Αποφυλακίζεται μετά από πέντε χρόνια ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε με ψήφους 3-2 την αντικατάσταση της ποινής των 20 ετών κάθειρξης που του είχε επιβληθεί για τις «χρυσές μίζες» με περιοριστικούς όρους.

Η αποφυλάκιση αποφασίστηκε μετά από σχετική σύσταση της εισαγγελέως για λόγους υγείας.

Όπως είπε η Εισαγγελέας, η υγεία του κατηγορουμένου κινδυνεύει με υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη.
«Ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Oι όροι

Το δικαστήριο επέβαλε περιοριστικούς όρους στον πρώην υπουργό.

Την καταβολή εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ (κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ), της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων, της παράδοσης της αστυνομικής ταυτότητας και του διαβατηρίου, της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου, της μόνιμης διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα (από τον Μάιο του 2017 όταν πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο).

«Καθίσταται η απόφαση σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές» ήταν η αντίδραση του συνηγόρου του πρώην υπουργού, καθηγητή Λεωνίδα Κοτσαλή.

«Η υγεία του η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός» τόνισε ο Συνηγορος.

«Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι να βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;» επισήμανε ο επίσης συνήγορος του Γιάννης Παγορόπουλος.

«Τεράστιες ευθύνες» φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.

Οι συνήγοροι του ζήτησαν την μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να ζητάει να απορριφθεί ως αβάσιμη η αίτηση τους. Το αίτημα απορρίφθηκε και από το δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος και Λεωνίδας Κοτσαλής δήλωσαν :

Γιάννης Παγορόπουλος : «Μετά από μια επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους. Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόν την απόφαση δικαστήριο αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού. Εστω λοιπόν και τώρα η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσεις στο μέγιστο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν την κακοποιημένη και πληγείσα επι μια πενταετία υγεία του ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του».

Λεωνίδας Κοτσαλης : «Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή. Η κατάσταση του πρώην υπουργού ξεπέρασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου. Ήδη με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή. Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες».