Νέες ποινικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναμένεται να ζητήσει η ανακρίτρια Διαφθοράς κυρία Ηλιάνα Ζαμανίκα.

Οι διώξεις θα αφορούν την περίοδο από το 2002 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και την περίοδο υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Σε αυτή τη φάση, συνεχίζεται η διερεύνηση του λογαριασμού της συζύγου του πρώην υπουργου σε ελβετική τράπεζα από την οικονομική εισαγγελία,ενώ πριν απο λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης ενίσχυσε την κυρία Ζαμανίκα με νέα στοιχεία για «τρεις νεους λογαριασμούς» του κ. Παπαντωνίου.
Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς τελεί εν αναμονή στοιχείων από την Ελβετία για δύο λογαριασμούς Παπαντωνίου και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο (για τα οποία ειδοποιήθηκαν από τους Ελβετούς), έχοντας ήδη απευθύνει αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Η ανακριτική έρευνα

Από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ανακριτές -η κυρία Ζαμανίκα με τη συνδρομή του κ. Γιώργου Ευαγγέλου, επίκουρου ανακρική- αξιολογούν μεταξύ άλλων στοιχεία από κατασχέσεις σε σπίτια εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση των φρεγατών, σύμβαση η οποία δρομολογήθηκε το 1998 αλλά ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Παπαντωνίου, όπως και μαρτυρικές καταθέσεις για την ίδια υπόθεση.

Σε ότι αφορά την αναμενόμενη καινούργια δίωξη για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να καταστεί καταλυτική για την πορεία των ανακρίσεων καθώς τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν καλύπτονται από την παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ως εκ τούτου διώξεις μπορούν να ασκηθούν και κατά πολιτικών, όπως ακριβώς συνέβη με τον Ακη Τσοχατζόπουλο.