Καμιά έρευνα και τεχνική ανάλυση δεν υπήρξε για τα αίτια της φονικής έκρηξης χύτρας πριν από 14 μήνες στο Πέραμα ενώ εμφανής είναι ο κίνδυνος να υπάρξει παρόμοιο τραγικό περιστατικό. Με επίκληση γραφειοκρατικών προβλημάτων, οικονομικού κόστους (της τάξης μερικών εκατοντάδων ευρώ) και άλλες δικαιολογίες, το περιστατικό δεν έχει ερευνηθεί καθόλου και ο σχετικός φάκελος κινείται μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικών αρχών. Και έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού και άλλων πολιτών από δυσλειτουργία που δεν έχει προσδιορισθεί σε παρόμοια μαγειρικά σκεύη.
Το συμβάν που είχε θορυβήσει εκατομμύρια νοικοκυρές στη χώρα μας, οι οποίες χρησιμοποιούν τα εν λόγω σκεύη, είχε σημειωθεί το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου 2016 σε κατοικία στο Πέραμα με θύμα μια 56χρονη γυναίκα. Η έκρηξη σημειώθηκε όταν η 56χρονη συνταξιούχος ξεκίνησε να μαγειρεύει χόρτα στη χύτρα ταχύτητας. Στο σπίτι, εκτός από την ίδια, βρίσκονταν και ο συνταξιούχος σύζυγός της που καθόταν στο σαλόνι και ένα εκ των τριών παιδιών τους.
Η χύτρα εξερράγη όταν η άτυχη γυναίκα βρισκόταν πάνω από την ηλεκτρική κουζίνα και το καπάκι τής προκάλεσε βαριά τραύματα στο πρόσωπο, μεγάλο τμήμα του οποίου διαλύθηκε. Ο θάνατός της ήταν σχεδόν ακαριαίος. Από την αρχική εξέταση της χύτρας διαπιστώθηκε ότι ήταν παλιάς τεχνολογίας και όχι με ισχυρή μεταλλική επένδυση. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία που είχε κατασκευάσει το εν λόγω μαγειρικό σκεύος είχε κλείσει προ αρκετών ετών. Οι αστυνομικοί του Περάματος που ανέλαβαν τη διερεύνηση του περιστατικού έλαβαν καταθέσεις από τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.
Στη συνέχεια ανέθεσαν σε μια πραγματογνώμονα –με βάση σχετικούς πίνακες της Εισαγγελίας –να ερευνήσει την υπόθεση και να συντάξει ένα πόρισμα για τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό συμβάν με ένα σκεύος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Ομως αυτή η τεχνική μελέτη δεν έγινε ποτέ με δικαιολογία «ότι παρουσιάζει δυσκολίες, ότι δεν μπορεί να βρεθεί το κατάλληλο εργαστήριο για να ερευνήσει το συγκεκριμένο σκεύος και ότι χρειάζονται λεφτά για να υπάρξει η σχετική εξέταση που δεν προκαταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο».
Μάλιστα υπήρξε αναφορά για ανάθεση της εξέτασης του «φονικού» μαγειρικού σκεύους στην ΕΒΕΤΑΜ (Εταιρεία Βιομηχανικής Ερευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας ΑΕ). Η ΕΒΕΤΑΜ είναι πολυκλαδικό πολυ-τεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης. Ομως και εκεί δεν μεταφέρθηκε ποτέ η υπό εξέταση χύτρα.
Οπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «προχωρήσαμε στην ανάθεση της διερεύνησης σε τεχνικούς με βάση τις δικαστικές διαδικασίες. Ομως υπήρξε χαρακτηριστική αδιαφορία και δεν υπήρξε καμιά απόκριση. Τώρα τον φάκελο τον στείλαμε στον εισαγγελέα χωρίς καμιά περαιτέρω ενέργεια». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές «μία από τις δικαιολογίες που προβλήθηκε είναι ότι η έκρηξη της χύτρας μπορεί να οφείλεται σε… πτώση της τάσης από τη ΔΕΗ στην παροχή του ρεύματος. Και οι τεχνικοί σύμβουλοι προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι βρίσκονταν σε αντιδικία με τη ΔΕΗ για υποθέσεις πυρκαγιών σε δάση. Ετσι υπήρχε σχετική νομικής φύσης «εμπλοκή» και δεν μπορούσαν να ερευνήσουν και το περιστατικό του Περάματος».

Ωστόσο τεχνική σύμβουλος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι προέβαλε αυτή τη δικαιολογία, σημειώνοντας ότι «οι λόγοι που δεν έχει πραγματοποιήσει τη σχετική μελέτη είναι άλλοι…». Οι συνθήκες του τραγικού συμβάντος παραμένουν ανεξακρίβωτες και δεν έχουν δοθεί οδηγίες για την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων ατυχημάτων.
Σημειώνεται ότι παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί προ δύο μηνών σε εστιατόριο στην Πρέβεζα, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί ο μάγειρος. Αναφέρεται τέλος ότι τεχνικοί τέτοιου είδους σκευών έχουν αναφέρει προς «Το Βήμα» τρία ενδεχόμενα για αυτό το τραγικό συμβάν: «Πρώτον, κάποια από τις βαλβίδες πλήρωσης, εκτόνωσης ή περιστροφής που έχουν οι χύτρες ταχύτητας να χάλασε. Δεύτερον, να υπήρξε φθορά ή αλλοίωση σχήματος στα περιφερειακά ελαστικά που βοηθούν στο σφράγισμα της χύτρας. Αυτά πρέπει να αλλάζουν κάθε διετία τουλάχιστον. Τέλος, πρέπει να εξετασθεί μήπως λόγω «κόπωσης» ή «αστοχίας υλικού» έσπασε κάποιο τμήμα του περιβλήματος στο σύστημα σφραγίσματος της χύτρας».
Ομως αυτή η εξέταση δεν υπήρξε ποτέ!

HeliosPlus