιαστικό λόγο και νόημα. Με αποτέλεσμα ποσοστό περίπου 70%-80% των δυνάμεων από αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες ασφαλείας να… χάνονται σε φρουρήσεις και επιτηρήσεις που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε. Με κύριο ενδιαφέρον να είναι υπηρεσιακά και νομικά κατοχυρωμένοι οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι δέχονται αιτήματα για φρουρήσεις χωρίς να προβάλλουν αντίρρηση.
Oπως επισημαίνουν στο «Βήμα» σημαντικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «κάθε μήνα εκδίδονται 15-20 διαταγές φρούρησης ή επιτήρησης στόχων στην περιοχή της πρωτεύουσας. Μπορεί να αφορούν γραφεία δικηγόρων, μελών επιτροπών κρατικών υπηρεσιών, πάσης φύσεως οργανισμούς, ΜΚΟ, πρώην μέλη δικαστικών συμβουλίων, μέχρι και αίθουσες δικαστηρίων –με γενικές αναφορές –αλλά και γραφεία εταιρειών εύρεσης εργασίας. Ακόμη ζητείται προσήλωση προσωπικού σε χώρους καταλήψεων, σε ινστιτούτα και όποιον άλλο ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο μπορεί να φανταστεί κανείς. Πολλές από αυτές τις διαταγές εκδίδονται για να είναι νομικά κατοχυρωμένοι διοικητές κεντρικών υπηρεσιών, ώστε αν συμβεί οποιοδήποτε απρόοπτο και ακραίο συμβάν να παρουσιάζουν τη διαταγή και να αποσείουν τις ευθύνες. Ετσι λοιπόν για τους συγκεκριμένους επιδεικτικούς λόγους αποφασίστηκε ξαφνικά να υπάρξει υπέρτατη επιφυλακή γύρω από κάθε… ινδικό παζάρι».
Οι ίδιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί συμπληρώνουν: «Αυτές οι επονομαζόμενες «χάρτινες διαταγές» για εσωτερική κάλυψη των ανώτερων ή ανώτατων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι τυπικές και οι ευθύνες μετακυλίονται στις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες. Οι οποίες καλούνται κάθε λίγο να βάζουν τις αποψιλωμένες δυνάμεις τους σε ολοένα και περισσότερους στόχους. Και αυτό με το δεδομένο ότι αφήνονται ανεξέλεγκτες πολλές ομάδες αντιεξουσιαστών που επεκτείνουν καθημερινά τη δράση τους. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και κρίσιμες υπηρεσίες της Ασφαλείας Αττικής. Με αποτέλεσμα να φυλάσσονται όλα και… τίποτε και να απομένουν ελάχιστοι αστυνομικοί για την εξιχνίαση αδικημάτων».
Η κατάσταση επιτείνεται μετά την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ., οπότε τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα καλούνται να αστυνομεύουν μεγαλύτερες περιοχές ενώ διαθέτουν μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Υπάρχουν τομείς της Αττικής που δεν έχουν ούτε ένα περιπολικό, ενώ αστυνομικά τμήματα κλείνουν τα βράδια ελλείψει προσωπικού. Επιπλέον το 50% ως και 90% των ομάδων ΔΙΑΣ αναλώνονται καθημερινά στη φύλαξη πολιτικών γραφείων και των σταθμών του μετρό, των ΗΣΑΠ, ακόμη και γηπέδων ή καταστημάτων. Με τον ίδιο τρόπο αναλώνονται οι Ομάδες Πρόληψης Εγκληματικότητας. Προ δέκα ημερών σε περίπου 500 αστυνομικούς, από όλες τις υπηρεσίες της πρωτεύουσας, είχε ανατεθεί επί ημέρες ένα άλλο ιδιόμορφο έργο: να εμφανίζονται σαν επιβάτες λεωφορείων, τρόλεϊ, συρμών ΗΣΑΠ και μετρό μήπως και συλλάβουν επ’ αυτοφώρω αντιεξουσιαστές που καταστρέφουν ακυρωτικά μηχανήματα. Μια πολυήμερη, μυστική επιχείρηση με πενιχρά αποτελέσματα…

Αυξήθηκαν οι ληστές του δρόμου

Μόνο το 9% των διαρρήξεων και το 15%-17% των ληστειών εξιχνιάζεται από την ΕΛ.ΑΣ. στις περισσότερες περιοχές της Αττικής, λόγω της αποδυνάμωσης των αστυνομικών υπηρεσιών. Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το 2016. Σύμφωνα με αυτά στις κλοπές, στις διαρρήξεις και στις ληστείες σε όλη την επικράτεια υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με το 2015, με τις ληστρικές επιθέσεις να παρουσιάζονται ελαφρώς μειωμένες στα σπίτια και αυξημένες σε εκείνες που γίνονται καταμεσής του δρόμου. Επίσης αύξηση παρουσιάζουν οι ληστείες σε πρατήρια καυσίμων και εις βάρος οδηγών ταξί.

Οι περισσότερες κλοπές και ληστείες γίνονται στις τουριστικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας – κυρίως πέριξ της Ακροπόλεως, του Θησείου κ.λπ. – όπου δρουν κυρίως συμμορίες Βουλγάρων και από άλλες χώρες των Βαλκανίων. Μερικοί από αυτούς έχουν συλληφθεί μέχρι και 5-6 φορές αλλά λόγω νομοθετικού πλαισίου αφήνονται ελεύθεροι.

Το μυστικό της «ντουλάπας»

Ενας Μολδαβός που είχε κατηγορηθεί και εκείνος για τη διπλή ανθρωποκτονία στη διάρκεια ληστείας κοσμηματοπωλείου το 2007 στην Καλλίπολη του Πειραιά αναζητείται – σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες – από την ΕΛ.ΑΣ. ως βασικός ύποπτος για το περιβόητο περιστατικό με τη ληστεία σε διαμέρισμα του Παλαιού Φαλήρου και ότι ήταν αυτός που διέφυγε αφού είχε κρυφτεί σε ντουλάπα του σπιτιού. Σημειώνεται ότι για τη ληστρική επιδρομή είχαν συλληφθεί άτομο ρωσικής καταγωγής που συμμετείχε παλαιότερα σε ληστείες χρηματαποστολών και ένας ποινικός αρμενικής καταγωγής. Στη διάρκεια της καταδίωξης είχε σκοτωθεί από πτώση ο τέταρτος ληστής, μολδαβικής καταγωγής, για τον οποίο διαπιστώθηκε ότι συμμετείχε στη φονική ληστεία της Καλλίπολης πριν από 10 χρόνια και είχε αποφυλακισθεί. Και τώρα εξετάζεται αν ο ομοεθνής συνεργός του σε εκείνη τη ληστεία ήταν αυτός που διέφυγε από το διαμέρισμα. Ομως οι αστυνομικοί μιλούν για ιδιαιτέρως προσεκτική έρευνα και πολλά μπορεί να αλλάξουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ