Νέο επεισόδιο στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και του υπουργείου Υγείας, με αφορμή τη λειτουργία των χειρουργείων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, επίτοκος που γέννησε στις 31 Μαρτίου με καισαρική τομή στο νοσοκομείο του νησιού εμφάνισε μετεγχειρητικές επιπλοκές λόγω των ιατρικών αερίων στα οποία εκτέθηκε κατά την χειρουργική διαδικασία με συνέπεια να εμφανίσει αυξημένους δείκτες εργαστηριακών εξετάσεων που παραπέμπουν σε λοίμωξη. Σήμερα, νοσηλεύεται (από το Σάββατο 8 Απριλίου) στη Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου Πατρών, με εμπύρετο και πιθανή μετεγχειρητική λοίμωξη.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕΔΗΝ το νεογνό που έφερε στον κόσμο η γυναίκα κρίθηκε σκόπιμο μετά τον τοκετό να διακομιστεί στη Μονάδα Νεογνών του «Καραμανδάνειου» Νοσοκομείου Πατρών, καθώς εμφάνισε αυξημένη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CPR) που είναι δείκτης λοίμωξης. Μάλιστα, στο παραπεμπτικό του νεογνού οι παιδίατροι από το Νοσοκομείο Ζακύνθου ανέφεραν μεταξύ άλλων «Λόγω θετικοποίησης CRP λαμβάνει αντιβιωτική αγωγή ενδοφλέβια …και παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση».

Η διοίκηση του νοσοκομείου Ζακύνθου, στις 6 Απριλίου, διέψευδε την ΠΟΕΔΗΝ και επικαλούμενη τους θεράποντες ιατρούς της Μαιευτικής Κλινικής υποστηρίζε ότι, «η μετεγχειρητική πορεία της γυναίκας ήταν ομαλή και οι μετεγχειρητικές εξετάσεις ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων». Μάλιστα, υποστήριζε ότι όταν εξεδόθη το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, η επίτοκος είχε λάβει ήδη εξιτήριο από το τοπικό νοσοκομείο.

Σε ότι αφορά το νεογνό η διοίκηση του νοσοκομείου υποστηρίζει ότι «το δε νεογέννητο παιδί, στο οποίο σημειώθηκε την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα μικρή αύξηση της CRP -κάτι που δεν είναι σπάνιο- διεκομίσθη την τέταρτη μετεγχειρητική μέρα για καθαρά προληπτικούς λόγους, κατόπιν εντολής του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής (παρότι παρουσίαζε σταθερή και σημαντική βελτίωση της εξέτασης ) σε νεογνικό τμήμα νοσοκομείου των Πατρών για παρακολούθηση, με άριστη κλινική εικόνα».

Η ΠΟΕΔΗΝ επανέρχεται στο θέμα και με σημερινή ανακοίνωσή της ζητά από το Νοσοκομείο Ζακύνθου να απαντήσει γιατί η επίτοκος νοσηλεύεται στην Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική για πιθανή μετεγχειρητική λοίμωξη και όχι σε Παθολογική Κλινική.

Υπενθυμίζεται ότι τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου είχαν κλείσει με απόφαση του υπουργείου Υγείας στις 2 Δεκεμβρίου 2016, μετά από τον θάνατο ασθενούς λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών και είχαν επαναλειτουργήσει στις 22 Μαρτίου 2017 κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, καθώς ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «το Νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ένα πραγματικό κόσμημα, ένα σύγχρονο νοσοκομείο με πολλές υποδομές, με επάρκεια ιατρικού προσωπικού και ό,τι ελλείψεις υπάρχουν από το υπόλοιπο προσωπικό θα τις καλύψουμε».